2018. december 3. A FRANCIA NANTES VÁROSÁIG VITTÜK A BUDAPEST100 HÍRÉT!

Nantes Creative Generations Forum - 2018 őszén a Budapest100 két programvezetője, Libárdi Juli és Klaniczay Jani egy 4 napos workshopon vett részt Franciaország nyugati végében, Nantes városában, ahol közel 30 nemzetközi fiatal szervezet képviselői gyűltek össze. A részvétel egy pályázathoz volt kötve, ahol száz európai projekt közül választották ki a legjobbakat.

A nantes-i városvezetés már évek óta nagy hangsúlyt fektet a kreatív fiatalok által kezdeményezett, várossal foglalkozó projektek támogatására. Ennek egyik fő eseménye az évente megrendezett Nantes Creative Generations fórum, ahol 10 helyi kezdeményezést, és 20 európai projektet hívnak meg. A fórum célja a szakmai hálózat bővítése, a különböző programok bemutatása, megismerése, és további nemzetközi együttműködések elősegítése. A legkülönbözőbb friss szemléletű projekteket ismerhettük meg több, mint 20 országból: köztéri táncolás Nantes-ban, utazó színház Olaszországból, lengyel közösségi kávézó, belgrádi foglalt házból kialakított független kulturális központ, belga zenei fesztivál, grúz közösségi építkezések.

A nemzetközi társaság teljesen elámult a Budapest100 komplexitásán és sikerességén. Az építészettörténeti kutatásokból összeállított kereshető adatbázis a honlapon mindenkit lenyűgözött, de méginkább megdöbbentek azon, hogy évről-évre több száz önkéntes jelentkezik. A sikert a lakók bevonása is jelenti, és az évi kb. 20 ezer érdeklődő, akik a térképünket böngészve járják a várost a tavaszi ünnepünk alatt.

A 4 napos fórum része volt néhány kreatív workshop is, melyeken finanszírozásról, együttműködési lehetőségekről és kreatív alkotási folyamatok menedzseléséről is szó esett. Emellett pedig természetesen lehetőségünk volt megnézni Nantes csodálatos városát, gótikus katedrálisokat, elképesztő méretű, mozgó, füstölgő robotokat is.

A Budapest100 módszertana, gyakorlata és sikeressége igazán különleges, amelyet mindig érdemes bemutatni külföldi kollégáknak, partnereknek, érdeklődőknek. Közös városi ünnepünk nem valósulhatna meg az önkéntesek és a lakók nélkül minden évben. 2019-ben folytatjuk!

 

2018.11.19. Budapest

Klaniczay János, építész

Budapest100 projektkoordinátor

Fénykép: Guillaume Kerhervé (NCG)