2019. április 24. A Goethe Intézet és a Budapest100 programjai a KÉK-ben [*REG]

A Bauhaus nemcsak Weimarhoz és Dessauhoz kötődik, hanem kezdettőlfogva (nem pedig csak a hatásában) nemzetközi volt: tanárai és növendékei a világ számos országából érkeztek. És ennek még most, 100 évvel később is jelentősége van. Persze rögtön eszünkbe jut Moholy-Nagy László, Berger Otti vagy Téry-Adler Margit, Molnár Farkas és Weininger Andor (akinek a Magyar Nemzeti Galéria önálló kiállítást is szentel éppen). A magyarok tehát jelentős mértékben hozzájárultak a Bauhaus tudományos, művészeti és építészeti teljesítményéhez. 

A Budapest100 idei rendezvényén pedig felfedezhetjük a magyar Bauhaust. A Goethe Intézet számára a Bauhaus 100. születésnapja az év egyik legfontosabb európai léptékű kulturális eseménye. Ne hagyja ki!

mmv, Goethe-Institut Budapest

Helyszín: Kortárs Építészeti Központ - KÉK
XI. ker. Bartók Béla út 10-12.


MÁJUS 4. (SZOMBAT) 20:00
Haus Tugendhat - A Tugendhat-ház
D, 2013, dokumentumfilm, R.: Dieter Reifarth, 116’
német nyelven, angol felirattal

Dieter Reifahrt rendező a Tugendhat-ház és a család történetét a gyerekek perspektívájából mutatja be filmjében, ugyanakkor a Brnoban található ikonikus épületet az I. világháború után formálódó modern Csehszlovák Köztársaság társadalmi, politikai és kulturális összefüggésében is nézi. A család, Fritz és Grete Tugendhat leszármazottai sosem kapták vissza egykori tulajdonukat, de folytonosan harcoltak azért, hogy felújítva megnyisson a közönség számára. A Ludwig Mies van der Rohe által tervezett Tugendhat-villa 2001-ben az UNESCO világörökség része lett, és több évig tartó felújítást követően 2012 óta látogatható.

Regisztráció a program címének megjelölésével: bp100.goethe@gmail.com (max. 60 fő, max. 2 fő/e-mail, 1 program/e-mail)


MÁJUS 5. (VASÁRNAP) 20:00
Bauhausfrauen - Bauhaus nők
D, 2018, dokumentumfilm, R.: Susanne Radelhof, 45’
német nyelven

„A Bauhaus az avantgárd otthona és a modernitás szimbóluma.” Gropius nemcsak radikálisan új tervet kívánt létrehozni, hanem egy nyitott, modern társadalom építését is ki akarta próbálni, a nemek közötti tényleges egyenlőség ígéretével. De hogyan érezték magukat a Bauhaus-beli nők? A film teljesen új megvilágításba helyezi a Bauhaus-mítoszt azáltal, hogy három látnoki és rendkívüli sorsú nőt mutat be. A soha nem látott archív anyagokon, naplóbejegyzéseken, a rokonokkal folytatott beszélgetéseken keresztül pontos képet kapunk arról, hogy a nők hogyan éltek és dolgoztak a Bauhaus-ban.

Regisztráció a program címének megjelölésével: bp100.goethe@gmail.com (max. 60 fő, max. 2 fő/e-mail, 1 program/e-mail)


MÁJUS 6. (HÉTFŐ) 15:00–17:00
Nők a Bauhausban
Kerekasztal-beszélgetés, 90’, magyar és német nyelven, tolmáccsal

„Bármely jó hírnévnek örvendő személy, életkortól és nemtől függetlenül (...) felvételt nyerhet, amíg van szabad férőhely” - áll a Bauhaus 1919-es alapító okiratában. Az iskola női diákjai és tanárai meghatározó alakítói voltak a huszadik század művészeti és tervezési innovációinak. Kik voltak ők? Miért példaértékű a tevékenységük?

Előadók:
Susanne Radelhof filmrendező
Albertini Béla fotótörténész
Topor Tünde művészettörténész (az Art Magazin alapítója)
Moderátor: Winkler Nóra művészeti újságíró, műsorvezető (az Art Magazin alapítója)
Az eseményen köszöntőt mond: Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Humán Főpolgármester-helyettes

Regisztráció a program címének megjelölésével: bp100.goethe@gmail.com (max. 60 fő, max. 2 fő/e-mail, 1 program/e-mail)


MÁJUS 6. (HÉTFŐ) 17:30–19:30
A Bauhaus regionalizálódása
Kerekasztal-beszélgetés, 90’, magyar és német nyelven, tolmáccsal

A Bauhaus iskola által tanított szigorú alapelvek nyomán könnyen felismerhető épületek születtek világszerte. Azonban a végzett diákok hazatértük után az ideális terveket a helyi építészeti karakterrel vegyítve alakították ki. A különböző régiókban helyi dialektusokra találunk példákat, már a háború előtti időszakból is. Miért alakult ki ez a regionalizmus? Milyen a magyar és milyen a német Bauhaus?

Előadók:
Forgács Éva művészettörténész
Ulf Meyer építész, újságíró
Kádár Bálint építész (a KÉK elnöke)
Moderátor: Szemerey Samu építész (a KÉK alapító tagja)

Regisztráció a program címének megjelölésével: bp100.goethe@gmail.com (max. 60 fő, max. 2 fő/e-mail, 1 program/e-mail)


MÁJUS 6. (HÉTFŐ) 20:00
Vom Bauen der Zukunft - 100 Jahre Bauhaus
- „Építeni a jövőt - 100 év Bauhaus”
D, 2018, dokumentumfilm, R.: Niels Bolbrinker és Thomas Tielsch, 90’
német nyelven, angol felirattal

A film a Bauhaus mint társadalmi utópia kialakulását, bukását és az újrakezdés izgalmas történetét mutatja be. De egyben a jelenben érvényes szociális és művészeti projektekről is szól, amelyek köthetőek a Bauhaus történetéhez. A film azt a ma is érvényes kérdést feszegeti, hogy hogyan szeretnénk élni és hogyan képzeljük el a jövőnket.

Regisztráció a program címének megjelölésével: bp100.goethe@gmail.com (max. 60 fő, max. 2fő/e-mail, 1 program/e-mail)