2017. május 10. Bata Ágnes: A kamera fókuszában most a budapesti rakpart

Közismert tény, hogy számos hollywoodi film forgatásához biztosított már helyszínt Budapest, népszerűsége pedig máig töretlen építészeti remekműveinek (és a forgatási költségeknek) köszönhetően. A sztárokkal való személyes találkozás izgalma mellett jó érzéssel tölthet el bennünket, amikor a moziban ülve felismerjük az olykor igen eltorzított budapesti helyszíneket. Habár sok bosszúsággal jár, amikor a belvárosban megakad a közlekedés Brad Pitt, Jennifer Lawrence, Bruce Willis vagy épp Matt Damon miatt, büszkék lehetünk Budapestre, hiszen kevés ilyen népszerű város van a világon, amely a filmkészítés szempontjából is értékes, és nem csak a turisták körében kuriózum. A Budapest100 idei témájába illően most olyan filmeket gyűjtöttünk össze, amelyekben a rakpart valamilyen ikonikus helyszíne tűnik fel legyen szó hazai vagy hollywoodi filmről egyaránt. Mozira fel!

Mentőexpedíció - The Martian, 2015

Ridley Scott filmjében a Művészetek Palotája és a Bálna is feltűnik, nem is akármilyen szerepben. A valóságban egymástól körülbelül 2 km-es (légvonalban mért) távolságban elhelyezkedő épületek a filmben mint kínai űrhivatal (Művészetek Palotája) és NASA központ (Bálna) szerepelnek. A történetben Mark Watney (Matt Damon) társaival expedíciót hajtanak végre, amikor egy homokvihar megzavarja kutatásukat. Watney-ről társai azt hiszik, meghalt a viharban, ezért otthagyják a Marson. A film Watney túlélésért folytatott küzdelmét mutatja be.

Forrás: InterCom

 

A kém - Spy, 2015

A rendező, Paul Feig úgy megszerette Budapestet, hogy az eredetileg Párizsban játszódó történetet átírta a magyar fővárosra. A Melissa McCarthy által megformált CIA ügynök a filmben irodai elemzőből ügynökké avanzsál, hogy megakadályozza egy orosz kémnő és egy terrorszervezet nukleáris fegyverről szóló üzletkötését. A filmben könnyen felismerhetőek a budapesti helyszínek, a Bazilika mellett például a rakparton száguldó robogós koordinátái is könnyen azonosíthatóak a fővárost jól ismerők körében.

Forrás: Spy

 

Én, a kém - I Spy, 2002

Sokak által ismert jelenet, amelyben Eddie Murphy és Owen Wilson az Alagút felett lóg, miközben autók dudálnak rájuk, a háttérben pedig a Lánchíd  (Széchenyi lánchíd) fényei világítanak. Alex Scott (Owen Wilson) titkos ügynök új bevetésre indul, amelyben küldetése az amerikai kormánytól ellopott szuperfegyver visszaszerzése. A fegyverkereskedő, Arnold Gundars (Malcolm McDowell) azonban nagy box rajongó, így egy igazi csellel, a veretlen Robinson (Eddie Murphy) közbeiktatásával sikerül Scott ügynöknek megszereznie a fegyvert. A film jeleneteit Budapesten kívül számos más helyszínen is forgatták, aki azonban egyszer is járt a fővárosban, biztosan felismeri Budapest híres épületeit.

Forrás: Netflix

 

Die Hard – Drágább, mint az életed, 2013

John McClane (Bruce Willis) Oroszországba utazik, hogy kiszabadítsa fiát, Jacket (Jai Courtney), akit gyilkosságért tartóztattak le. Mint kiderül, a fiú azonban CIA ügynökeként egy fedett akcióban vesz részt, így akar leleplezni egy összeesküvést. A film fő cselekményében apa és fia együtt mentik meg a földet egy újabb katasztrófától. Habár a Die Hard ötödik része nem lett túl sikeres, számos fővárosi helyszínt láthatunk viszont benne. Ez a felvétel például a Lánchíd felett készült.

Forrás: www.ar15.com

 

Amerikai rapszódia - An American Rhapsody, 2001

Ha már a Lánchídnál tartunk, amit nem mellesleg Cseh Tamás a Forró város című dalában is megénekelt, jusson eszünkbe a Gárdos Éva rendezte Amerikai rapszódia film, amelyben szintén feltűnik Budapest első, és legismertebb hídja. Az amerikai-magyar életrajzi dráma a 15 éves Suzanne (Scarlett Johansson) történetét mutatja be, akit 1950-ben, akkor újszülött gyermekként Magyarországon kellett hagyniuk az Egyesült Államokba menekülő szülőknek. Öt évvel később Suzanne új otthonába, Los Angeles-be kerül, 10 évvel később azonban önmagát nem találó, lázadó serdülővé válik, akinek  a tulajdonképpeni identitás-keresését mutatja be Gárdos Éva igaz történeten alapuló filmje.
Forrás: fdb.pl

Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten, 1998

Jancsó Miklós „ezredfordulós pentatológiájának” első része a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten. A film több történetből épül fel, szinte minden történetben egy gyilkosságnak lehetünk tanúi. A Budapest100 projekt, és az így felvetett téma keretében számunkra az a jelenet érdekes, amikor Pepe (Scherer Péter), majd az őt megpillantó Kapa (Mucsi Zoltán) a Lánchíd tetején arról vitatkoznak, melyiküknek kellene tulajdonképpen öngyilkosságot elkövetnie. Végül megegyeznek, hogy megisznak egy sört, így mindketten lesétálnak a Lánchíd felső övébe kapaszkodva.

Forrás: youtube.com

Anyád! A szúnyogok, 2000

Jancsó Miklós a megszokott szereplő-párost, Kapát (Mucsi Zoltán) és Pepét (Scherer Péter) újabb kalandokba kergeti, a filmben talán mégis a legérdekesebb szerep a Szabadság-szobornak jut, aki a cselekményeket tágra nyílt szemmel figyeli. Már amikor persze van szeme. A filmben nem csak a Szabadság-szobor tűnik fel többször, hanem a város pesti oldalára is széles panoráma nyílik, amikor a szobor szemeiből tekintünk ki.

Forrás: filmkultura.hu


Kelj fel, komám, ne aludjál! 2002

 

Szintén Jancsó film a már megszokott szereplőkkel, Pepével (Scherer Péter) és Kapával (Mucsi Zoltán). A két főhős most hadifogoly lesz saját hazájában, melyet számos, humoros cselekmény követ. A filmben a rendező, Jancsó Miklós főszereplőként is feltűnik. Az Erzsébet-hídon pedig Lovasi Andrással kocsikázhatunk át.

Forrás: kritikustomeg.org

 

Fehér Isten, 2013

Mundruczó Kornél filmjének főbb jeleneteiben nem csak az Erzsébet-hidat ismerhetjük fel, hanem az Alagutat is számos fővárosi helyszínnel együtt. A Hágen névre hallgató kutyáját elvesztő Lili (Psotta Zsófia) kétségbeesett keresését, és a rossz emberi akarat következményeként felfogható állati megvadulást szemlélteti a magyar thriller. Ha nem csak a Dunát, hanem más fővárosi helyszínt is szeretnénk széles vásznon viszontlátni, akkor mindenképp tekintsük meg ezt a filmet.

Forrás: filmnews.hu

 

A Grand Budapest Hotel - The Grand Budapest Hotel, 2014

Wes Anderson vígjátékának a hotelen kívül semmi köze Budapesthez, mégis egy olyan épület áll a film középpontjában, amely a mai Gellért Szállóra emlékeztet a leginkább. A filmben megjelenő épület nem létezik a valóságban, Wes Anderson a Gellért Szálló mellett a Karlovy Varyban látott épületek alapján terveztette meg a Grand Budapest Hotelt. Gustave (Ralph Fiennes), a szálloda-tulajdonos mindig is különleges vendégeket fogadott a hotelben, ami nem volt másképp a két világháború között időszakban sem. Így nem meglepő, hogy a hordárként dolgozó fiúval Zero Moustafával (Tony Revolori) végül egy műkincs-rablásba keverednek, amelyben, mint kiderül, seki sem ártatlan. Ugye te is felismered a Gellért Szálló kupoláit?

Forrás: talesalongtheway.com, szerző: sengaga