2017. május 10. Farkas Nóra: A38 – Budapest legkedvesebb uszálya

Ahogy a minap a budai rakparton futottam, egyszer csak arra ocsúdtam fel magamban, hogy nem azt számolom, hogy még hány híd van hátra, hogy végre befejezzem a futást, hanem a hajókat számolom. Már nem emlékszem pontosan mennyit sikerült összegyűjtenem a Petőfi-híd végére, de arra pontosan emlékszem, hogy a futást levezető nyújtás alatt azon csodálkoztam, hogy mennyi féle-fajta hajóval találkoztam: teher-, turista-, BKV-, szálloda-hajókat hagytam el. Aztán most épp itt állok egy totálisan nem ideillő monstrum előtt, ami láthatólag soha el nem hagyja a partot. Amit mindenki csak "hajónak" hív, ahol sem a kor sem a kinézet sem a társadalmi státusz nem számít. Ez volt az A38.

foto: http://bp24.blog.hu/2015/09/02/indul_az_a38_hajo_oszi_idenye_581

Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy 2012-ben elnyerte a legjobb európai szórakozóhelye díjat, a hozzáértők azt is tudják, hogy a neve nem más, mint a típusa: Artemovszk 38. De hogyan került Budapestre? És minek?
Ez az 1200 tonna és 85 méter hosszú uszály 1968-ban épült a szovjet flotta folyami kő és tankszállító hajójaként, akkor még Tripolje néven. Az évszám ismeretében így talán már érthető a szocialista realista ipari tervezésre oly’ jellemző stílus.
Mindeközben Párizsban, a Szajnán egy Batofar nevű hajón különböző országok kultúrái jelentek meg, többek között a magyar Tilos Rádió vagy a Bahia. A franciák pedig egyszer csak jelezték, hogy mivel nálunk vélelmezhetően sok hajó lehet, örömmel képviseltetnék magukat is egy hajón…

Ehhez viszont kéne egy hajó…

De honnan? Hajónk valóban van, de a 11 méter széles zsilipek miatt keskenyre épített dunai hajók nem alkalmasak a „testvérhajó” kivitelezésére…ekkor jött a nagy ötlet: az Ukrajnában ácsorgó, leselejtezésre váró, senkinek nem kellő Artemovszk! A Magyar Állámnak viszonylag könnyedén meg is sikerült szereznie. A Vánca-Miltényi Építész Sódió és a Ganz Danubius Vitla átalakítási terve elnyerte a fővárosi zsűri és a városvédelmi bizottság tetszését, valamint engedélyt kapni a Petőfi-híd budai hídfőjénél, az egykori vízibuszmegállóban.
Az átalakítások a Révkomáromban kezdődtek meg, majd Újpesten fejeződtek be. A megújult hajóban kialakítottak egy 700 fő befogadására képes koncerttermet, indonéz bútorokkal berendezett éttermet és néhány fedélzeti bárt. A gépházi bárban hatalmas lendkerekekből alakították ki az asztalokat, Drabik István és Lois Viktor szobrokat készített hajócsavarokból és más fém alkatrészekből.
A hajó 2003. áprilisában kötött ki utoljára, nálunk magyaroknál, a Duna budapesti szakaszán. Ekkor lett Tripoljeből A38. Mi is az A38? Szórakozóhely? Étterem? Üzleti vállalkozás? Kulturális tér? Zenei központ? Egy hely, ahonnan rácsodálkozhatunk a városra? Vagy?

foto: http://a38.network.hu/kepek/huncut-5723/artemovszk_38

Az A38 minden. Egy hely, ahova bármikor le lehet menni, ahol mindig van egy kiállítás, egy neves vagy annak vágyó előadó/zenekar, ahol nincsenek konvenciók, elvárások… ahol teljesen megszokott látvány a turista, a hipszter, az öltönyös fontos ember, a magát kereső kamasz, a harmincas laza vagy éppen egy sörre beugró professzor. Az A38 varázsa abban rejlik, hogy lehetőséget ad a pezsgő életre úgy, hogy megtartja a meglévő kultúrát. Egy soha el nem mozduló hajó ad teret ahhoz, hogy bármi megtörténhessen. Az egykoron szovjet hajó mára egy olyan nemzetközi hellyé nőtté ki magát, ahol a döntésében független menedzsment olyan programokat tud kialakítani, amellyel széles közönséget tud megszólítani, ahol az irodalmi műhelymunkától a filmes programokon keresztül egészen a legmodernebb zenei koncertekig minden kivitelezhető. A hajó támogatja, segíti a magyar zenészeket, hogy el tudjanak indulni a nemzetközi karrier felé, ennek érdekében, egy zenei ügynökség is beköltözött a fedélzetre. Ezen kívül számtalan rendezvényt, esküvőt, fogadást, születésnapot, estélyt tudhat maga mögött a hajó – köszönve ezt a remek adottságának és nem utolsó sorban kiváló elhelyezkedésének.
Az A38 talán a legtökéletesebb példa arra, hogy a hajó, mint szimbólum, miként kelhet életre: a végtelen utak, az ismeretlen megismerése, a kaland, a szabadság itt tökéletesen megvalósul: ezen a különleges helyszínen lehetőség nyílik az üzleti és a művészeti élet kibontakozására úgy, hogy közben egy baráti párbeszéd alakuljon ki.
Ez egy olyan hely, ahova egyszer mindenkinek el kell mennie.

foto: http://phenomenon.hu/indul-az-a38-hajo-oszi-idenye/


Forrás:
  • www.a38.hu
  • http://m.magyarnarancs.hu/tudomany/es_a_hajo_all_a38-59835