Szakmai programok

Shared Cities: Creative Momentum

Working with the City – Intézmények városi fesztiválja

mi a szerepe egy művelődési háznak a 21. században?

hogy lehet egy múzeum egyszerre nemzetközi és helyi szereplő?

hogyan érvényesülhet egy közel száz éves gőzhajó a mai  szórakoztatóipar zajában?


A Budapest100 a nyitott házak hétvégéje, amelyet a résztvevő házak lakói, civilek és lelkes önkéntesek hívnak életre évről évre. Az idén április 24-28. között először megrendezett Working with the City – intézmények városi fesztiválja ezt egészíti ki, újabb szereplők megszólításával és bevonásával. A szakmai workshop és esemény sorozat főszereplői a budapesti rakpart intézményei és szervezetei.

A hétfőtől péntekig helyi intézmények számára rendezett szakmai workshopok és a nyitott közönség programok arra keresik a választ, hogy hogyan kapcsolódhatnak össze a város szövetébe beágyazódott, de gyakran észrevétlenül működő intézmények a környékük lakóközösségeivel, és működésük milyen hatással lehet a helyi gazdaságra és kultúrára.

A workshopok az intézmények tevékenysége és profilja, illetve a környékük közösségei közötti kapcsolatok fejlesztésével foglalkoznak, kutatók, szakemberek és helyi szereplők bevonásával.

A fesztivál az Európai Unió Kreatív Európa programja által társfinanszírozott Shared Cities: Creative Momentum keretein belül valósul meg.

A Shared Cities: Creative Momentum egy négy éves nemzetközi kulturális projekt, amely tizenegy partner együttműködésével hét nagy európai városban, Belgrádban, Berlinben, Budapesten, Katowicében, Pozsonyban, Prágában és Varsóban valósul meg. Az SCCM által létrehozott nemzetközi hálózat az építészet, képzőművészet, urbanisztika és a közösségi gazdaság metszéspontjában folytatott kreatív diskurzussal támogatja a városi terek megújulását. 2016 és 2020 között több mint 150 esemény, többek között fesztiválok, filmek, kiállítások, művészeti rezidencia programok és esettanulmányok valósulnak meg. A projekt célja, hogy a városlakók számára kézzelfoghatóvá tegye részvételük és együttműködésük alapvető szerepét az élhető és értékes városi környezet megteremtésében.

A projekt partnerei: Goethe-Institut (DE), Czech Centres (CZ), reSITE (CZ), Academy of Fine Arts and Design in Bratislava (SK), Association of Belgrade Architects (RS), Katowice City of Gardens (PL), KUNSTrePUBLIK (DE), Old Market Hall Alliance (SK), Res Publica – Cities Magazine (PL)


www.sharedcities.eu #SharedCities

 


Nyilvános esmények

Nyitó szimpózium (angol nyelven) – Április 24., hétfő 15:00-18:00
Helyszín: Kortárs Építészeti Központ (1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.)

A budapesti rakparton számos országos és nemzetközi jelentőségű, nagy múltú, kulturális, közéleti és tudományos szereppel bíró intézmény működik, sok esetben évtizedek óta azonos helyen. Bár jelenlétük fontos, gyakran mégis alig kapcsolódnak a környékükhöz, azok közösségeihez és vállalkozásaihoz.

Hogyan egyeztethető össze az intézményi tevékenység a szomszédsági aktivitással? Milyen lehetőségek és eszközök segíthetik az együttműködést a helyi közösségekkel? Hogyan erősíthetik egymást a helyi és a helyben lévő, de mással foglalkozó szereplők?

A kérdéseket előadások és interaktív, csoportos beszélgetések elemzik, a közönség és az intézmények bevonásával.

Az eseményen részt vesz a Shared Cities – Creative Momentum program több külföldi partnere is, köztük a pozsonyi Stara Tržnica, és a prágai reSite.

Regisztráció: symposium.sharedcities@kek.org.hu (max. 80 fő, 1 fő/email)

Workshopok – Április 25-28. kedd, szerda, csütörtök 15:00-17:00

Háromnapos workshop sorozat intézményi és szakmai partnereinkkel. Két témával foglalkozik egy-egy párhuzamosan futó csoport:

A. Az intézmények lokációs kérdései és közösségi kapcsolatai: megközelíthetőség, terület használat, láthatóság, vonzerő és szomszédsági kapcsolatok, intézményi és helyi gazdasági szereplőkkel kialakított együttműködések, körforgásos gazdaság
B. digitális és új média eszközök a tartalomfejlesztésben: digitális kurátori programok, interakciós lehetőségek, IKT eszközök alkalmazása a közönség bevonására

Intézményi partnerek: Budavári Művelődési Ház, Budapesti Corvinus Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Kossuth Múzeumhajó, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia, Várkert Bazár.

Regisztráció: workshop.sharedcities@kek.org.hu (max. 12 fő/workshop, 1 fő/email)

Tanösvény a Tabánig – Április 28, péntek 16:00-17:00
Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (I. Apród utca 1-3.)

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum tanösvényét a szakmai hét végén járhatják végig az érdeklődők. A játékos szabadtéri állomásokat összekötő sétát a Tabánban, a Vár lábánál rendezzük. Témája a helyszínen található természeti és történeti örökségek. A nem mindennapi információk megszerzéséért a résztvevőknek különböző feladatokat kell teljesíteniük. A séta kezdő- és végpontja az Orvostörténeti Múzeum. A tanösvényre regisztráció szükséges. A séta kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmakat tartogat!

Programszervező: Kómár Hanna, Murányi Zita

Regisztráció: tabanitanosveny@gmail.com (max. 20 fő, 1 fő/email)

HajóHíd Est: Időutazás a Kossuth Múzeumhajón – Április 27, csütörtök, 18:00-20:00
Kossuth Múzeumhajó, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (Vigadó 2. ponton)

A századforduló budapesti tömegközlekedését a villamosok aranykorának is mondhatnánk, 1887-től 20 év sem kellett és az új metropoliszt szinte teljes egészében behálózták a villamosvonalak. 1915-től a város vezetése sokáig igyekezett fenntartani a béke látszatát, ám ez nem sikerülhetett. Hatalmas botrányt okozott, hogy nőket alkalmaztak villamoskalauzként, hogy ritkábban közlekedtek a járatok, a még gyerekcipőben járó buszközlekedést megszüntették. Ráadásul titokzatos hajókatasztrófa is történt Óbuda és Újpest között, a Dunán… Ha kíváncsi vagy a részletekre, várunk a Kossuth gőzösön!

Belépés ingyenes de regisztrációhoz kötött: rendezveny@kozlekedesimuzeum.hu

ELMARAD!

Közösségi kávéház – Április 28, péntek, 18:30-20:00
Budavári Művelődési Ház  (Bem rakpart 6.)

A Bem rakpart 6. alatt található épület egyszerre ad otthont a Budavári Művelődési Háznak és az épület lakóközösségének. A művelődési ház közösségi kávézással invitálja rögtönzött gyűlésre a ház lakóit, melyre a szakmai hét látogatóit is várják.