2019. április 22. Az önkéntes, akit a lakók örökbe fogadtak: Nagy Gergely

Ugyanolyan kitartó, amennyire szerencsés: mindössze ennyi a titok a jó híre mögött. Mindig sikeressé tette a „házait”, jól érti a város szavát, hiszen ő is lakóból lett önkéntesünk.


Videó forrása: YOUTUBE [budapestszaz]

Gergő mindig érdeklődéssel olvasta a Budapest100-ról szóló cikkeket, de valahogy minduntalan lekéste magát a programot.

| „Valószínűleg mindmáig sem sikerült volna időben értesülnöm róla, ha nem lakom történetesen pont egy száz éves házban 2014-ben.”

Nagy örömmel csatlakozott a programhoz, voltak is lelkes jelentkezők, egy kicsit megmozdult a ház.

| „Két darab látványosság volt: a nagyanyám kredence meg az 1900-ból származó ingaóra. De ekkor tanultam meg azt, hogy minden ház érdekes.”


Bejegyzés forrása: FACEBOOK [Budapest100]

Szóval fogta magát, felkészült a környék történetéből, és ebből előadást tartott. Az eseményen a lakók és a látogatók ezt kiegészítették, és így

| „amit szombat reggel elkezdtem mondani, az vasárnap délutánra már a duplája lett.”

Egy diavetítést is rendeztek gyerekeknek:

| „Ez olyan jól sikerült, hogy megjelent kábé egy tucat 30-40 éves “gyermek”. (...) Mit lehet ezzel a helyzettel csinálni? Kipakoltuk a cuccokat, leültek a gangra, párnákra, szőnyegekre, hátukat a falnak támasztották, és várták a show-t. (...) Óriási siker lett, nagyon vicces volt, közben söröztünk és rágcsát osztogattunk, mindenki nagyon jól érezte magát.”

A következő évben látogatóként ment el a Budapest100 programjaira, 2016-tól pedig minden évben önkéntesként segíti a munkánkat. Gergő azért is csatlakozott a kutató-szervező csapathoz, mert hétköznap irodista (médiakutatóként dolgozik), és szeretne valami jót tenni a pénzkeresésen és a magyar GDP-termelésén túl:

| „Jót tesz az önértékelésemnek, hogy valami önzetlen dolgot csinálok; és látja az ember, hogy működik és sokan szeretettel fogadják. Egyrészt azzal tudom áltatni magam, hogy jót teszek, másrészt meg jól esik csinálni.”

A jótevésen és az emberek megismerésén kívül még más is hajtja:

| „A kutatás során bejutottam a Budapest Főváros Levéltárába, ami persze nyitott mindenkinek, de hát magamtól a büdös életben nem mentem volna el (...) és marha jó ott azokat a régi sárguló tekercseket tapogatni meg nézegetni, és a cirkalmas betűket böngészni.”


Ferenc tér 12., Budapest100 – Nyissunk a térre! (2018)
Fotó @ Gyulai Szilvia

 

Nem korszakok és stílusok szerint, hanem praktikus szempontból választ házat:

| „...nem kell a különlegességeket keresni, nagyon jó sztorikat találtam, meg nagyon jó emberekkel ismerkedtem össze, meg nagyon érdekes házakat láttam...”

Az egyik Ferenc téri lépcsőházban kitalálták a híres verssor alapján az ún. „Vigyük föl a dagadt ruhát a padlásra” nevű eseményt, aminek az volt az apropója, hogy József Attlia kiskorában szinte „körbelakta” a teret. A program során a földszinttől a padlásig – lépcsőfordulónként – el lehetett olvasni a Mama verset, a végén pedig ki is lehetett nézni a térre a padlásablakon keresztül – ahogy tette régen a kis Attila is. Ezt a részt korabeli kellékekkel rendezték be, hogy tényleg el lehessen képzelni, ahogy a Mama ott tereget.

| „Ez azért is volt egy nagyon jó dolog, mert tényleg minimális eszköztárral megcsinálták, helyi aktualitása volt, és a ház adott neki nagyon hiteles kulisszákat.”


Ferencz-udvar, Ferenc tér 1.
Fotó @ Kovács Katt Katalin

Gergő érdi születésű, és amikor Budapesten járkál, próbál odafigyelni a város szépségeire is:

| „Tudatosan igyekeztem megtartani azt a szemléletet – több-kevesebb sikerrel –, hogy ne csak a lábam elé nézzek, amikor megyek az utcán, hanem föl is, és lássam, hogy milyen tök jó helyek vannak Budapesten.”

Gergő azért is szereti a Budapest100-at, mert nem lett túlságosan profi az évek során:

| „Látja az ember, hogy ez nem egy múzeum és akkor most mamuszt vegyünk és álljon el a szavunk és minden profi. Hanem ezt ők rakták össze abból a piciből, ami nekik volt, ez igazán az övék és a szívük-lelkük benne van. És ez így sokkal jobban átjön, és sokkal személyesebb pont ettől. (...) Nagyon szeretem a Budapest100-ban, hogy a lakók is érdekesek a házban: a volt lakók, a híres lakók, a nem híres lakók, a sokat mesélő nénik, az új lakók, a művészlakók, minden lakó. A házzal együtt lesznek azok, amik, és ezt így megmutatni nagyon jó dolog.”

A Budapest100 egyik lényege és legfontosabb hatása szerinte, hogy

| „a szervezés közben összejönnek egy kicsit a lakók – hol kevésbé, hol jobban –, de mindenképpen valamennyire összerázza a lakóközösséget.”

A József körúti házban, ahol a különleges patikát mutatták be 2016-ban, a lakók mára már szinte fogadott unokájukként tekintenek Gergőre, pedig a kapcsolat nem kezdődött könnyen, mert majdnem elkerülték egymást az elején. Azután a házban lakók részéről

| „...olyan monstre szervezői munka indult meg, amiben próbáltam nem lemaradni tőlük...”


Videó forrása: YOUTUBE [We Love Budapest]

| „Azt kell megtalálni, hogy meddig lehet elmenni. Mi nyilván mindent akarunk, és ha tehetnénk, akkor az utolsó lakás utolsó klozetjába is beengednénk a látogatókat. És van, ahol majdnem ennyit meg is engednek, de van, ahol ezt nem szeretnék. Fontos, hogy érezzék, hogy mi örülünk és le vagyunk kötelezve azzal, hogy ők hajlandóak megnyitni a házat. És akkor átélik ők is, hogy ez jó és fontos dolog.”

Elő szokott fordulni olyan eset is, hogy a lakók meglepődnek, hogy ez a sok ember mind az ő házukra kíváncsi! És amire korábban nemet mondtak, azt most mégis szeretnék megcsinálni, mert átragad rájuk a lelkesedés.

| „Egy kicsit elkezdenek úgy nézni a házukra, mint ahogy egy idegen nézne rá: nahát, ez tényleg érdekes! (...) Mindig van zsémbes lakó, de ő az, aki ha meglátja, hogy nem rablóbanda-hordák garázdálkodnak a nyitott kapujú házakban, hanem civilizált emberek jönnek, és nagyon érdeklődnek, mosolyognak és örülnek, hogy bejöhetnek, akkor megenyhül és alkalmasint a visszájára fordul az egész: jön és hozza a zsíros kenyeret vagy mesél a lakóknak vagy ilyesmi. Nagyon érdekes, hogy mennyire meg tudnak nyílni emberek...”

 


A riportot készítette és szerkesztette: Tóth Szilvia, Ránki Júlia
Nyitókép és videó @ Kovács Katt Katalin