2019. november 29. Budapest100 az őrmezei lakótelepen

Az elmúlt években többször is felmerült a Budapest100 csapatában, hogy mennyire izgalmas lenne az ikonikus budapesti lakótelepeket is megnyitni a látogatók előtt, és betekinteni a kulisszák mögé.

Erre idén szeptemberben lehetőségünk is adódott Őrmezőn a “Come in! Beszélő házak/Megosztott történetek” nevű nemzetközi transzferhálózat révén. A Budapest100 2017-ben nyerte el az URBACT, az Európai Unió integrált városfejlesztési programjának „jó gyakorlat” díját, amelynek köszönhetően Újbuda vezetésével 7 európai városban - így Őrmezőn is - tesztelhetjük, hogy működik-e a Budapest100 kilépve a hagyományos keretek közül. 

Az elmúlt években a történelmi események miatt megfogyatkozó 100 éves házakat tematikus válogatásokra cseréltük, és arra jutottunk, hogy mindegy, hogy épp az adott évben 100 éves házakat ünnepeljük, vagy a Nagykörút vonalán nyitjuk meg az épületeket, esetleg a rakpartokat fedezzük fel, vagy épp a Bauhaus nyomába eredünk, mert a különféle témák és helyszínek mind kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy felhívjuk a figyelmet  a körülöttünk lévő város mindennapi értékeire és érdekes történeteire, amelyeket bárhol fellelhetünk.

Őrmezőn a Budapest100-ra jellemző érdekességekre, egy összetató közösségre, aktív kulturális intézményekre, civil szervezetekre és lelkes városlakókra bukkantunk. Őrmezőn van például a Hunyadi-forrás, ahonnan a 19. században a Wall Streetig szállították a gyógyító keserűvizet. A lakótelepen élt Zelk Zoltán vagy Vackor kitalálója, Kormos István költő is. Koncertek előtt pedig gyakran melegített a Karthago zenekar a telepen lakó basszusgitárosnál. 

A helyiekkel közösen végül a Budapest100-tól egészen elrugaszkodott közösségi fesztivált hoztunk létre IdőJárás címmel. Nyitott házak helyett Őrmező központjában, a Költők Parkjában készítettünk egy köztéri installációt a BME Építész Klub bevonásával. Az installáció a közösségi várostörténeti kutatás eredményeit, a helyiek megosztott történeteit, fotóit mutatta meg közösen visszaemlékezve arra, hogy milyen volt az élet Őrmezőn az elmúlt negyven évben. A múltidézés mellett a lakótelep jövőjéről is beszélgettünk, és gyerekek képzeletére bízva új köztéri műalkotásokat készítettünk, amelyeket virtuálisan el is helyeztünk Őrmező különböző pontjain.

Az  első őrmezei közösségi fesztivál (a projekt időtartama alatt lesz még egy!) tényleg közelebb hozta egymáshoz a szomszédokat, a sok pozitív visszajelzés mellett létrejött egy helyi Facebook-csoport is, ahol továbbra is gyűjtik a régi képeket és érdekes történeteket a lakótelep és az ott élők múltjából. 

 

Szőke Tímea, az őrmezei kezdeményezés koordinátora, a 2020-as Budapest100 egyik projektvezetője