2018. december 12. Budapest100 fesztiválok a Duna mentén?

A Budapest100 dedikált csapata Lelkes Szilvia, Szij Barbara, Libárdi Julianna és Szerencsés Rita közreműködésével igyekszik megragadni a Budapest100 fővároson kívüli adaptálhatósági lehetőségeit, mely próbálkozásnak kitűnő terepet és alkalmat biztosított a DANUrB projekt.

A KÉK ugyanis projekt partnerként részt vesz a nemzetközi Danube Transnational Programme-ban: DANUrB – DANube Urban Brand – egy regionális kapcsolatépítés turizmus és oktatás révén, aminek célja a 'Duna' kulturális identitásának erősítése. A DANUrB kulturális hálózat célja, hogy erősítse a Duna menti régiók kulturális identitását és létrehozzon egy közös 'brand-et', ezzel elősegítse a transznacionális kapcsolatokat és együttműködéseket a Duna mentén úgy, hogy feltérképezi a használatok kívüli rejtett kulturális és társadalmi erőforrásokat.[1]

Ennek a nemzetközi együttműködésnek az égisze alatt a Budapest100 csapata problémafeltáró és feltérképező workshopsorozatba kezdett 2017-ben Esztergomban és 2018-ban a Ráckevei kistérség településein.

A DANUrB keretében szerveződő Duna Napok során elsőként Esztergom és Párkány jelentős kulturális és civil szervezeteinek képviselőit látogatták meg a csapattagok és egyéni interjúhelyzetben, illetve csoportos workshop során igyekeztek felderíteni a helyi lehetőségeket, erőforrásokat, a már meglévő aktivitásokat az önkéntesség, közösségépítés és épített környezet hívószavak mentén. Ennek a feltárásnak az eredményei kiértékelésre kerültek és a begyűjtött információk alapján egy, már meglévő lokális kezdeményezés Budapest100-as elemekkel történő kiegészítésére esett a választás. Ez a felvetés a helyi aktorok körében is támogatásra talált, így az adaptálás folyamat következő állomás az operatív tudásátadás, valamint a folyamat mentorálása, melynek eredményeképpen az esztergomi kulturális szcéna aktív szereplői 2019. nyarán személyre szabva adaptálják a Budapest100-at egy fesztivál keretében.

Hasonló folyamatok zajlottak a Ráckevei kistérségben, annyi különbséggel, hogy ott több település kulturális összekötése lett a fő szempont. A csapattagok közös workshopot tartottak Ráckevén, majd egyéni interjúkat készítettek Szigetújfalun, Szigetbecsén, Szigetszentmártonban. A helyi adottságok feltárása nemrégiben zárult le, mely kutatási dokumentum a Budapest100 adaptációs javaslatait is tartalmazta, Esztergomhoz hasonlóan már meglévő, működő, lokális rendezvényre alapozva.

A folyamatok 2019-ben is folytatódnak, konkrét megvalósítási szándékkal Esztergomban és remélhetőleg nyitott fogadtatással a Ráckevei térségben.

2018.12.12., Budapest
Szerencsés Rita, a Budapest100 korábbi projektvezetője