2020. február 7. Megtartottuk az idei Első Lakótalálkozót

Budapest 100 – a városünnep (urbanfestivity)

Sosem voltunk még ilyen sokan az első lakótalálkozón a Budapest100 történetében! 31 házat képviseltek a jelenlévők, ami önmagában is rekord. Ők kb. fele-fele arányban az újranyitók, illetve a frissen jelentkezett épületek nevében jöttek.

Negyvenhat önkéntesünk ült a sorokban, akik közül többen kutatók lesznek, mások pedig programszervezőként tervezik a kapcsolatok építését.

Közösen hallgattuk meg Kádár Bálint, a KÉK - Kortárs Építészeti Központ vezetőjének lelkes(ítő) bemutatóját, ami arról a tapasztalatról szólt, amit az eltelt években szereztünk:  „A Budapest100 látogatói azt tapasztalják, hogy az emberek szavaiban büszkeség van, amikor bemutatják a házat, ahol élnek, dolgoznak. Jó érzés, hogy mások kíváncsiak ránk, jó érzés bemutatni a szépen rendbentartott, vagy akár kopottságában is szerethető kapukat, emeleteket és elmesélni a történeteket. Ez teszi kortárs eseménnyé a programot.”

Szij Barbara kutatásvezető a kutatás módszeréről beszélt, majd Szőke Tímea és Klaniczay János projektvezetők gyors “rendszerismertetője” után a Budapest100 során a korábbi években már megnyitó házakból ismét csatlakozók kaptak szót, őket követték az újak. Sok nevetés, felszabadult kérdések, bemutatkozások, egymásra ismerések és néhány sztori alapján úgy tűnik, bevált a jubileumi év alkalmából immár az egész városnak címzett felhívás, és nemcsak a belváros és néhány budai helyszín, hanem Újpest, Kőbánya, Kispest egy-egy épületegyüttese is csatlakozik. Külön örömünkre szolgál a szakma érdeklődése: a MÉSZ (Magyar Építőművészek Szövetsége) bámulatos székháza az Ötpacsirta utcában új helyszínünk lesz májusban. Van épp 100 éves csatlakozónk is, és lesz ennél idősebb, de frissen felújított családi házunk. Többen is arról számoltak be, hogy már évek óta kutatják a házuk történetét, és most jött el az alkalom, hogy bemutassák a nagyközönségnek.

Nagyon várjuk a következő lakótalálkozót, amikor zónák szerinti asztaloknál közösen tervezhetik már a programot lakók és önkéntesek a KÉK-ben. Találkozunk február 20-án, csütörtökön este!

Köszönjük, hogy eljöttetek!

 

Fotó: Érsek Máté és Trombitás Tamás / Budapest100