2017. May 10. Farkas Nóra: A38 – Budapest legkedvesebb uszálya

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ahogy a minap a budai rakparton futottam, egyszer csak arra ocsúdtam fel magamban, hogy nem azt számolom, hogy még hány híd van hátra, hogy végre befejezzem a futást, hanem a hajókat számolom. Már nem emlékszem pontosan mennyit sikerült összegyűjtenem a Petőfi-híd végére, de arra pontosan emlékszem, hogy a futást levezető nyújtás alatt azon csodálkoztam, hogy mennyi féle-fajta hajóval találkoztam: teher-, turista-, BKV-, szálloda-hajókat hagytam el. Aztán most épp itt állok egy totálisan nem ideillő monstrum előtt, ami láthatólag soha el nem hagyja a partot. Amit mindenki csak “hajónak” hív, ahol sem a kor sem a kinézet sem a társadalmi státusz nem számít. Ez volt az A38.

foto: http://bp24.blog.hu/2015/09/02/indul_az_a38_hajo_oszi_idenye_581

Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy 2012-ben elnyerte a legjobb európai szórakozóhelye díjat, a hozzáértők azt is tudják, hogy a neve nem más, mint a típusa: Artemovszk 38. De hogyan került Budapestre? És minek?
Ez az 1200 tonna és 85 méter hosszú uszály 1968-ban épült a szovjet flotta folyami kő és tankszállító hajójaként, akkor még Tripolje néven. Az évszám ismeretében így talán már érthető a szocialista realista ipari tervezésre oly’ jellemző stílus.
Mindeközben Párizsban, a Szajnán egy Batofar nevű hajón különböző országok kultúrái jelentek meg, többek között a magyar Tilos Rádió vagy a Bahia. A franciák pedig egyszer csak jelezték, hogy mivel nálunk vélelmezhetően sok hajó lehet, örömmel képviseltetnék magukat is egy hajón…

Ehhez viszont kéne egy hajó…

De honnan? Hajónk valóban van, de a 11 méter széles zsilipek miatt keskenyre épített dunai hajók nem alkalmasak a „testvérhajó” kivitelezésére…ekkor jött a nagy ötlet: az Ukrajnában ácsorgó, leselejtezésre váró, senkinek nem kellő Artemovszk! A Magyar Állámnak viszonylag könnyedén meg is sikerült szereznie. A Vánca-Miltényi Építész Sódió és a Ganz Danubius Vitla átalakítási terve elnyerte a fővárosi zsűri és a városvédelmi bizottság tetszését, valamint engedélyt kapni a Petőfi-híd budai hídfőjénél, az egykori vízibuszmegállóban.
Az átalakítások a Révkomáromban kezdődtek meg, majd Újpesten fejeződtek be. A megújult hajóban kialakítottak egy 700 fő befogadására képes koncerttermet, indonéz bútorokkal berendezett éttermet és néhány fedélzeti bárt. A gépházi bárban hatalmas lendkerekekből alakították ki az asztalokat, Drabik István és Lois Viktor szobrokat készített hajócsavarokból és más fém alkatrészekből.
A hajó 2003. áprilisában kötött ki utoljára, nálunk magyaroknál, a Duna budapesti szakaszán. Ekkor lett Tripoljeből A38. Mi is az A38? Szórakozóhely? Étterem? Üzleti vállalkozás? Kulturális tér? Zenei központ? Egy hely, ahonnan rácsodálkozhatunk a városra? Vagy?

foto: http://a38.network.hu/kepek/huncut-5723/artemovszk_38

Az A38 minden. Egy hely, ahova bármikor le lehet menni, ahol mindig van egy kiállítás, egy neves vagy annak vágyó előadó/zenekar, ahol nincsenek konvenciók, elvárások… ahol teljesen megszokott látvány a turista, a hipszter, az öltönyös fontos ember, a magát kereső kamasz, a harmincas laza vagy éppen egy sörre beugró professzor. Az A38 varázsa abban rejlik, hogy lehetőséget ad a pezsgő életre úgy, hogy megtartja a meglévő kultúrát. Egy soha el nem mozduló hajó ad teret ahhoz, hogy bármi megtörténhessen. Az egykoron szovjet hajó mára egy olyan nemzetközi hellyé nőtté ki magát, ahol a döntésében független menedzsment olyan programokat tud kialakítani, amellyel széles közönséget tud megszólítani, ahol az irodalmi műhelymunkától a filmes programokon keresztül egészen a legmodernebb zenei koncertekig minden kivitelezhető. A hajó támogatja, segíti a magyar zenészeket, hogy el tudjanak indulni a nemzetközi karrier felé, ennek érdekében, egy zenei ügynökség is beköltözött a fedélzetre. Ezen kívül számtalan rendezvényt, esküvőt, fogadást, születésnapot, estélyt tudhat maga mögött a hajó – köszönve ezt a remek adottságának és nem utolsó sorban kiváló elhelyezkedésének.
Az A38 talán a legtökéletesebb példa arra, hogy a hajó, mint szimbólum, miként kelhet életre: a végtelen utak, az ismeretlen megismerése, a kaland, a szabadság itt tökéletesen megvalósul: ezen a különleges helyszínen lehetőség nyílik az üzleti és a művészeti élet kibontakozására úgy, hogy közben egy baráti párbeszéd alakuljon ki.
Ez egy olyan hely, ahova egyszer mindenkinek el kell mennie.

foto: http://phenomenon.hu/indul-az-a38-hajo-oszi-idenye/


Forrás:
  • www.a38.hu
  • http://m.magyarnarancs.hu/tudomany/es_a_hajo_all_a38-59835