2019. March 25. Aki visszavágyik a Teleki térre: Dombovári Márton

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Dombovári Márton civilben BKK-forgalomirányító, zenél, grafikus és előbb lakóként, majd önkéntesként is tevékenyen részt vett a Budapest100 szervezésében 2013-ban és 2014-ben. 2019-ben Budapest régen és most fotómontázsokkal kalauzol minket az időben Facebook oldalunkon.


Videó forrása: YOUTUBE [budapestszaz]

Amikor a Budapest100 önkéntesei 2013-ban felkeresték a VIII. ker. Teleki tér 1-2.-t, a család tagjai örömmel fogadták őket, mert úgy gondolták, jót tenne a háznak, ha jobban megismernék azok, akik eddig rossz híre miatt inkább elkerülték ezt a városrészt. (Ez még a tér felújítása és parkká alakítása előtt történt.) Mindig is érdekelte őket a régi Budapest:

| „Édesanyámmal és a nagymamámmal mi voltunk a zászlóvivők. Mi abszolút úgy álltunk hozzá, hogy ez egy tök jó ötlet, és akkor csináljuk!”

 


A Teleki tér 1-2. homlokzata.
Fotó @ Ránki Dániel

Az első lakó-önkéntes találkozón megtudták, hogyan lehet lebonyolítani egy ilyen programot. Megismerkedtek Lelkes Szilvivel, aki sokat segített nekik: közösen kutatták a történeteket a házról és a Teleki térről, keresték a programötleteket. Marcit annyira fellelkesítette, hogy minél több érdekességet fedezzen fel, hogy ő maga is elment a Levéltárba kutatni. Így tudta meg, hogy a ház korábban rendelkezett egy toronyszerű tetőfelépítménnyel is, amit a ‘30-as években lebontottak, és azt is, hogy a téren melyik házban, hol voltak kisebb lakászsinagógák és imaházak. A Teleki tér 1-2.-ben csak egy zsinagóga volt, ami végighúzódott a félemeleten. A helyén most lakások vannak.

| „A Teve utcai látogatástól kezdve még jobban érdekelt a dolog, és gondoltam, ha már ott vagyunk mi is, akkor az az igazi, ha a lakók is beszállnak a buliba. Kikértem a háznak az összes korabeli tervrajzát, az átépítésekkel együtt. Azokat mindegyiket lefotóztam, és később tablókon ki is állítottuk.”

 


Fotó @ Ránki Dániel

A család megosztotta a lakókkal az önkéntes feladatokat a kutatás és a rendezvény során is: Marci anyukája tartotta a tárlatvezetést a két pincében, ő pedig a tetőbejárást felügyelte, ami nagy szenzációnak számított a látogatók között. A nagymamának is jutott szerep: arra biztatta a vele egykorú lakókat, hogy meséljenek arról az időszakról, amikor ők fiatalon ebbe a házba költöztek. És megszervezték a Teleki téri használt piacot kicsiben a félemeleten, ahol az idősebb lakók által összegyűjtött régi tárgyakat lehetett megvásárolni. A nagymama is ott ült egy kis asztalnál. (›››Eseményfotók a Budapest100 Facebook oldalán‹‹‹) Marci örömmel mesélte, hogy a Budapest100-as házmegnyitás után voltak olyan szomszédok, akikkel elkezdtek összejárni és vendégségbe menni egymáshoz. Amikor másodjára is jelentkeztek a programra, már könnyebb volt megszervezni az egészet.

| „Az volt a tapasztalat, hogy semmi hátránya nem származott a lakóknak ebből, hogy kinyitottuk a kapukat. Tehát addigra már nem volt kérdés, mindenki megnyugodott, hogy ez jó.”

Elmondása szerint a történelem iránti érdeklődését a nagymamájának köszönheti:

| „…gyerekkoromban, 5-6 éves koromtól kezdve mindig vitt a városba, és én rajongtam a tömegközlekedési járművekért, villamos, busz, egyebek. (…) 10 évesen térkép nélkül tudtam mászkálni Budapesten. A belvárosban mondhatni, szinte mindent ismertem, (…) később elkezdtem felfedezni a korabeli villamosvonalakat az internet segítségével, tehát, hogy melyik hol járt mondjuk a 19-20. század fordulóján, és ott volt ezeknek a háttere: a terek, utcák, illetve a házak.”

Marci grafikusként végzett, és 2011-ben kezdett el komolyabban foglalkozni a fotózással, mivel felkeltették a figyelmét olyan magyar és külföldi oldalak, ahol régi és új képeket raktak egymás mellé. A városkutatás és a fotózás mellett a zenélés is a hobbijai közé tartozik, de főállásban helyszíni forgalomirányítóként dolgozik. Ezt a munkahelyet is a város szeretete miatt választotta. Mindez együtt vezette el a Budapest régen és most fotómontázs-sorozatig. A módszer egyszerű: a városban sétálva megfigyeli az épületeket, otthon keres róla régi képet a neten, és ha talál, akkor nyert ügye van.

| „A Fortepan a barátom, nagy segítség az a több tízezer fénykép, ami ott fent van, azokból lehet válogatni…”

Volt eset, hogy a Budapest100 honlapon lévő gyűjtést használta, amiben házszámok szerint megtalálta a címeket és szabadidejében egyszerűen végigfotózta. Marci Budapest régen és most projektje 2018 októberében egy kiállításon szerepelt Monte Carlo-ban a tiszteletbeli magyar konzul felkérésére; sokan dicsérték meg a fotóit, és vásároltak is tőle képeket.


Dombóvári Márton nagymamája a Hegedűs Gyula (Csáky) utca 7. szám alatti fodrászüzlete előtt (1950). A fotó Dombóvári Márton tulajdona.

A nemrégiben elhunyt nagymamáját is két fotóval búcsúztatta el a Facebook-on: egy régi fényképpel, amelyen a nagyi áll fiatalon fodrászüzlete ajtaja előtt, és mellé tette azt, amit ő készített az ősz hajú, már 90 feletti, mindig mosolygós nagymamájáról. A Teleki téri házba 1956-ban költöztek be a nagyszülők, és Marci mamája már itt született.

| „…ha már így visszamegyünk a történelemben, akkor el is mondhatom – és én erre büszke vagyok -, hogy a nagypapám zsidókat bújtatott egy belvárosi ház lefalazott lakásában. Ők a barátai voltak, és amikor ’56-ban disszidáltak, akkor úgymond ajándékba adták ezt a lakást, cserébe, hogy megmentették az életüket.”

Pár éve elköltöztek a Teleki térről, Marci anyukája a belvárosba, Marci pedig Zuglóba. Most már kicsit bánja, hiányzik neki a Teleki tér és a nyüzsgő belváros, a régi ház és az emlékek. Visszavágyik. A Teleki teret 2013-2014-ben újították fel az Újirány csoport vezetésével, ami a város egyik legismertebb közösségi tervezéses projektje volt, most már ez szolgál mintaként a külsőbb kerületek rehabilitációjához is. Hetente-kéthetente folyt a tervezés a Mátyás téren lévő Kesztyűgyár Közösségi Házban, amiben Marci az anyukájával és a nagymamájával vett részt akkoriban. Alakult is egy egyesület a sarki kocsmában, Társak a Teleki Térért néven.


VIII. ker. Teleki tér
Fotó @ Ránki Dániel

Marci most azt tervezi, hogy részt fog venni az egyesület életében, mert így szeretné továbbvinni a nagymamája örökségét, akinek az egyesület volt a második otthona. Ráadásul gondozott egy szép kis virágoskertet a téren, amit most szép kötelességének érez ápolni. És jövőre szívesen jelentkezne újra önkéntesnek, valószínűleg már a barátnőjével együtt.

 


A riportot készítette és szerkesztette: Ránki Júlia, Tóth Szilvia
Nyitókép @ Ránki Dániel