Programs of the house

Ady Endre utca 15-17.

+11
 • Architect:

  Vidor Emil
 • Built:

  1913
 • Function:

  ikervilla
 • Researched:

  2013, 2012
 • Parcel Number:

  12935, 12936/1

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az ikervilla Lányi Zsigmond író, publicista, valamint Hámos Róbert svéd konzul és felesége megbízásából, Vidor Emil tervei alapján épült.


Ady Endre utca 15. (1929)
Kép forrása: FORTEPAN [HUNGARICANA] [képszám: 116478; adományozó: FORTEPAN/ALBUM009]

Lányi Löwenherz Pál néven született 1878-ban Temesváron, több lap mellett a Neue Pester Journal, később a Budapesti Tudósító szerkesztője, az általa 1908-ban alapított külföldi tudósítók szindikátusának főtitkára, 1917-től elnöke. Felesége Sturm Renée volt, lányuk, Lányi Vera Zolnay Lászlóval kötött házasságáról szóló tanulmányában Rigó Máté az Ady utcai villára hivatkozva bizonyítja a Lányi család gazdagságát.


Német nyelvű nyugta a Neues Pester Journal-tól (1901)
Kép forrása: CENTROPA [Gábor Marianne interjú]

Lányiék a villát sógorukkal, Hámos Róbert bankigazgatóval, Hertzka Károly nemesi rangra emelkedett budapesti orvos fiával osztották meg. 1942-ben történt, amikor Merész Gyula festőművész és neje megbízásából Medgyaszay István tervei alapján a 17-es számot viselő házrész magasföldszintjén és első emeletén néhány fal áthelyezésre, valamint a padlástérben műterem kialakítására került sor. A 17-es számú házrész további történetére vonatkozóan érdekes információk derülnek ki Kozák Gyula Egy művészcsalád összetételének változásai, 1956-1982 című írásából.

Hámos Róbert és Merész Gyula Budapest ostroma előtt elhagyták az országot és a házat 1945-ben a Magyar Kommunista Párt foglalta le. Az MKP még ugyanebben az évben a Munkás Kultúrszövetség rendelkezésére bocsátotta az akkor romos állapotban lévő ingatlant, hogy ott művészkolóniát hozhassanak létre. 1945 őszén a villába beköltöző művészek: Jakovits József, Lossonczy Ibolya és Lossonczy Tamás, Bálint Endre, Kandó Gyula, Gyarmathy Erzsébet, Faragó Pál, Nádas József, Nádas Bori, Bíró Iván, és Vajda Júlia.

1948 őszén Cséby Lajos kapta meg a házat, ekkor két művészházaspárt családjukkal együtt a Rottenbiller utcába költöztettek (kényszerítettek) át: Jakovits József szobrászt és feleségét, Vajda Júlia festőművészt, ikergyermekeiket, valamint Bálint Endre festőművészt és feleségét, Richter Irenát (Vajda Júlia húga), fiukat és az asszonyok édesanyját. Lossonczy Tamás (1904-2009) és felesége, Lossonczy Ibolya (1906-1992) azonban halálukig a villában éltek, melyről a bejárat mellett a kerítésen elhelyezett emléktábla is tanúskodik.


Szemelvény forrása: A budapesti egységes hálózat (Budapest és környéke) betűrendes távbeszélő névsora 1943. január (Budapest). Magyar Királyi Postavezérigazgatóság, Budapest, 1943. p. 198.

A Hámos villa szalonjának bútorait Lakatos Artúr festő- és iparművész tervezte. 2009-ben jelent meg Méhes Balázs, Lakatos Artúr unokája nagyapjával foglalkozó kötete Tanulmányok Lakatos Artúr (1880-1968) festő- és iparművész tanár életéhez címmel. A kötet mellett Méhes létrehozott egy digitális fotógyűjteményt is. Lakatos Artúr 1905-ben Goldberger Leó textilgyáros megbízásából Mulhouse-ban és Párizsban tanulmányozta a nagyipari művészi szövet előállításának technikáját. 1906-ban kezdte szervezni az Iparrajziskola szövőműhelyét, 1908-tól a Kassai Állami Javítóintézet tanára lett, 1912-től ismét az Iparrajziskolában tanított.


Lakatos Artúr bútorai a Hámos villa szalonjában (1901)
Kép forrása: PICASA [Méhes Balázs]

1910-ben a Könyves Kálmán Szalonban egyéni kiállítása volt. A Budapesti Textilművészeti Műhely igazgatósági tagja volt. A műhely első, az Ernst Múzeumban rendezett kiállításán két enteriőrrel, egy úri és egy női fogadóval szerepelt, melyeket a Viktória bútorgyár, az Iparrajziskola szövőműhelye és a kassai ipariskola kivitelezett.

Sources

Events of the house