Zárt ház

József körút 23.

+4
 • Architect:

  Mészáros Gergely
 • Built:

  1891, 1892
 • Build by:

  Wolfram Gergely
 • Builder:

  Krakovits Albert
 • Researched:

  2016

Description


,Az épület első tervei 1891-ből származnak, ezeket Wolfram Gergely részére Szabó Alajos építőmester készítette. Ezt 1892-ben dr. Mészáros Gergely módosította.

,1932-ben König József kalapgyárának tervezett portált Rácz Ferenc és fia, 1941-ben pedig a Magyar Keresztény Postások Országos Gazdasági Egyesülete építtette át a pincét és a földszintet. Az egyesület a nehéz körülmények között élő postások gondjainak segítésére alakult, a II. világháború után ruha-, cipő- és élelmiszercsomagokkal segítette tagjait. Az egyesületi tagok az általuk befizetett összeg arányában temetési segélybiztosítást köthettek. Az első havi tagdíjbefizetés után már igényelhettek ? meghatározott összegig ? kölcsönt, a közszükségleti cikkek beszerzésére ? a pénzkölcsönökhöz hasonló visszafizetési feltételek mellett ? vásárlási utalványokat lehetett igényelni.[1]

,Egy lakó 1980-as években elmondott beszámolója szerint Székely kalapos üzlete 1945-ig működött itt, ő is említette a postásokat, szerinte ők voltak az építtetők. Ezenkívül elmesélte, hogy a II. világháborúban egy második emeleti lakást belövést ért, viszont 1956-ban sértetlen maradt az épület.[2] 1991-ben pincei bemutatótermet és üzlethelyiséget alakítottak ki.

,A zártsorban álló neoreneszánsz stílusú bérház ötszintes és egy zárt udvarral rendelkezik. A keltere néző főhomlokzat öttengelyes. A földszinten egyenes záródásúak az ablakok, középen nyílik a kapu és nagyméretű kváderkövek láthatóak a felületen.

,A gyöngysoros pilaszterekkel tagolt, fogazatos párkányú előtérből kétszárnyú lépcső vezet fel az emeletre, a lépcsőfordulók padlója polikróm kerámialapokkal díszített. Az előtér és a lépcsőház sarkán két-két korinthizáló, márványt imitáló, festett törzsű oszlop áll. A belső udvar félköríves nyílásai néhol hármasával kapcsolódnak. Az első emeleten bábos korlát húzódik a nyitott lépcsőház felé, oszlopok tartják a félköríves árkádsort. A fölsőbb szinteken az öntöttvas szerkezet oszlopai kötik össze az emeleteket.

,

,


,

,,

,,,[1] http://www.valtozovilag.hu/t365/tux0719.htm#imDGb8B68LgucXws.99

,

,

,,

,,,[2] Adalékok a Belső-Józsefváros történetéhez. Budapesti Városszépítő Egylet, Budapest, 1985, 111. o.

,


Events of the house