Programs of the house

Nagymező utca 3.

+4
  • Architect:

    Gyenes Lajos , Vajda Andor
  • Built:

    1913, 1914
  • Build by:

    nincs adat
  • Builder:

    nincs adat
  • Function:

    Neues Politisches Volksblatt szerkesztősége épülete
  • Researched:

    2015, 2014, 2013
  • Parcel Number:

    29373
  • Photo:

    Szántó Ildikó
  • Research:

    Horváth Zsuzsa
  • Volunteers:

    Tóth Krisztina

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Nagymező utca 3. szám alatti épület 1913-1914-ben épült Vajda Andor és Gyenes Lajos építészek tervei szerint. Eredetileg a Neues Politisches Volksblatt Hírlapkiadó Rt székházaként működött. Az épület alsó két szintjén kapott helyet a nyomda és kiadói helyiségek, a felsőbb szinteken bérlakások kerültek kialakításra. A két egység burkolásában is elkülönül egymástól: az épület alul műkővel majd a lakóegységek szintjén téglával burkolt. Az alsó szintek műkő burkolása felfele haladva is visszaköszön tagozatok formájában, díszítőelemként. Az épület, stílusát tekintve igen kiemelkedő alkotás, csekély számú premodern magyar épületeink sorát gazdagítja. Az épület tömegformálása, kubusossága már modern jellemvonások, a téglaburkolás és a klasszikus konzolok még a historizáló építészethez nyúlnak vissza. A téglaburkolást említve szükséges felhívni a figyelmet a téglával való játékra, ami a homlokzaton megjelenik. A legfelső szint oszlopain a téglák sarkaikkal enyhén kifele kerültek elhelyezésre, így sajátos ritmikát adva a burkolatnak. Az épület homlokzatát 2012-2013-ban teljesen felújították, így korabeli állapotában szemlélhető. A belső terek, lépcsőház felújítása még várat magára, ám koránt sincs olyan rossz állapotban, mint sok hasonló korú épület.

Events of the house