Programs of the house

Nyugati tér 9.

+9
 • Architect:

  Petschacher Gusztáv
 • Built:

  1886
 • Build by:

  Magyar Általános Hitelbank
 • Builder:

  Schubert Ármin és Hikisch Lajos
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  25048
 • Photo:

  Valastyán Igor
 • Photo:

  Polinszky Tibor
 • Research:

  Kún Emese
 • Volunteers:

  Szodorai Tímea, Kárász Erika, Vass Enikő

Description


,A Nyugati tér 9-et ugyanaz a Petschacher Gusztáv (Bécs, 1844. febr. 9. ? Budapest, 1890. jan. 7.) tervezte, aki az Andrássy út több épületét, köztük a Párisi Nagyáruház helyén 1885-től álló Terézvárosi Kaszinót (hátsó traktusa, a Lotz-terem még ma is megtalálható az áruházban) és a Harkányi-palotát is. 1 Az építész ezeknél a projekteknél és a mai Nyugati tér 9. esetében is szívesen merít a reneszánsz építészeti formakincsből, ezt ötvözi a modern tervezői gondolkodásmóddal, eljárással. Mellszobra megtalálható a Teréz krt. 24-es számú bérházban, mely 1889-ben épült.

,A megbízó a Magyar Általános Hitelbank volt, és a tervek tanúsága szerint a bank dolgozói és hivatalnokai számára építtetett nyugdíjintézeti bérháza volt ez. A Budapesti Központi Általános Tejcsarnok Rt. 8 üzletet működtetett a ?30-as években Budapesten. Ezek közül az egyiket itt, a ?Berlini tér 9.? alatt hozták létre, s az épület tervanyagában megtalálhatjuk ennek az üzlethelyiségnek az 1930-as átalakítási terveit. Ezen látható, hogy kialakítottak két beltéri ?csarnokot?, valamint lefedték a kisebbik belsőudvari részt ? a vendégek itt is elfogyaszthatták a kávét, tejet. (tervező: Csapó Heim József).

,Bendel Gusztáv boltja már 1888-tól működött a földszinti üzlethelyiségben. A malomipar legkülönfélébb termékeivel látta el vevőit a különböző darálógépektől kezdve a malomköveken és liszteszsákokon át a mérlegekig, súlyokig. S még sorolhatnánk. Ez a bolt az 1910-es években szűnt meg, amikor a Magyar Általános Hitelbank kiépítette itt berlini téri fiókját.

,A második világháború utáni kommunista hatalomátvétel során állami ellenőrzés alá vették a pénzintézeteket, köztük az Általános Hitelbankot is. 1949-ben jött létre az Országos Takarékpénztár, s átvette többek közt a Berlini (ekkor már Marx) tér 9. alatti fiókot is, amely napjainkig birtokolja az épület ezen részét. Ettől az időszaktól kezdve a ?90-es évekig néhány épületgépészeti munkán kívül valószínűleg nem történt számottevő átalakítás, lehetett itt egy édességbolt a mai pénzváltó kis helyiségében, s még egy másik is, mely látszik egy fotón, de nem lehet kivenni, mit ír a cégtábla felirata. 1992-ben újították fel a már létező Hermes kertészeti boltot, a tejivó/kávézó egykori helyiségeit korszerűsítve. Mai külsejét egy 2000-es évekbeli átalakítás során kapta az épület.

,Fotók: 
,Valastyán Igor
,https://www.facebook.com/glassesthrough/

,


Events of the house