Zárt ház

Széchenyi rakpart 6.

 • Architect:

  Vassél, Alajos
 • Built:

  1869
 • Build by:

  Első Erdély Vasút
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  irodaház
 • Researched:

  2017
 • Parcel Number:

  24664
 • Research:

  Steurer Tamara

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A mai Széchenyi rakpart – Steindl Imre utca sarkán található négyemeletes épület koraeklektikus[1] stílusával jól illeszkedik a rakparti paloták sorába. A főhomlokzat horizontálisan szimmetrikus, 9 tengelyes, ebből kettőt a kétoldali, enyhén kiugró rizalitok, hetet pedig a középrészen kialakított ablakok adnak. A földszint borítása kváderezett, ahogy a rizalitok első emelete is. A bejáratot, amin két oroszlánfej is megjelenik, kétoldalról két-két jón oszlop fogja közre, ezek az első emelet három ablakhossznyi balusztrádos erkélyét tartják. A két szélső ablak mellett volutás oszlopfőkön két-két női fejet láthatunk. Az ablakok a negyedik szint kivételével négyszögletes záródásúak, a második és harmadik emelet középső nyílásai oromzatot is kaptak; előbbiek háromszögű, utóbbiak pedig félköríves timpanonnal lettek ellátva, továbbá az ablakokat pilaszterek is keretezik. A rizalitok mindkét oldalon szintenként eltérő díszítésűek. A földszinten a már említett női fejek láthatók, az elsőn az ablakokat dupla pilaszter keretezi egyszerű oszlopfejjel, közöttük a nyílás alatt balusztrádok húzódnak. A második emeletre már csak egy-egy jón féloszlopot tettek, valamint mindkét oldalt kialakítottak egy bábos korláttal ellátott erkélyt, amiket kétoldalról klasszicista nőalakok fognak közre. Az oszloppárkányok összeérnek a harmadik emelet ablakait keretező korinthoszi féloszlopok piedesztáljaival, melyek között szintén balusztrád húzódik. Itt az ablakok felett timpanon látható. A legfelső szinten félköríves dupla ablakok vannak, amiket dór pilaszterek kereteznek. A ház vízszintes tagolását három övpárkány adja, amik az első, második és negyedik szint alatt húzódnak végig. Az oldalhomlokzat megismételi a rakpartét, csupán az egyik rizalitot hagyja el. A ma is látható külső csupán néhány részletben tér el az eredeti, 1869-es tervektől. Hiányzik az erkélyre tervezett négy szobor, az épület tetejére tervezett balusztrádos mellvéd, a rizalitok harmadik emeleti timpanonjain fekvő két alak, valamint egyszerűbb, dísztelenebb a negyedik emeleti falsáv és ablakkeretezés.

Az épület alaprajza négyzet alakú, belső udvarát három oldalról veszi körbe. Az előtér fala dór és jón oszlopokkal tagolt és kazettás síkmennyezettel rendelkezett. A jón oszloppáros előtér mögött helyezkedett el a négyzetes alaprajzú lépcsőház.[2] A ház 1869-ben az Első Erdélyi Vaspálya Társaság (Cs. kir. Első Erdélyi Vaspálya Társaság) számára épült Vassél Alajos tervei alapján. Érdekesség, hogy az épület magasépítési tervtári csomagjában Ybl Miklós által a Pest-Ofner Bau-Gesselschaft készített tervlapok töredékei találhatóak. Ezeken a hiányos lapokon Szkalnitzky Antal és Koch Henrik neve is szerepel, habár e rajzok nem a megépült ház tervei.[3] Az épület 1873-as levéltári tervrajzain együtt jelenik meg az Akadémia utca 12. szám alatti házzal. Ennek magyarázata az lehet, hogy itt az Alföldi Vasút igazgatósága működött, az átalakítások is ezzel együtt készültek 1890-ben, ennek építőmestere Majorossy Géza volt.[4] Az 1920-as években további átalakításokat végeztek rajta, ekkor már a m. kir. Külkereskedelmi Minisztérium megbízásából. 1927-ben a Felsőházi irományokban megjelent közlemény szerint a pénzügyi tárcához tartozó állami épületek tatarozására 1 000 000 p. összeget hagytak jóvá, ebbe beletartozott a Rudolf rakpart 6 tetőzetének javítása is. Az 1938-as terveken együtt szerepel a Széchenyi rakpart 5. (közös a két épület belső udvara), valamint az Akadémia utca 12-es számú épületekkel. A rakparti szomszédjával emeletenként is egybenyitották (később az 5-ös számú ház 1983-as tervein ezek befalazásra kerülnek).[5] Alaprajzi elrendezése nem sokat változott az évek során, fennállása óta irodaházként üzemel. Az eddig felsoroltakon túl itt működött még:

 • 1896-ban a Takarmánytársulás
 • február elsejétől Az OTB (Országos Takarékossági Bizottság) az V. kerület Rudolf rakpart 6. I. emelet 9 szám alá költözött.
 • 1931-ig A m. kir. állami rendőrség országos szaktanulmányi felügyelője (aki ekkor IX. ker, Gróf Haller utca 7-9 sz. a. Gróf Nádasdy laktanyába költözött át)
 • 1933-ban Magyar Mezőgazdasági és Külkereskedelmi Kompenzációs Iroda (3. emelet)
 • 1938-ban biztosan a 3. emelet 322-es szobában volt a Tejtermékek és Növényi Kistermékek Csoportja
 • 1941-ben a Magyar Királyi Közellátási Minisztérium és a Magyar Királyi kereskedelmi Hivatal
 • 1952-ben a Begyűjtési Minisztérium
 • 1988-ban itt találhatóak:
  • Borgazdasági Vállalatok Gazdasági Tanácsa,
  • Agrár-Innovációs Bank Rt.,
  • Állatforgalmi és Húsipari Tröszt,
  • ENSZ-társaság,
  • Országos Béketanács.
  • Az ingatlan tulajdonosa 1900-tól a Magyar Királyi Államkincstár.[6]

Jelenleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Széchenyi rakpart - Akadémia u. - Széchenyi u. által határolt épülettömbben működik.

Érdekes plusz információ az a cikk, ami 1935. szeptember 2-án a Magyar Országos Tudósítóban jelent meg – „Hirtelen halál. Kedden délután 6 órakor a Külker. Hiv. Rudolf rakpart 6. számú helységében rosszul lett Floischner Adolf 65 éves részvénytársasági igazgató, aki a Garas-utca 6. számú házban lakik. Az igazgatót a János-szanatóriumba akarták szállítani a mentők, útközben azonban szívbénulás következtében meghalt.”

 

A teljes dokumentáció elérhető itt.

Events of the house