Zárt ház

Váci út 3.

+16
  • Architect:

    Mezey Sándor
  • Built:

    1914, 1915, 1916
  • Build by:

    nincs adat
  • Builder:

    nincs adat
  • Function:

    Sóház
  • Researched:

    2015, 2014
  • Parcel Number:

    28224

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az épületről, annak történetéről Tahi – Tóth Nándorné 1998-ban a „Sóház” A Nyugati Pályaudvar MÁV Raktárfőnökségi épülete (Budapest, VI; Váci út 1-3.) című szakdolgozatában ír nagy részletességgel. Leírja az épület megmentésének történetét is, amit egy 1992-es rendezési tervben bontásra ítéltek. A körültekintően és elkötelezetten végigvitt hatósági munkának és az új tulajdonos egyetértő közreműködésének köszönhetjük megmenekülését.

Az épület 1914-16 között épült a Váci út és Nádor híd sarkán lévő telekhatárra, Mezey Sándor tervei alapján. Megrendelő a Magyar Királyi Államvasutak volt. Az építkezés célja, adminisztrációs feladatok ellátását szolgáló raktárfőnökségi épület létrehozása volt. Az építés a szomszédos sóraktáréval azonos időben történt. Innen eredeztethető az épület funkcióját tekintve félrevezető Sóház elnevezés. A telekhatár sarokpontjára szerkesztett, kétszintes irodaépület, korszerű szerkezetének köszönhetően mai napig, átalakítás nélkül képes betölteni funkcióját.

Környezetének átépítése sem változtatta meg az épület eredeti térkapcsolatait. A hatszögű központi térből közel szimmetrikus, oldalfolyosós épületszárnyak nyílnak, irodák részére kialakított helyiségekkel. A Váci útról nyíló bejáraton keresztül a földszinti két szolgálati, és az emeleti, négyszobás raktárfőnöki lakáshoz vezető lépcsőházba lehetett jutni. A magastetős épület központja a bejárati csarnok acélbordákból szerkesztett kupolafedéses tere. A lépcsőházak lebegő kőlépcső szerkezetűek.

A homlokzat a német Jugendstil jegyeit hordozza. Téglaarchitektúrából, sarokrizalitok felett oromzatos párkányokból, az egymás alatti ablaksorokat összefogó vakolat és műkő architektúrából álló kompozíció a német szecesszió egyszerű formakincsét használja. A főbejáraton keresztül az épület tágas, üvegkupolás előcsarnokába jutunk. Innen két irányba vezetnek a tágas és világos folyosók, lejjebb, középen pedig az udvarra vezető kijárat. A hatszögű előcsarnok három oldala nyitott erkélyekkel tagolt. A teljes előcsarnokot kupolás üvegtető zárja. Alatta erőteljes kiülésű párkányzat. A sarokkonzolok között egyszerű hullámvonal motívum fut, a hullámokban hármas levéldísszel. Alatta nagyméretű kazettákkal tagolt sávot alulról kettős párkányzat, majd fogsor zár. Az oldalfalakon kissé lejjebb, négyzetes betétekben elhelyezett körmotívum ritkásan sorolt elemei díszítenek.

FORRÁS:

http://lotz-studio.hu//projektek-sohaz-szoveg.htm

Events of the house