2013. January 24. Képzőművészet - 1913

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

1913 meghatározó év volt – a koncentrált, határtalan innováció pillanata. A tudomány, a technológia, művészet, zene, irodalom, és filozófia kiaknázása fémjelezte a radikális fordulatot a kultúra területén. 1913 különösen fontos év a modern művészet történetében, olyan események és tárgyak születtek ekkor, amelyek alapvetően megváltoztatták a művészeti alkotást és megértést. Az év február 17-ei napján nyílt meg az áttörő International Exhibition of Modern Art [nemzetközi modern művészeti kiállítás] című tárlat, vagy ahogy mindenki hívta, az Armory Show [fegyverraktári tárlat] a 69. hadsereg fegyvertárában Manhattanben. A kiállítást amerikai művészek kis csoportja állította össze, és ez alkalommal mutatták be először Amerikának az európai avantgarde legújabb fejleményeit. Amerikában itt először szembesülhetett a közönség Paul Cézanne, Pablo Picasso, Marcel Duchamp és más európai művészek valamint amerikai avantgarde megfelelőik (pl. Marsden Hartley, Morgan Russell, and Stanton Macdonald-Wright) műveivel. A New York-i Museum of Modern Arts ezt a pillanatot ünnepli videosorozatával, ahol a múzeum kurátorai beszélnek a gyűjteményben található kedvenc száz éves tárgyaikról. [angol nyelven!] A MoMA videoblogja itt..

A blog a New York-i Museum of Modern Arts (MoMA) decemberben nyílt Inventing Abstraction, 1910–1925 című kiállításához kapcsolódik, amely az absztrakció feltalálását mutatja be.