2013. January 30. Lézó Nóra: Egyszer volt, hol nem volt: a Ritz szálló

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

1862-1866 között a Duna rakpartján kialakított pesti Korzó elsősorban bérpalotáknak, kávézóknak adott otthont (1906-ig baromfi- és gyümölcspiac is helyet kapott itt). Ez nem csoda, hiszen lenyűgöző kilátás nyílik innen a budai hegyekre.

Ez a terület is tartogat százéves emléket: a mai Intercontinental Hotel helyén kezdetben két bérpalota állt. Az egyik épületet Gottgeb Antal tervei alapján készítették el (1867-1871 között) Stein Náthán részére, aki a világhírű Stein Antal Kelet-kutató édesapja volt. A koraekletikus stílusban épült, négyemeletes, 6 csonkagúlában csúcsosodó, Oppenheimer Ignác faragta kariatidákkal díszített bérpalotát sajnálatos módon nem érezték otthonuknak a lakók: lassacskán mindannyian kiköltöztek az Eötvös utcai épületből. A tulajdonos Stein 1891-ben eladta a palotát a Magyar-Francia Biztosító Társaság Rrt.-nek, akik 1895-ben Illits József hotelmágnásnak adták tovább, aki viszont 1909-ben adott túl rajta a londoni Ritz Hotel Developement Company számára. Az épület ennek köszönhetően sajnos lebontásra került, a helyére 1910 és 1913 között építették a 120 lakosztályos, ötemeletes luxusszállodát Sós Aladár és Fellner Sándor tervei alapján. A XVI. Lajos francia király stílusában megépített hotel minden akkori luxussal fel volt szerelve: olvasó-, fogadó-, bálterem, tető- és télikert, bár, grillszoba, kávéház, étterem, szállodai fűtés. A hotelt sem kímélte az I. világháború: sajnos 1916-ban csődbe ment.

Ezt követően a Dreher-konszern vette meg és Duna-palota néven üzemeltette tovább. Ebben az időben jónéhány híres személyt látott vendégül a szálloda: VIII: Edward angol király, Rabindranáth Tagore irodalmi Nobel-díjas író, George Creel, California kormányzója, Sir Richard Winn Livingstone klasszika-filológus, gróf zsombolyai Csekonics Pál földbirtokos, állandó lakóként pedig gróf Pálffy-Daun József országgyűlési képviselő.

A Grand Hotel Dunapalota egészen 1945-ig működött luxusszállodaként, amikor is bombatalálat érte, aminek köszönhetően teljesen kiégett. Idén januárban lett volna 100 éves.

A teljes cikk, képekkel, letölthető itt

(a kiemelt kép a Fortepan 82608 számú képe, Klösz György 1916-os felvétele, az adományozó a BFL)