2020. September 4. Modernitás és hagyománytisztelet: egyedi megoldások az újpesti Panoráma lakóparkban

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Budapest100 idei évi fő támogatója a Metrodom ingatlanfejlesztő cég, amely Újpesten, a Panoráma lakóparkban 4 vadonatúj épületének bemutatására is vállalkozik programunk két napján. Erre a magyarázatot részben a honlapjukon megfogalmazott filozófiájuk adja meg. „Lakóházainkat annak tudatában tervezzük, hogy azokat várhatóan több mint egy évszázadon át fogják használni és látni az emberek. Büszkék vagyunk a munkánkra, az annak eredményeként megszülető épületekre, utakra és parkokra, de a Metrodom munkatársainak közössége ennél többet is kíván tenni.” A cég a társadalmi felelősségvállalás szellemében sokaknak segít az otthonteremtésben, és idén egy szakmai kezdeményezéshez is szívesen adja a márkanevét és a támogatást, ez a Budapest100. A kapcsolat alapja a személyes elkötelezettség, aminek a története így szól:

Boskovitz Nikolett (Niki), marketing vezető: 2012-ben vettem részt látogatóként először a Budapest100-on, és nagy élmény volt számomra, hogy bejuthattam olyan épületekbe, amelyekbe addig sosem: bemehettem dupla körfolyosós belső udvarokba és kertekbe, tetőteraszokra, ahonnan úgy nyílt meg számomra a város, akár egy varázsszelence. Megismertem olyan részleteket, amikre a hétköznapi életben nincs idő, mert nem nézünk fel az épületekre, nem vesszük észre, hogy mi is van körülöttünk, vagy épp nincs lehetőségünk bejutni a zárt kapuk miatt.  Azóta is minden évben figyelem, hogy mi zajlik a Budapest100 háza(i) táján.

Somfalvai Patrícia (Pati), marketing asszisztens: Korábban önkéntes programszervezőként és kutatóként csatlakoztam a Budapest100-hoz, és az akkor kialakult baráti kapcsolatok azóta is nagyon meghatározóak számomra. Szerintem ez egy szuper kezdeményezés, ahol az építészet, a művészet és a városiak szorosan kapcsolódhatnak egymáshoz, valami emlékezeteset teremtve. Amikor év elején megláttuk a felhívást, hogy most – függetlenül az épület korától – bármilyen ház csatlakozhat, kapóra jött, hogy pont elkészült az újpesti Panoráma lakópark, így jelentkeztünk is – igazából „régi ismerősként”. Ilyen friss épület még soha nem vett részt a programsorozat történetében.

Pongrácz Tamás, műszaki osztályvezető: Az én kötődésem nem ennyire személyes, de a régi újpesti környezet témája jól illeszkedik a programba. A Panoráma lakópark teljesen más léptékű rendszert mutat, mint ami egykor ezt a területet jellemezte. Bár van a közelben egy modern stílusú háztömb, de a mi 17 emeletes toronyépületeinkkel úgy kellett belesimulni a környezetbe, hogy azt ne zavarjuk meg túlságosan. A Budapest100-ra érkezők az Attila út felől tökéletes összhangot fognak tapasztalni a városi szövettel, ami ritkaság ilyen kontrasztos utcai beépítésnél. A házak tömegének fokozatos, finom léptetése is az épületeket tervező Hajnal Építész Irodának köszönhető. A Liszt Ferenc utca felől érkezve viszont egészen más a látvány, ott valódi építészeti jelként viselkedik a lakópark.

Az építkezés előtt szervezett lakossági fórumokon bemutattuk, hogy mire készülünk és bizonyos kérdésekben az itt élők észrevételeit figyelembe véve módosítottuk a terveket, például a parkolás kérdéskörét másképp oldottuk meg az eredeti tervekhez képest. A múlt és az egykor itt állott Bőrgyár tiszteletére Wolfner utcának nevezték el a Váci úttal párhuzamosan futó utat, a járófelületbe épített szalagszöveg pedig az újpesti hagyományokat és nevezetességeket idézi meg. Ez a megoldás mindenkinek tetszett, mert nemcsak gyalogosan lehet ezeket felfedezni, hanem az emeleti erkélyekről is jól látszanak. Egyébként ez egy nyitott városi tér, a 4 ház között lévő két új játszótér a környéken élőket is szolgálja.

Niki: Az épületeink sajátossága, hogy nagy hangsúlyt kapnak benne a közösen használható terek. Olyan tereket szeretünk építeni az otthonok mellett, ahol a ház lakói összejöhetnek és kellemesen eltölthetik a szabadidejüket, ilyen tér például a közösségi nappali, a babaszoba vagy a játszóterek. Fontosnak tartjuk, hogy az ott élőket már a megérkezéskor ne egy szűk folyosó, hanem egy otthonos lobby fogadja, portaszolgálattal. Ilyen környezetben várjuk a Budapest100 látogatóit is, illetve a szabadban, a függönyfal előtt húzódó belső árkádok alatt is tartunk majd programokat.

Tamás: És még valami teljesen egyedi vár az érdeklődőkre: ez a zöldfüggöny. Erről talán többen hallottak már, mert gyorsan híre ment az újdonságnak. A lényege az erkélyek és a homlokzat vonalába telepített és ültetett fák, valamint zöld növények rendszere. A tervezéskor az égtájak, a magasság, a szélirány és a vízigény játszottak nagy szerepet. A rendszert úgy kellett kialakítani, hogy a lakásokban élőktől teljesen függetlenül tudjon működni: a növényhomlokzatot kívülről, függeszkedve ápolják a szakemberek, ehhez alpinisták és speciálisan képzett kertészek kellenek. Az első ilyen rendszert működtető épület egy olaszországi irodaház, ahol a klíma természetesen teljesen más. Mi már most érdeklődve figyelünk, hiszen a zöldfüggöny élő vegetáció, aminek köszönhetően folyamatosan változik a ház képe, aszerint, ahogyan a fák nőnek és az erkélyeken ültetett zöldek bokrosodnak, sőt, ahogy a futónövények elindulnak, a függönyhatás is egyre szembetűnőbb. A lakók szeretik, ha a környezetüket növények díszítik, ami abból is jól látszik, hogy egyre több helyen látjuk a lakók saját virágait, a hagyományos muskátlikat is az erkélyeken. Biztosak vagyunk benne, hogy három-öt év múlva egészen másnak látjuk majd a Panoráma lakóparkot, ahol a speciális zöldfüggöny mögött szép, modern és szakértelemmel felépített lakóházak állnak.

A Panoráma lakópark adatlapja ide kattintva érhető el.