2013. January 30. Szerényi Péterné: Dr. Kosáry Domokos

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Dr. Kosáry Domokos akadémikus, életművének és tudományos munkásságának elismeréséül 2004-ben lett Újbuda díszpolgára.

Dr. Kosáry Domokos 1913-ban született Selmecbányán. Édesapja zongoraművész és tanár volt. Édesanyja Réz Eleonóra, a két világháború között Kosáryné Réz Lola néven vált ismert írónővé.

Selmecbányát elhagyva Pestre költözött a család. A zene, képzőművészet és történelem iránt érdeklődő Kosáry Domokos - a történelmet választotta életpályának. Az Eötvös Kollégium történelem-latin szakán végzett. Franciául is tanult. Tanára - Szekfű Gyula - ajánlására Görgey korát kutatta. Az 1936-ban megszerzett doktorátusából írt könyvének szerződését még édesapjának is alá kellett írnia - mert még nem volt nagykorú.

A franciaországi, angliai és egyesült államokbeli tanulmány utak meghatározóak voltak az ifjú történész életében. 1941-ben részt vett a Teleki Pál Tudományos Intézet -- a mai Történettudományi Intézet elődje -- létrehozásában, melynek igazgatója is volt évekig.

36 éves korában, 1949 végén az egyetemi oktatómunkából (Budapesti Tudományegyetemen az Újkori Magyar Tanszék) és a Teleki Pál Intézet éléről menesztették. Nyugdíjazták, azzal, hogy nyugdíjat majd később kap.

Az igazi megpróbáltatás azonban még csak ezután jött! 1957-től 60-ig börtönbe került. Az ideiglenes szabadlábra helyezés (általános amnesztia - 1960) után 62-ben törölték priuszát. A börtönben töltött évek alatt írta meg a „Széchenyi Döblingben” c. könyvét és a sajtótörténettel foglalkozó művét. Itt tanult meg oroszul is.

1960-1968-ig a Pest Megyei Levéltár, majd 1968-1989-ig a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa, tudományos tanácsadója volt nyugdíjba vonulásáig. 1982-1985 között az MTA levelező, 1985-től rendes tagja, a Történettudományi Bizottság elnöke, 1990-1996 között pedig az MTA elnöke volt.

Tanított, kutatott. A felvilágosodás művelődésügyi politikája és Széchenyi állt legközelebb hozzá témában. A nemzetközi helyzetből kiindulva elemezte a magyar helyzetet. Kutatómunkájának köszönhetően Budapesten rendezték meg a Felvilágosodás Világkonferenciát (1987), ezzel nemzetközi rangot és hírnevet kapott a magyar felvilágosodás kora.

A professzor úr lételeme volt a munka, nem adta fel a kutatást és a tanítást szinte az utolsó percig. Történész szemmel figyelt, tanulmányozta a múltat, mert annak hibáiból tanulhatunk. Jövőnk a múltunkban gyökeredzik.  Diákjai a mai napig tisztelettel és szeretettel gondolnak rá.

Kevesen tudják, hogy hobbija az asztalosság volt. Csodálatos gyermekjátékokat készített fából gyermekének -- pihenésként -- az 1950-es években.

Kosáry Domokos 1939-től élt kerületünkben egészen 2007-ben bekövetkezett haláláig. Nemcsak kerületünk, hanem Budapest, Vác és Gödöllő is díszpolgárai között tarja számon Őt.

Történészi munkájáért számos kitüntetést kapott. Állami Díj (1988), Magyar Köztársaság Érdemrend nagykeresztje (1993), Széchenyi-nagydíj (1995), Hazám-díj (2001), Príma Primissima díj (2004), Széchenyi-aranyérem (2006), Radnóti Miklós-díj (2007)

Kosáry Domokos nem egyszerűen tudós volt, hanem a közéletnek olyan aktív részese is, akinek a véleményére mindig lehetett számítani.

Egykori lakhelyének udvarán születésének 95. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak 2008. július 31-én. (Az emléktábla Czinder Antal Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása.)

Számos könyve, publikációja közül engedjék meg, hogy kiemeljem „A búcsúzások éve” című munkáját, melyben a hazától, a karriertől, a munkahelytől való búcsúzásokról ír. (Ezek a búcsúzások a személyi kultusz éveiben alternatívákként merültek fel benne)

(sztorma)

Életútjának megismerésében lánya, Dr. Kosáry Judit, egyetemi tanár volt segítségemre.

Díszpolgáraink 16., A jelen gyökerei a múltban vannak.

http://www.ujbuda.hu/hirek.php?articleid=3618&page=