Hoepfner Guidó

Szepesváralja, 1868. augusztus. 23. - Budapest, 1945. február 26.

Oklevél: 1891, Budapesti Műegyetem

Öt évig a MÁV építési osztályán dolgozott. 1895-ben vidéki színház tervével az MMÉE nagy aranyérmét nyerte el. Hauszmann Alajos hívására a budai Várpalota építésénél helyezkedett el, ő tervezte a lovardát, udvari istállókat, üvegházakat, Erzsébet királyné kertjébe a parasztházat. Itt dolgozott együtt Hauszmann korábbi segítőtársával, Györgyi Gézával, akivel 1904-ben közös irodát nyitottak. Sok szállodát (Tátralomnic, Csorba-tó, Herkulesfürdő), gyermekvédelmi intézményeket terveztek, több középületre kiírt pályázatot nyertek meg. Hoepfner 1909-től a Székesfőváros Törvényhatósági Bizottságának volt tagja, városrendezési kérdésekkel foglalkozott (Andrássy út torkolata). A háború után elsősorban gazdasági kérdések felé fordult, 1932-től felsőházi tag volt.

Forrás: Gerle János, Kovács Attila, Makovecz Imre: A századforduló magyar építészete. Budapest, 1990.

Kapcsolódó házak 2015:

Hernád utca 40.,
Horánszky utca 12.,
Károly körút 3/a.

Jelentkezz!

  Támogató        Önkéntes        Lakó


Kövess minket!

  Facebook         Youtube          Vimeo


 

A Budapest100 a százéves budapesti épületek köszöntésére önkéntesek, lokálpatrióták és a házukat szerető lakók összefogásával szerveződő program, melynek elindítója az OSA Archívum, projektgazdája a KÉK – Kortárs Építészeti Központ.

A nyitott házak hétvégéjén nem kizárólag a jó karban lévő épületekbe vagy a műemlékekbe látogathat el a közönség. A program épp annyira szól a valamikori Budapestről, mint a mairól, a gyakran elhanyagolt, a felismerhetetlenségig szétszabdalt házakról. A Budapest100 közös gondolkodást kezdeményez a megújulásról, összetartó lakóközösségek születését ösztönzi.

Küldetésünknek tekintjük, hogy felhívjuk a figyelmet a körülöttünk lévő építészeti és épített környezeti értékekre, és egy civil városi ünnep létrehozásával mérsékeljük a társadalmi elszigeteltséget.

Fedezzük fel és ünnepeljük együtt a 100 éves épületeket!

2011 áprilisában 50 budapesti épületben (a lakóházak mellett egészségügyi, szociális és oktatási intézményekben) látták vendégül az érdeklődőket az ott lakók, dolgozók. A kétnapos rendezvény alatt városszerte közel 16 ezer kíváncsi városlakó fordult meg a házakban (lakásokban, műtermekben, padlásokon). Lehetőség nyílt a százéves épületek bejárására, de emellett számtalan, a lakók által önkéntesek segítségével megszervezett, program is várta a látogatókat, sőt esetenként kisebb épületrészek újultak meg közös munkával a centenárium alkalmából - a Budapest100 programot nem várt lelkesedés övezte. Mindez, valamint a 2012-ben százéves házak spontán jelentkezései, arra ösztönöztek minket, hogy folytassuk a programot. 2012-ben 60 épület, köztük 35 lakóház és 25 intézmény nyitott ki kapuit az év 100. napjához legközelebb eső hétvégén. A látogatók száma közel 17 ezer volt. 2013-ban 50 százéves épület (15 intézmény és 25 lakóház) csatlakozott a programsorozathoz, emellett nosztalgia villamosok idézték fel a 100 évvel ezelőtti hangulatot. A látogatók száma meghaladta a 18 ezret. A 2014-es hétvége szervezésekor örömmel tapasztaltuk, hogy a százéves házak lakói és képviselői várják a Budapest100-at, maguk is kutatják az épület történetét. Tavaly közel 60 helyszínnel, több mint 150 programmal és 20.000 látogatóval büszkélkedhet a Budapest100. 2014-ben az Önkéntes Központ Alapítvány szakmai zsűrije az Év Önkéntes Programjává választotta a Budapest100-at.

 

Szervezők:

 

Támogatók:

Fejlesztés és tárhely: