Hírek

Oldalhiba

2014. 04. 15.

Oldalhiba

A program oldal sajnos rajtunk kívülálló okokból bizonytalan ideig nem elérhető, a webeseink dolgoznak a probléma megoldásán. Köszönjük a türelmüket és szíves megértésüket kérjük! 

tovább »

Budapest100 programok április 15. után elérhetőek

2014. 04. 08.

Budapest100 programok április 15. után elérhetőek

Elkészült az idei év programfüzete, melyet nyomtatott formában április 15-étől terjesztünk a város különböző pontjain (mozik, kávézók, kultúrlokálok, OSA Archívum). Ettől kezdve a programok megtekinthetőek még a Programok 2014-es fül alatt.

 

tovább »

Szerkesztés alatt a Budapest100 programjai

2014. 03. 31.

Szerkesztés alatt a Budapest100 programjai

Filmvetítés a belső udvarban, vagy egy százéves ház tetején? Építészettörténeti kiállítások és vezetések? Gyermekfoglalkozások? Felolvasószínház és irodalmi séta? Koncertek minden stílusban a pincében vagy a padláson? Ilyen és ehhez hasonló programok várják idén is a Budapest100 hétvégéjén a látogatókat.

tovább »

Önkénteseink akcióban

2014. 03. 28.

Önkénteseink akcióban
A Budapest100 önkéntesei idén is nagyon lelkesek, a programszervezés és a kutatás mellett megörökítették az eddigi legjobb pillanatokat. Ezzel a két videóval kedveskednek a programnak!
 

tovább »

Újabb Budapest100 csatlakozók

2014. 03. 23.

Újabb Budapest100 csatlakozók
A március 20-án tartott harmadik lakótalálkozón újabb izgalmas programterveket hallhattunk a százéves épületekben lakóktól és az önkénteseinktől. Legnagyobb örömünkre újabb csatlakozókkal bővült az idei Budapest100 kínálata.
 

tovább »

Régebbi hírek

Jelentkezz!

  Támogató        Önkéntes        Lakó


Kövess minket!

  Facebook         Youtube          Vimeo


 

A Budapest100 a százéves budapesti épületek köszöntésére önkéntesek, lokálpatrióták és a házukat szerető lakók összefogásával szerveződő program, melynek elindítója az OSA Archívum, projektgazdája a KÉK – Kortárs Építészeti Központ.

A nyitott házak hétvégéjén nem kizárólag a jó karban lévő épületekbe vagy a műemlékekbe látogathat el a közönség. A program épp annyira szól a valamikori Budapestről, mint a mairól, a gyakran elhanyagolt, a felismerhetetlenségig szétszabdalt házakról. A Budapest100 közös gondolkodást kezdeményez a megújulásról, összetartó lakóközösségek születését ösztönzi.

Küldetésünknek tekintjük, hogy felhívjuk a figyelmet a körülöttünk lévő építészeti és épített környezeti értékekre, és egy civil városi ünnep létrehozásával mérsékeljük a társadalmi elszigeteltséget.

Fedezzük fel és ünnepeljük együtt a 100 éves épületeket!

2011 áprilisában 50 budapesti épületben (a lakóházak mellett egészségügyi, szociális és oktatási intézményekben) látták vendégül az érdeklődőket az ott lakók, dolgozók. A kétnapos rendezvény alatt városszerte közel 16 ezer kíváncsi városlakó fordult meg a házakban (lakásokban, műtermekben, padlásokon). Lehetőség nyílt a százéves épületek bejárására, de emellett számtalan, a lakók által önkéntesek segítségével megszervezett, program is várta a látogatókat, sőt esetenként kisebb épületrészek újultak meg közös munkával a centenárium alkalmából - a Budapest100 programot nem várt lelkesedés övezte. Mindez, valamint a 2012-ben százéves házak spontán jelentkezései, arra ösztönöztek minket, hogy folytassuk a programot. 2012-ben 60 épület, köztük 35 lakóház és 25 intézmény nyitott ki kapuit az év 100. napjához legközelebb eső hétvégén. A látogatók száma közel 17 ezer volt. 2013-ban 50 százéves épület (15 intézmény és 25 lakóház) csatlakozott a programsorozathoz, emellett nosztalgia villamosok idézték fel a 100 évvel ezelőtti hangulatot. A látogatók száma meghaladta a 18 ezret.

 

 
Szervezők: Támogatók: Szakmai partnerek    
                       

Médiapartnerek: