Hírek

Átvehetőek a támogatói ajándékcsomagok

2016. 05. 21.

Átvehetőek a támogatói ajándékcsomagok

Az Adjukössze! segítségével indított kezdeményezésünk támogatói már átvehetik ajándékcsomagjaikat. Részletek a tovább-ra kattintva! 

tovább »

Budapest100 – 2 nap a Nagykörúton

2016. 04. 26.

Budapest100 – 2 nap a Nagykörúton

Milyen volt? Mi történt? Hányan jöttetek? Hogy állunk? A "tovább"-ra kattintva minden részlet kiderül...

tovább »

Beteltek a MÜSZI sétái is

2016. 04. 16.

Beteltek a MÜSZI sétái is

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a MÜSZI (Művelődési Szint) regisztrációköteles sétái is beteltek. Kérjük, hogy ezekre már ne jelentkezzenek, és válogassanak további programjaink közül! Köszönjük!   

tovább »

Ma este Budapest100 nyitóbuli!

2016. 04. 15.

Ma este Budapest100 nyitóbuli!

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is bulival nyitjuk a Budapest100-at: szeretettel várunk mindenkit ma este a Corvin clubban. Részletek a "tovább"-ra kattintva.  

 

tovább »

Programváltozás a Nyugatiban

2016. 04. 15.

Programváltozás a Nyugatiban

A Nyugati Pályaudvar programjában változás történt.

 

tovább »

Régebbi hírek

 

Fontos információk

A csatlakozó épületek és programjaik a rendezvény idején szabadon és ingyenesen látogathatók. A részvételhez nem szükséges előzetes jelentkezés. A regisztrációhoz kötött programokat külön jelöljük. Ahol nem található ilyen jelölés, arra a programra nem szükséges regisztrálni. Ha egy regisztrációköteles program betelik, azt a ház adatlapján vagy a programoldalon jelezzük.  

A nyomtatott programfüzet számos helyen elérhető a városban. A helyek listája ide kattintva látható.

A programfüzet PDF formátumban is letölthető ide kattintva.

 

 

Jelentkezz!

  Támogató        Önkéntes        Lakó


Kövess minket!

  Facebook         Youtube          Vimeo


 

A Budapest100 a százéves budapesti épületek köszöntésére önkéntesek, lokálpatrióták és a házukat szerető lakók összefogásával szerveződő program, melynek elindítója az OSA Archívum, projektgazdája a KÉK – Kortárs Építészeti Központ.

A nyitott házak hétvégéjén nem kizárólag a jó karban lévő épületekbe vagy a műemlékekbe látogathat el a közönség. A program épp annyira szól a valamikori Budapestről, mint a mairól, a gyakran elhanyagolt, a felismerhetetlenségig szétszabdalt házakról. A Budapest100 közös gondolkodást kezdeményez a megújulásról, összetartó lakóközösségek születését ösztönzi.

Küldetésünknek tekintjük, hogy felhívjuk a figyelmet a körülöttünk lévő építészeti és épített környezeti értékekre, és egy civil városi ünnep létrehozásával mérsékeljük a társadalmi elszigeteltséget.

Fedezzük fel és ünnepeljük együtt a 100 éves épületeket!

2016 áprilisában a pesti Nagykörút lesz a Budapest100 helyszíne és témája. A 2011 áprilisában indult városi civil ünnep eredetileg az épp 100 éves budapesti házak közös ünneplését szervezte minden évben, az év 100 napjához legközelebb eső hétvégén a fővárosban: 50-60 budapesti épületben látták vendégül az érdeklődőket az ott lakók, dolgozók, akik az önkéntesek segítségével számos programot is szerveztek. A kétnapos rendezvény idején városszerte közel 20 ezer kíváncsi ember fordult meg a házakban, olykor még lakásokban, műtermekben, padlásokon is. Esetenként lakóközösségek alakultak kisebb épületrészek megújítása érdekében. Az első 5 év alatt a budapestiek megszerették a programot, támogatják és várják, sőt helyenként maguk is kutatják az épületek történetét.

2016-ban nagyot lép a Budapest100: a Nagykörút a téma. A 120 éves, több városrészen áthaladó útvonal mentén számos kulturális, történelmi, építészet- és várostörténeti emlék található és az épületek koroktól függetlenül csatlakozhatnak a rendezvényhez. Az építészek, tájépítészek, urbanisták, az örökségvédelem hívei által szervezett programok lehetőséget kínálnak annak megvitatására, ki milyennek szeretné látni a Nagykörutat. A program szeretné segíteni a Nagykörúton élők, a boltosok, a vállalkozók, a bérlők közösségének kialakítását. Ennek érdekében javaslatokat gyűjtenek a körúti üres, elhanyagolt üzlethelyiségek újrahasznosítására és a közlekedési alternatívák (parkolás, biciklis sávok) kérdésében is.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2014-ben az Önkéntes Központ Alapítvány szakmai zsűrije az Év Önkéntes Programjává választotta a Budapest100-at. 2013-ben a Guardian a kontinens legérdekesebb programjai közé választotta, és „A legszebb városi ünnep” egyik díjazottja lett a hamburgi Lebendige Stadt Stiftung (Élő Város Alapítvány) által kiírt pályázaton.

Háttér 
A Budapest100 ötletgazdája az OSA Archívum, szervezője a KÉK – Kortárs Építészeti Központ.

 

 

 

Szervezők:
Támogatók:
Fejlesztés és tárhely: