Zárt ház

Erzsébet körút 51-53.

+7
 • Tervező:

  Freund Vilmos
 • Építés éve:

  1887, 1888
 • Építtető:

  Freund Vilmos
 • Építő:

  nincs adat
 • Épület funkciója:

  lakóépület és fürdő
 • Kutatva:

  2016

Leírás

 

Az építkezés 

A telket 1887-ben vásárolta meg Freund Vilmos és felesége, Basch Irma. Freund 1887. április 29-én kérvényezte saját tervei szerint két négyemeletes ház építését. 1887. május 10-én Budapest Főváros Tanácsa kiadta az építési engedélyt. 1887-től kezdve néhány év alatt felépült az egész, körúti homlokzat, tehát mind a kettő tömb. 1888 nyarán Freund egy évtizedre letett a fürdő megvalósításának szándékáról, 1888. augusztus 17-én a bérpalota részre a lakhatósági engedélyt a Tanács kiadta.1897-től a körúti tömbök mögött mintegy megduplázták az épületegyüttest. Ekkor készült el a fürdőház is, részben az 51-es házszám udvara alatt.

Az épületről

A neoreneszánsz palota körúti homlokzata az 51-es és 53-as házszámok alapján két részre osztható. Mindkettő 7-7 tengelyes, a középső három tengely mindkét esetben rizalitokként lép előre. A rizalitokat balusztrádok és pavilonszerűen felmagasodó manzárdtetők koronázzák. A legfelső szinten florális ornamentikájú domborművek díszítik az ablakok közti síkokat. Az épület Király utca felőli sarka lemetszett, és az elsőtől a harmadik emeletig zárterkély hangsúlyozza. A Király utcai homlokzatnak csak a három szélső axisa készült el a 80-as években, a többi a későbbi bővítés eredménye.

A fürdőről

Az épület egy régi lakója, Gyulay Miksa a Magyar Televízió egyik műsorában a fürdőről azt nyilatkozta, egykor "gyógycélokra jártak ide futballsérültek." Az 1945-ös ostrom után kezdődött a fürdő agóniája: "Vastraverzekkel és vastag kristályüveggel volt befedve. Megjelentek hegesztőpisztolyokkal és a kristályüveget tartó vastraverzeket megsemmisítették." Továbbá beszámolt arról is, hogy az ezt követő évtizedekben számos elképzelés látott napvilágot a fürdő hasznosítására: tanfolyam-pincét, kozmetikai szalont, a szomszédos Royal szálló garázsát, majd uszodáját tervezték kialakítani az udvarban. Ezek egyike sem valósult meg, azonban csak évtizedek múltán került sor az egykor fényűző fürdő részleges rekonstrukciójára: 2006-ban megnyílt a Royal Spa, a szomszédos szálloda fürdőrészlegeként.

A körfolyosós belső udvar alsó két szintjét ismét az uszoda terévé alakították. A második világháborús ostrom utáni romos állapotot rögzítő fotón látottakhoz hasonló a terem tömegelosztása. Fent konzolok által tartott galéria keretezi a termet, lent a medence található. Az unokáink sem fogják látni című könyv közölt egy fekete-fehér fotót a romos állapotú uszodáról. Ezen látszik egy grottaszerű, szűk nyílású barlang, az egykori vízkifolyó. Ezt nem építették fel 2006-ban. A természetes megvilágítás az udvarról érkezik színes üveg födémen keresztül. A Freund-épületnél a körút alatt található a vastartalmú gyógyvizet adó kút. A Royal Spa vezetőjével való beszélgetésem folytán megtudtam, a városligeti Széchenyi Gyógyfürdő felé tartó termálvíz ágának egy ere található meg itt. Ezt az eret néhány éve egy hévízfeltöréses baleset miatt - újabb baleset megelőzése céljából - lezárták, így a körúti fürdőt ma már nem termálvíz látja el.

 

A ház programjai