Zárt ház

József körút 23.

+4
 • Tervező:

  Mészáros Gergely
 • Építés éve:

  1891, 1892
 • Építtető:

  Wolfram Gergely
 • Építő:

  Krakovits Albert
 • Kutatva:

  2016

Leírás

 

Az épület első tervei 1891-ből származnak, ezeket Wolfram Gergely részére Szabó Alajos építőmester készítette. Ezt 1892-ben dr. Mészáros Gergely módosította.

1932-ben König József kalapgyárának tervezett portált Rácz Ferenc és fia, 1941-ben pedig a Magyar Keresztény Postások Országos Gazdasági Egyesülete építtette át a pincét és a földszintet. Az egyesület a nehéz körülmények között élő postások gondjainak segítésére alakult, a II. világháború után ruha-, cipő- és élelmiszercsomagokkal segítette tagjait. Az egyesületi tagok az általuk befizetett összeg arányában temetési segélybiztosítást köthettek. Az első havi tagdíjbefizetés után már igényelhettek - meghatározott összegig - kölcsönt, a közszükségleti cikkek beszerzésére - a pénzkölcsönökhöz hasonló visszafizetési feltételek mellett  vásárlási utalványokat lehetett igényelni.[1]

,Egy lakó 1980-as években elmondott beszámolója szerint Székely kalapos üzlete 1945-ig működött itt, ő is említette a postásokat, szerinte ők voltak az építtetők. Ezenkívül elmesélte, hogy a II. világháborúban egy második emeleti lakást belövést ért, viszont 1956-ban sértetlen maradt az épület.[2] 1991-ben pincei bemutatótermet és üzlethelyiséget alakítottak ki.

A zártsorban álló neoreneszánsz stílusú bérház ötszintes és egy zárt udvarral rendelkezik. A keltere néző főhomlokzat öttengelyes. A földszinten egyenes záródásúak az ablakok, középen nyílik a kapu és nagyméretű kváderkövek láthatóak a felületen.

A gyöngysoros pilaszterekkel tagolt, fogazatos párkányú előtérből kétszárnyú lépcső vezet fel az emeletre, a lépcsőfordulók padlója polikróm kerámialapokkal díszített. Az előtér és a lépcsőház sarkán két-két korinthizáló, márványt imitáló, festett törzsű oszlop áll. A belső udvar félköríves nyílásai néhol hármasával kapcsolódnak. Az első emeleten bábos korlát húzódik a nyitott lépcsőház felé, oszlopok tartják a félköríves árkádsort. A fölsőbb szinteken az öntöttvas szerkezet oszlopai kötik össze az emeleteket.

 

A ház programjai