Zárt ház

Kavics utca 1.

 • Tervező:

  Gyárfás Antal
 • Építés éve:

  1941
 • Építtető:

  nincs adat
 • Építő:

  nincs adat
 • Épület funkciója:

  lakóház
 • Kutatva:

  2017
 • Helyrajzi szám:

  14570/2
 • Második cím:

  Árpád fejedelem útja 14.
 • Kutatás:

  Ódry Emese

Leírás

A Kavics utca 1. alatt található ház lakóház funkciót tölt be. A II. kerületi Kavics utca és az Árpád fejedelem útja sarkán áll. Az Árpád fejedelem útjára néző homlokzata a Duna-partra néz.

Levéltári adatok hiányában, a korabeli térképeken észrevehető helyrajzi szám módosulásból az következtethető ki, hogy egykor a Kavics utca 1 az egész utcaszakaszt kitöltötte, még az 1942-es térképen is egy ház van a helyrajzi számon. Az 1945-ösön viszont már két külön telket jelölnek a közös helyrajzi számú telek egyik és másik részén. [1] A feltevésre a Kavics utca 1 és a Kavics utca 3 homlokzat kialakításainak hasonlósága is ráerősít.

A ház Duna felöli oldala háromtengelyes, középrizalittal, a jobb szélső tengely magasabb a többinél, hogy a mellette álló Frankel Leó utca 49-es házzal zártsoros beépítést alkosson. A homlokzat lábazata dísz kőlapokkal kirakott, a falak egyszerű, téglalap alakú ablaknyílásokkal tagoltak. A Duna felőli és a Kavics utcai homlokzaton is emeletenként vékony, könnyed vaskorlátos erkélyek láthatóak, előbbinél a bal, utóbbinál a középső tengelyen. A Kavics utcai homlokzaton a bejárati rész a homlokzathoz képest háttérben van. A bejárati üveges vasajtó dinamikus, ornamentikus díszítménnyel ellátott. A bejárat felett az összes emeleten függőlegesen végig futó, szalagszerű kettős üvegablak sor látható.

A házon levő kis tábla hirdeti, hogy az építész Gyárfás Antal műépítész volt, aki 1941-ben építette a házat. Gyárfás Antal Alsószentgyörgyön született, 1881-ben. Már az első világháború előtt is tervezett bérházakat és villákat Budapesten (Lajos utca 7, Hegedűs Gyula utca 49-51). Ez a későbbi épület már kevesebbet mutat a korábbi art deco épületei dekorativitásából (például Tátra utca 20/A) [2], a negyvenes évekre jellemző letisztultság látható, kevesebb díszítménnyel, de érdekes homlokzatképzéssel.

Az építtetőről keveset tudni, viszont az 1942-es lakásjegyzék szerint Tehel Jenő és társai paplankészítő és divatáru kereskedési vállalata ide volt bejegyezve, akkor még Zsigmond király útja 47-es szám alá. [3]

A házban lakott egykor Salamon-Rácz Tamás, okleveles gépészmérnök, a II. világháború idején a Magyar-Lengyel Külügyi Bizottság titkára. Salamon-Rácz titkársága idején több tízezer Magyarországra érkezett lengyel katonai és civil menekültet mentetett meg. A ház falán látható emléktábláját a Lengyel Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége állíttatta 2016. május 2.-án. [4]

Források

A ház programjai