Zárt ház

Petőfi tér 3-5.

+5
 • Tervező:

  Wellisch Andor
 • Építés éve:

  1938
 • Építtető:

  Salgótarjáni Kőszénbánya RT. Elismert Nyugdíjpénztára
 • Építő:

  Nagy József
 • Épület funkciója:

  lakóház
 • Kutatva:

  2019, 2017
 • Helyrajzi szám:

  24322/2
 • Fotó:

  Zbik Dorina
 • Kutatás:

  Horváth Adriána

Leírás

A 3-5 szám alatt álló épület első terveit 1937-ben nyújtotta be Wellisch Andor, a Salgótarjáni Kőszénbánya RT. Elismert Nyugdíjpénztára megbízásából. Az épület eredetileg a mellette lévő XVIII. századi templomhoz csatlakozva épült. Ezeket a terveket változtatás nélkül el is fogadták, a kivitelezéssel pedig megbízták Nagy Józsefet. Így nem sokkal később, 1938-ra meg is épülhetett az impozáns görög-keleti templom mellett ez a vasbeton vázas modern ingatlan.

Az épület külső homlokzata egyébként letisztult, egy kisebb szárnnyal -hét emeletesből három emeletesre vált- csatlakozik a mellette álló templomhoz. Főhomlokzata a Duna felé néz, a középrész kissé kiugrik. Az erkélyek dinamikus sorban követik egymást, alul és fölül pedig egy-egy hosszabb, egymáshoz csatlakozó erkély keretezi az épületet. Az erkélyek korlátai egyébként a terveken romantikusabb, díszesebb formában mutatkoznak meg, mint ahogyan megvalósultak.

A ház különlegessége a márványburkolatú kupolás előcsarnok, illetve az íves lépcsőrész, amin már az Olgyai-testvérek is dolgoztak. A kupola kör üveglapokon át engedi be a fényt az épületbe, nagyon előkelő atmoszférát teremtve. Az előcsarnokon kívül a földszinten helyet kaptak még üzletek, amik mind magas kivitelben készültek, például a Berger Lakásberendező vállalat helyisége faburkolatú mennyezetet kapott. Mellette itt volt még a Fenyves és Fodor ékszerüzlet, és nagyszabású beruházás történt az ötös számmal jelölt üzlethelyiségben, ehhez a terveket Juhász József készítette, a műasztalos pedig Panucza György volt. 

Az emeleteken ahogyan ma is lakások foglaltak helyet, ezek közül pár tulajdonlapja is megmaradt, amik arról tanúskodnak, hogy leginkább tehetős polgárok, főként orvos-és jogászcsaládok birtokoltak ingatlant az épületben. A tulajdonlapi adatokon túl az épületen több márvány emléktábla is emlékeztet minket a ház híres lakóira, ezek tanúsága szerint itt élt Sinkovits Imre Kossuth-díjas színművész, Gerő László építész -és a műemlékvédelem kiemelkedő alakja-, Germanus Gyula keletkutató, Kaesz Gyula építő-iparművész és Lukáts Kató grafikusművész is.

Teljes épület leírás.

A ház programjai