A ház programjai

Rómer Flóris utca 34.

+6
 • Tervező:

  Kaszab Miklós , Berkes Jenő
 • Építés éve:

  1911
 • Építtető:

  nincs adat
 • Építő:

  Grimm Mór, Steiner József
 • Épület funkciója:

  lakóház
 • Kutatva:

  2015, 2011
 • Helyrajzi szám:

  12940
 • Fotó:

  Nagy Ádám Zoltán
 • Kutatás:

  Sóki Diána
 • Önkéntesek:

  Sóki Diána

Leírás

A Rómer Flóris (egykori Zárda) és a Zivatar utca környékének egyik meghatározó tömbje volt ez az épület. Kállai Ignácz és neje − a ház első lakói – 1911-ben kérték fel Benes Imre és Kaszab Miklós építészeket a lakóház megvalósítására. Kaszab Miklós építész, festő a budapesti Műszaki Egyetemen végzett, majd Párizsban képezte magát. Münchenben és Londonban is dolgozott. Budapesten több bérpalotát épített.

A ház élete igen mozgalmas volt, egykor pékség, hentesüzlet és patika is működött benne. Levéltári adatok alapján tudhatjuk meg, hogy a ház első sütőmestere Ganzl (Gansl) Fülöp nevéhez kötődik a szárítókemence, lisztraktár, péküzlet és sütőkonyha építésének kérelme. 1933-ból származnak a pékműhely kéményének tervei. 1936-ban pedig Szabó Árpád pék nevéhez fűződnek gépfelállítási tervek egy Salzer féle dagasztógép elektromotorjához kapcsolódóan. A péküzlet mellett 1912 tavaszán az épületben élelmiszerbolt nyílt, melyről a korabeli hírekben is olvashatunk: „A tanács, mint ismeretes, elhatározta, hogy a II. kerületi Rózsadombi lakosság kérelmére a Rózsadombon élelmiszerárusító üzletet nyit. Ez az új üzlet kedden, e hó 17-én fog megnyílni a Zárda utca 34. szám alatti házban. Ugyancsak új élelmiszerárusító üzletet nyitott a főváros a Mester utca 4. számú házban is. Mindkét üzletben juhhús és kolbászáruk, baromfi, vaj, tojás és túrófélék kaphatók.”

1933-ban 10 új erkéllyel bővítették az épületet. Az építőmester ifj. Dobrovits Ferenc volt. Az épület a rákövetkező években újabb átalakításokon esett át. 1948-ban a háztulajdonos már az Országos Társadalombiztosító Intézet. Ebből az évből maradtak fent Dezső Vilmos tervezőtől lakások helyreállításának tervei.

Pár évre rá, az 50-es években, a lakásfelosztások értelmében a meglévő tereket kisebbekre osztották és több új lakója is lett az épületnek. 1964-ben, mikor a Zivatar utca felőli sarkon Áruda, önkiszolgáló közért nyílik, a terveket Bencés László készíti el, berendezési alaprajzokkal együtt. Érdemes még megemlíteni, hogy néhány házzal arrébb, a Rómer Flóris utca 28-as házszám alatt vásárolt lakást 1941-ben ismert magyar írónk, Márai Sándor. Miközben a Mikó utcában lakott "minden eshetőségre" számítva itt is fenntartott egy kicsiny öröklakást. A Mikó utcai ház 1945-ös pusztulása után költözött ide Leányfaluról, majd innen 1948-ban Genfbe emigrált. Budapestről szóló műveiben megismerhetjük ennek a környéknek hangulatát, találkozhatunk a kerületet lakók alakjával is. Érdemes belelapozni.

A ház programjai