Zárt ház

Széchenyi rakpart 6.

 • Tervező:

  Vassél Alajos
 • Építés éve:

  1869
 • Építtető:

  Első Erdély Vasút
 • Építő:

  nincs adat
 • Épület funkciója:

  irodaház
 • Kutatva:

  2017
 • Helyrajzi szám:

  24664
 • Kutatás:

  Steurer Tamara

Leírás

A mai Széchenyi rakpart – Steindl Imre utca sarkán található négyemeletes épület koraeklektikus[1] stílusával jól illeszkedik a rakparti paloták sorába. A főhomlokzat horizontálisan szimmetrikus, 9 tengelyes, ebből kettőt a kétoldali, enyhén kiugró rizalitok, hetet pedig a középrészen kialakított ablakok adnak. A földszint borítása kváderezett, ahogy a rizalitok első emelete is. A bejáratot, amin két oroszlánfej is megjelenik, kétoldalról két-két jón oszlop fogja közre, ezek az első emelet három ablakhossznyi balusztrádos erkélyét tartják. A két szélső ablak mellett volutás oszlopfőkön két-két női fejet láthatunk. Az ablakok a negyedik szint kivételével négyszögletes záródásúak, a második és harmadik emelet középső nyílásai oromzatot is kaptak; előbbiek háromszögű, utóbbiak pedig félköríves timpanonnal lettek ellátva, továbbá az ablakokat pilaszterek is keretezik. A rizalitok mindkét oldalon szintenként eltérő díszítésűek. A földszinten a már említett női fejek láthatók, az elsőn az ablakokat dupla pilaszter keretezi egyszerű oszlopfejjel, közöttük a nyílás alatt balusztrádok húzódnak. A második emeletre már csak egy-egy jón féloszlopot tettek, valamint mindkét oldalt kialakítottak egy bábos korláttal ellátott erkélyt, amiket kétoldalról klasszicista nőalakok fognak közre. Az oszloppárkányok összeérnek a harmadik emelet ablakait keretező korinthoszi féloszlopok piedesztáljaival, melyek között szintén balusztrád húzódik. Itt az ablakok felett timpanon látható. A legfelső szinten félköríves dupla ablakok vannak, amiket dór pilaszterek kereteznek. A ház vízszintes tagolását három övpárkány adja, amik az első, második és negyedik szint alatt húzódnak végig. Az oldalhomlokzat megismételi a rakpartét, csupán az egyik rizalitot hagyja el. A ma is látható külső csupán néhány részletben tér el az eredeti, 1869-es tervektől. Hiányzik az erkélyre tervezett négy szobor, az épület tetejére tervezett balusztrádos mellvéd, a rizalitok harmadik emeleti timpanonjain fekvő két alak, valamint egyszerűbb, dísztelenebb a negyedik emeleti falsáv és ablakkeretezés.

Az épület alaprajza négyzet alakú, belső udvarát három oldalról veszi körbe. Az előtér fala dór és jón oszlopokkal tagolt és kazettás síkmennyezettel rendelkezett. A jón oszloppáros előtér mögött helyezkedett el a négyzetes alaprajzú lépcsőház.[2] A ház 1869-ben az Első Erdélyi Vaspálya Társaság (Cs. kir. Első Erdélyi Vaspálya Társaság) számára épült Vassél Alajos tervei alapján. Érdekesség, hogy az épület magasépítési tervtári csomagjában Ybl Miklós által a Pest-Ofner Bau-Gesselschaft készített tervlapok töredékei találhatóak. Ezeken a hiányos lapokon Szkalnitzky Antal és Koch Henrik neve is szerepel, habár e rajzok nem a megépült ház tervei.[3] Az épület 1873-as levéltári tervrajzain együtt jelenik meg az Akadémia utca 12. szám alatti házzal. Ennek magyarázata az lehet, hogy itt az Alföldi Vasút igazgatósága működött, az átalakítások is ezzel együtt készültek 1890-ben, ennek építőmestere Majorossy Géza volt.[4] Az 1920-as években további átalakításokat végeztek rajta, ekkor már a m. kir. Külkereskedelmi Minisztérium megbízásából. 1927-ben a Felsőházi irományokban megjelent közlemény szerint a pénzügyi tárcához tartozó állami épületek tatarozására 1 000 000 p. összeget hagytak jóvá, ebbe beletartozott a Rudolf rakpart 6 tetőzetének javítása is. Az 1938-as terveken együtt szerepel a Széchenyi rakpart 5. (közös a két épület belső udvara), valamint az Akadémia utca 12-es számú épületekkel. A rakparti szomszédjával emeletenként is egybenyitották (később az 5-ös számú ház 1983-as tervein ezek befalazásra kerülnek).[5] Alaprajzi elrendezése nem sokat változott az évek során, fennállása óta irodaházként üzemel. Az eddig felsoroltakon túl itt működött még:

 • 1896-ban a Takarmánytársulás
 • február elsejétől Az OTB (Országos Takarékossági Bizottság) az V. kerület Rudolf rakpart 6. I. emelet 9 szám alá költözött.
 • 1931-ig A m. kir. állami rendőrség országos szaktanulmányi felügyelője (aki ekkor IX. ker, Gróf Haller utca 7-9 sz. a. Gróf Nádasdy laktanyába költözött át)
 • 1933-ban Magyar Mezőgazdasági és Külkereskedelmi Kompenzációs Iroda (3. emelet)
 • 1938-ban biztosan a 3. emelet 322-es szobában volt a Tejtermékek és Növényi Kistermékek Csoportja
 • 1941-ben a Magyar Királyi Közellátási Minisztérium és a Magyar Királyi kereskedelmi Hivatal
 • 1952-ben a Begyűjtési Minisztérium
 • 1988-ban itt találhatóak:
  • Borgazdasági Vállalatok Gazdasági Tanácsa,
  • Agrár-Innovációs Bank Rt.,
  • Állatforgalmi és Húsipari Tröszt,
  • ENSZ-társaság,
  • Országos Béketanács.
  • Az ingatlan tulajdonosa 1900-tól a Magyar Királyi Államkincstár.[6]

Jelenleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Széchenyi rakpart - Akadémia u. - Széchenyi u. által határolt épülettömbben működik.

Érdekes plusz információ az a cikk, ami 1935. szeptember 2-án a Magyar Országos Tudósítóban jelent meg – „Hirtelen halál. Kedden délután 6 órakor a Külker. Hiv. Rudolf rakpart 6. számú helységében rosszul lett Floischner Adolf 65 éves részvénytársasági igazgató, aki a Garas-utca 6. számú házban lakik. Az igazgatót a János-szanatóriumba akarták szállítani a mentők, útközben azonban szívbénulás következtében meghalt.”

 

A teljes dokumentáció elérhető itt.

A ház programjai