A ház programjai

Szent István körút 2.

+8
 • Tervező:

  Kauser Gyula
 • Építés éve:

  1898, 1899
 • Építtető:

  Foglár Lajos
 • Építő:

  Fejér Lajos
 • Épület funkciója:

  lakóépület
 • Kutatva:

  2017, 2016
 • Helyrajzi szám:

  25117
 • Második cím:

  Jászai Mari tér 3.
 • Fotó:

  Dési Kriszti
 • Kutatás:

  Banai Zsófia
 • Önkéntesek:

  Primusz Éva

Leírás

A bérházat nagyságos Foglár Lajos úrnak és feleségének megrendelésére tervezte Kauser Gyula (1855-1920) építész. A terveket 1898-ban hagyták jóvá, amelyeken 1899-ben még némileg módosítottak, eszerint a mai ötemeletes épület még csak négy emelettel rendelkezett. A ház következő tulajdonosa, özvegy vágfalvi Quittner Zsigmondné úrnő kérésére húztak rá a házra még egy emeletet 1928-ban. A tervező, Quittner Ervin építészmérnök ? Quittner Zsigmond építész fia ? is a ház tulajdonosai közé tartozott. Az emelet kivitelezését Fejér és Dános építési vállalkozók végezték.

Sajnos a ház építtetőjéről, Foglár Lajosról azonkívül, hogy magánzó volt, egyelőre nem sokat tudunk. Quittner Zsigmond (1859-1918) nevét többen hallották, hiszen neves építész volt, aki az eklektika és szecesszió stílusában alkotott. A legismertebb általa tervezett épület a ma is méltán híres Gresham-palota.

Kauser Gyula a 20. század elején több monumentális alkotást hagyott maga után, mint például a Magyarországi Munkások Rokkant- és Nyugdíjintézetének budapesti székházát vagy az egri irgalmasok kórházát és elmegyógyintézetét. Életéről nem sokat tudunk.

Fejér Lajos 1877-ben született. A Műegyetemen szerzett építészmérnöki diplomát. Dános Lászlóval, aki 1884-ben látta meg a napvilágot, alapított cége egyike volt az ország legnagyobb építési vállalatainak. Fejér és Dános a budapesti kislakás-építkezések megindítói közé tartoztak, amely érdemeik alapján 1927-ben kormányfőtanácsossá nevezték ki őket. Vállalatuk több budapesti köz- és magánépületet, köztük a budapesti ortodox hitközség Kazinczy utcai templomát, továbbá számos vidéki törvényszéki palotát és gyárat épített.

A Szent István körút 2. száma alatt álló épület ötemeletes, magastetős sarokház, trapéz alaprajzú zárt belső udvarral. A bérház utcára néző homlokzatainak elrendezése nem egészen szimmetrikus, a körútra néző héttengelyes, míg a Pozsonyi útra néző homlokzat nyolctengelyes. Mindkét homlokzat szélső tengelyét enyhe rizalittal hangsúlyozták. A rizalitok mindkét oldalon az V. emeleten válnak hangsúlyossá, hiszen egy belső összefüggő erkélyt zárnak közre a IV. emeleten ülő széles párkányzattal együtt.

Eredetileg emeletenként hat lakást alakítottak ki a lakóépületben. Sisaktorony és oromzat is szerepel az eredeti homlokzati tervekben, amelyek a megépítést követően, egykor a bérházat díszítették, sajnos ezek már nem láthatóak. Az ötödik emelet átalakításairól még 1938-ban is nyújtottak be terveket. 1941-ben szükség óvóhelyet hoztak létre a házban. Ettől kezdve már csak a lakásokat és az üzlethelyiségeket érintő átalakítások zajlottak le. Az épület meglehetősen jó állapotban van, a belső homlokzatai frissen festettek.

A házban lakott 1996 és 2003 között Faludy György író és költő, amelyről a főbejárat melletti márványtábla emlékezteti az arra járókat.

A ház programjai