A ház programjai

Teréz körút 22.

+18
 • Tervező:

  Schmahl Henrik
 • Építés éve:

  1886
 • Építtető:

  Drasche-Wartinberg Richárd báró
 • Építő:

  Kauser Gyula
 • Épület funkciója:

  lakóház
 • Kutatva:

  2016

Leírás

 

,Schossberger Henrik 1883. június 15-én 16 000 forintért vette meg a Teréz körút és az Aradi utca sarkán lévő telket. ő nem más, mint a korban nagynevű és rendkívül gazdag iparos Schossberger-család Tornyi ágának sarja. A gabonakereskedéssel, bankügyletekkel, a dohány- és cukoriparban meggazdagodó család bárói rangra emelkedett. Tőle, illetve a Fővárosi Közmunkák tanácsától vásárolta meg a 22-es szám alatti telket Drasche-Wartinberg báró 1885. július 27-én, és építtette fel a mai is álló épületet. A báró amellett, hogy a ma is működő Wienerberger téglagyár igazgatójaként tevékenykedett (apja 1880-as halálát követően), orientalista és festő is volt. Gyűjtései nyomán több száz távol-keleti műtárgy került a bécsi Naturhistorisches Museum gyűjteményébe.

,A zártsorú beépítésben, utcasarkon álló háromemeletes lakóépület Teréz körúti és Aradi utcai homlokzata egyaránt héttengelyes, jóllehet a mellékutcában jóval nagyobb tengelytávokat alakítottak ki. Az engedélyezési tervről leolvasható és a megvalósult homlokzat között néhány apró, ám fontos eltérés mutatkozik. A végül megépült formában csak a belső udvar kapott téglaborítást, a külső homlokzat vakolt. Az épület tömege közel azonos maradt, de számos fontos részlet változott. A főhomlokzat középső, rizalitosan kiugró része valamivel hangsúlyosabban ugrik előre. A sarok zárterkélye téglalap alapú lett és hármas ikernyílásokkal megnyitott. Az összes nyílás egyenes záródású, a szegmensíves formák a nyíláskeretezésekből is eltűntek.

,A homlokzaton plasztikus szobrászati díszek is találhatóak az I. emeleti ablakok szemöldökmezőiben, valamint az oromzaton, ahol az építtető család címere mellett egy stilizált napóra is helyet kapott. A tervező a szomszédos Teréz krt. 20. felé, hogy a meredek esésű tetőzet miatt keletkező, nyomasztó méretű tűzfal ne jöjjön létre, kontyolta a tetőt. Az így létrejött kisebb tűzfalat pedig a főpárkány fölötti részen az oromzatra rímelő volutával, nagy síkfelületének felső harmadában pedig két tondóval díszítette. Az erősen kváderezett földszinti homlokzat mára, az üzletportálok későbbi kialakítása miatt jelentősen vesztett összhatást befolyásoló szerepéből.

,A háromemeletes lakóépület eredetileg mindegyik szintjén lakásoknak adott helyet. Az épületben így szintenként négy-négy - összesen tehát tizenhat - lakást alakítottak ki, melyekből a legnagyobb hatszobás, a legkisebb kétszobás volt.

,Fotók:
,Gyulai Szilvia
,http://gyulaiszilvi.com

 

A ház programjai