2020. április 20. ICOMOS Példaadó Műemlékgondozásért Díj 2020

Rendkívüli! A Budapest100 elnyerte az ICOMOS Példaadó Műemlékgondozásért Díját 2020-ban! A Műemléki Világnap alkalmából 2020. április 18-án jelentette be a a hírt az ICOMOS (International Committee Council on Monuments and Sites) Magyar Nemzeti Bizottsága, azaz a legnagyobb nemzetközi műemlékvédelmi civil szervezet magyar csoportja.

Az év legsikeresebb műemlék-helyreállításainak adományozott ICOMOS-díjjal ismerték el a gödöllői Grassalkovich-uradalomhoz tartozó, barokk eredetű,  Várkapitányi lak külső és belső felújítását,  a fővárosi Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga helyreállítását, és a budapesti Stefánia út 20. alatti volt Ligeti-műteremház helyreállítását. A Példamutató Műemlékgondozásért díjjal ismerték el a tíz éve folyamatosan megszervezett Budapest100 építészeti-kulturális fesztivált, a dabasi Fiatal Műemlékvédők Egyesületet,  és a Régi Épületek Kutatóinak Egyesületét. A szervezet által leginkább elhibázott műemlék-helyreállításért járó műemlékvédelmi citromdíjat a budapesti, Mikszáth tér 2. alatti épület tetőtér-beépítéséért ítélték oda.

Mint a szervezet honlapján található laudációban írják, a "város szellemét a házak őrzik, a történeteket a lakók tudják továbbadni." A Budapest100 "nem csak a közönséggel, hanem a tulajdonosokkal is megismerteti saját környezetüket, így a történeti érték közösségformáló erővé válik a helyi értékek bemutatásának megszervezésekor. (...) Az örökségvédelem feladata az is, hogy az építészeti örökségi értékek iránt érzékennyé váljanak az emberek. A Budapest100 program ebben egyedülálló módon találta meg a helyét, társadalmi szemléletformáló szerepét, megszólítva a lakókat, az épületek használóit, és a szélesebb közönséget egyaránt".

Nagyon köszönjük a megtisztelő díjat, nagy örömmel és büszkeséggel tölt el minket az ICOMOS általi elismerés.