2017. december 14. MEGJELENT A KÖNYVÜNK!

Budapest100 történetek – Huszonnégy a háromszázból

Érdemes sietni, mert csak limitált példányszámban kapható.

Személyesen megvásárolható december 17-én a WAMP-on. (Millenáris B csarnok 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20. Nyitva tartás: 10 - 18h ) és december 21-ig a Kortárs Építészeti Központban -  XI. Bartók Béla út 11. 9:00-18:00 között. (Figyelem!  két ünnep között zárva!)

Magunk se hittük, de lehet házat könyvbe gyömöszölni. Nem is egyet, hanem huszonnégyet! Szívünk szerint háromszáz lenne a borító mögött, mert annyi, sőt még több történetünk van Budapestről és 100 éves házairól, na, meg a lakókról. Mert nélkülük nem is lenne Budapest100 minden tavasszal 2011 óta. És persze a kutató és szervező önkéntesek nélkül sem, akik e könyv számára összegyűjtötték és leírták a másutt nem megtalálható sztorikat. Így lett ez a könyv szubjektív városkalauz, amelyben a Budapest100 első 6 évéből 24 budapesti ház története olvasható sok fotóval.

Olyan épületek kaptak helyet a könyvben, amelyeknek története, lakóinak sorsa izgalmas és érdekes a várostörténet, a magántörténelem iránt érdeklődőknek. Mivel a Budapest100 nem a műemlékeket kereste, hanem a korszakot, könyvünkben vannak gyönyörűen felújított és romos állapotukban is impozáns épületek.  Mert a programunk szerint minden ház érdekes.

A gazdag fotóanyaggal illusztrált kötetben a házleírások levéltári kutatásokon, a házak lakóival készült interjúkon alapulnak: élvezetes építészeti ismertetők váltakoznak a privát történetekkel, amelyek a lakók egykori életét, már szinte elfeledett korszakokat elevenítenek fel. A kutató művészettörténészek azon voltak, hogy pontosan megidézzék a 100 évvel ezelőtti pezsgő életű székesfőváros hangulatát és azt is, amit közben elmosott az idő, lerombolt a történelem. A lakók meséi is hozzájárulnak a múlt megismeréséhez, hiszen a házak szellemét a falak őrzik és az ott élők adják tovább.

Ezzel a könyvvel egy újabb generáció is megtette a magáét: kézbe vehető a 100 éves Budapest egy darabkája.

 

Felelős kiadó: Kortárs Építészeti Központ
Grafikai tervezés: SUBMACHINE
méret: 170x240 mm (B5)
terjedelem: 160 oldal
A könyv főtámogatója a We Love Budapest.
A  könyv megjelenését támogatta a Nemzeti Kulturális Alap és a Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archivum.