2020. szeptember 4. Modernitás és hagyománytisztelet: egyedi megoldások az újpesti Panoráma lakóparkban

A Budapest100 idei évi fő támogatója a Metrodom ingatlanfejlesztő cég, amely Újpesten, a Panoráma lakóparkban 4 vadonatúj épületének bemutatására is vállalkozik programunk két napján. Erre a magyarázatot részben a honlapjukon megfogalmazott filozófiájuk adja meg. „Lakóházainkat annak tudatában tervezzük, hogy azokat várhatóan több mint egy évszázadon át fogják használni és látni az emberek. Büszkék vagyunk a munkánkra, az annak eredményeként megszülető épületekre, utakra és parkokra, de a Metrodom munkatársainak közössége ennél többet is kíván tenni.” A cég a társadalmi felelősségvállalás szellemében sokaknak segít az otthonteremtésben, és idén egy szakmai kezdeményezéshez is szívesen adja a márkanevét és a támogatást, ez a Budapest100. A kapcsolat alapja a személyes elkötelezettség, aminek a története így szól:

Boskovitz Nikolett (Niki), marketing vezető: 2012-ben vettem részt látogatóként először a Budapest100-on, és nagy élmény volt számomra, hogy bejuthattam olyan épületekbe, amelyekbe addig sosem: bemehettem dupla körfolyosós belső udvarokba és kertekbe, tetőteraszokra, ahonnan úgy nyílt meg számomra a város, akár egy varázsszelence. Megismertem olyan részleteket, amikre a hétköznapi életben nincs idő, mert nem nézünk fel az épületekre, nem vesszük észre, hogy mi is van körülöttünk, vagy épp nincs lehetőségünk bejutni a zárt kapuk miatt.  Azóta is minden évben figyelem, hogy mi zajlik a Budapest100 háza(i) táján.

Somfalvai Patrícia (Pati), marketing asszisztens: Korábban önkéntes programszervezőként és kutatóként csatlakoztam a Budapest100-hoz, és az akkor kialakult baráti kapcsolatok azóta is nagyon meghatározóak számomra. Szerintem ez egy szuper kezdeményezés, ahol az építészet, a művészet és a városiak szorosan kapcsolódhatnak egymáshoz, valami emlékezeteset teremtve. Amikor év elején megláttuk a felhívást, hogy most – függetlenül az épület korától – bármilyen ház csatlakozhat, kapóra jött, hogy pont elkészült az újpesti Panoráma lakópark, így jelentkeztünk is – igazából „régi ismerősként”. Ilyen friss épület még soha nem vett részt a programsorozat történetében.

Pongrácz Tamás, műszaki osztályvezető: Az én kötődésem nem ennyire személyes, de a régi újpesti környezet témája jól illeszkedik a programba. A Panoráma lakópark teljesen más léptékű rendszert mutat, mint ami egykor ezt a területet jellemezte. Bár van a közelben egy modern stílusú háztömb, de a mi 17 emeletes toronyépületeinkkel úgy kellett belesimulni a környezetbe, hogy azt ne zavarjuk meg túlságosan. A Budapest100-ra érkezők az Attila út felől tökéletes összhangot fognak tapasztalni a városi szövettel, ami ritkaság ilyen kontrasztos utcai beépítésnél. A házak tömegének fokozatos, finom léptetése is az épületeket tervező Hajnal Építész Irodának köszönhető. A Liszt Ferenc utca felől érkezve viszont egészen más a látvány, ott valódi építészeti jelként viselkedik a lakópark.

Az építkezés előtt szervezett lakossági fórumokon bemutattuk, hogy mire készülünk és bizonyos kérdésekben az itt élők észrevételeit figyelembe véve módosítottuk a terveket, például a parkolás kérdéskörét másképp oldottuk meg az eredeti tervekhez képest. A múlt és az egykor itt állott Bőrgyár tiszteletére Wolfner utcának nevezték el a Váci úttal párhuzamosan futó utat, a járófelületbe épített szalagszöveg pedig az újpesti hagyományokat és nevezetességeket idézi meg. Ez a megoldás mindenkinek tetszett, mert nemcsak gyalogosan lehet ezeket felfedezni, hanem az emeleti erkélyekről is jól látszanak. Egyébként ez egy nyitott városi tér, a 4 ház között lévő két új játszótér a környéken élőket is szolgálja.

Niki: Az épületeink sajátossága, hogy nagy hangsúlyt kapnak benne a közösen használható terek. Olyan tereket szeretünk építeni az otthonok mellett, ahol a ház lakói összejöhetnek és kellemesen eltölthetik a szabadidejüket, ilyen tér például a közösségi nappali, a babaszoba vagy a játszóterek. Fontosnak tartjuk, hogy az ott élőket már a megérkezéskor ne egy szűk folyosó, hanem egy otthonos lobby fogadja, portaszolgálattal. Ilyen környezetben várjuk a Budapest100 látogatóit is, illetve a szabadban, a függönyfal előtt húzódó belső árkádok alatt is tartunk majd programokat.

Tamás: És még valami teljesen egyedi vár az érdeklődőkre: ez a zöldfüggöny. Erről talán többen hallottak már, mert gyorsan híre ment az újdonságnak. A lényege az erkélyek és a homlokzat vonalába telepített és ültetett fák, valamint zöld növények rendszere. A tervezéskor az égtájak, a magasság, a szélirány és a vízigény játszottak nagy szerepet. A rendszert úgy kellett kialakítani, hogy a lakásokban élőktől teljesen függetlenül tudjon működni: a növényhomlokzatot kívülről, függeszkedve ápolják a szakemberek, ehhez alpinisták és speciálisan képzett kertészek kellenek. Az első ilyen rendszert működtető épület egy olaszországi irodaház, ahol a klíma természetesen teljesen más. Mi már most érdeklődve figyelünk, hiszen a zöldfüggöny élő vegetáció, aminek köszönhetően folyamatosan változik a ház képe, aszerint, ahogyan a fák nőnek és az erkélyeken ültetett zöldek bokrosodnak, sőt, ahogy a futónövények elindulnak, a függönyhatás is egyre szembetűnőbb. A lakók szeretik, ha a környezetüket növények díszítik, ami abból is jól látszik, hogy egyre több helyen látjuk a lakók saját virágait, a hagyományos muskátlikat is az erkélyeken. Biztosak vagyunk benne, hogy három-öt év múlva egészen másnak látjuk majd a Panoráma lakóparkot, ahol a speciális zöldfüggöny mögött szép, modern és szakértelemmel felépített lakóházak állnak.

A Panoráma lakópark adatlapja ide kattintva érhető el.