2019. április 10. Múzeumi Bauhaus 100 programok

A németországi Bauhaus iskola és művészeti irányzat centenáriumának alkalmából itthon is nyílnak kiállítások, amelyek különböző nézőpontból közelítik meg a témát. Ezek közül mi is ajánlunk néhányat.


Magyar Nemzeti Galéria
Bauhaus100. Absztrakt Revü – Válogatott művek Weininger Andor hagyatékából

A Magyar Nemzeti Galériában július 28-ig lehet megtekinteni Bauhaus alapításának 100. és Weininger Adolf születésének 120. évfordulója alkalmából nyílt kiállítást. A nagyközönség most először láthatja a művész 80 művének és 80 kisebb vázlatának válogatott darabjait. Weininger rendkívül sokoldalú tehetség volt, több művészeti ágban is alkotott: jeleskedett a belsőépítészetben, a bútortervezésben és a képzőművészetben is. Alapító tagja volt a Bauhaus-zenekarnak, fellépett az iskola előadásain zenészként, színészként és konferansziéként is. Termékeny évei során még egy utópisztikus Gömbszínház-tervezetet is kitalált, illetve egy geometrikus színelemek mozgatására épülő absztrakt színpadi játékot, a Gépesített színpadi revüt. Ez utóbbit elő is adták 1980-ban, amelynek felvételét be is mutatják a kiállításon.


Bejegyzés forrása: FACEBOOK [Magyar Nemzeti Galéria, Hungarian National Gallery]

A kiállításról bővebben a Magyar Nemzeti Galéria oldalán:
Bauhaus100. Absztrakt Revü – Válogatott művek Weininger Andor hagyatékából


Virág Judit Galéria
Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig.


Bejegyzés forrása: FACEBOOK [Virág Judit Galéria]

Személyes válogatást mutat be Weininger Andor munkáiból április 4-től 25-ig a budapesti Virág Judit Galéria. Ezt az anyagot a Pécsen felnőtt művész néhány – a Bauhaus iskolában és a Berlinben töltött korszakaiban készült – fő műve teszi különlegessé. Körner András Kanadában élő építész, kultúrtörténész segített a képek kiválogatásában, aki barátja volt a művésznek és családjának. Az évek során időnként egy-egy képet ajándékoztak neki, ami így az életműve majdnem összes korszakát tartalmazó kis gyűjteménnyé alakult. A mostani kiállítás nagyrészt ezekből a képekből és dokumentumokból áll. Ennek megfelelően hozzáad az ettől teljes mértékben különböző Nemzeti Galéria-beli látnivalókhoz.

A kiállításról bővebben a Virág Judit Galéria honlapján:
Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig.


Mai Manó Ház
Bauhaus 100. A zseniális kísérletező: Moholy-Nagy László fotográfiái

Május 12-ig látogatható a modern fotóművészetre nagy hatással bíró képzőművész, teoretikus és Bauhaus iskolai professzor, Moholy-Nagy László kiállítása a budapesti Mai Manó Házban. A kiállított képanyag döntő részben Moholy-Nagy európai korszakából tartalmaz fényképeket, melyek eredetileg 1922 és 1937 között készültek. Magyarországon a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban őrzik ezt a 87 művet és ez most először lesz megtekinthető Budapesten. A fényképeken keresztül részletes és alapos betekintést kaphatunk Moholy-Nagynak a fotográfia területén kifejtett, a modern képzőművészetet megújító és azt nagyban befolyásoló munkásságából. A kiállítás három tematikus csoportból áll: a képek egy része fényképezőgép nélkül készült, a második egység a fotóplasztikával foglalkozik, a harmadik Moholy-Nagy egyéb fotográfiai kísérleteit, absztrakcióit mutatja be.


Bejegyzés forrása: FACEBOOK [Mai Manó Ház]

A kiállításról bővebben a Mai Manó Ház honlapján:
Bauhaus 100. A zseniális kísérletező: Moholy-Nagy László fotográfiái


Ludwig Múzeum
Bauhaus 100. Program a mának - Kortárs nézőpontok

A Ludwig Múzeum április 10. és augusztus 25. között ad helyet a Bauhaus iskola és az onnan kiinduló irányzat képviselőiről szóló kiállításának, amely kiegészül az ennek hatására tevékenykedő közel 30 ma alkotó képzőművész kapcsolódó munkáival. Így kortárs nézőpontból idézhetjük fel a modernista utópiákat, emellett áttekinthetjük az iskola és szemléletének hatását a 20. századi és a jelenkori művészetre, valamint a kultúra egészére is.


Bejegyzés forrása: FACEBOOK [Ludwig Múzeum]

A kiállításról bővebben a Ludwig Múzeum honlapján:
Bauhaus 100. Program a mának - Kortárs nézőpontok


Vasarely Múzeum
Bauhaus 100 – OSAS

A Vasarely Múzeumban május 26-ig egy olyan csoportos kiállítás látható, ahol a Bauhaus művészeti programját és annak módszereit jól ismerő, azt saját művészetébe integráló kortárs alkotók műveit mutatják be. A tárlat célja, hogy emlékezés és tisztelgés a nagy elődök munkája előtt, valamint, hogy áttekintsék, vannak-e a jelenkori magyar művészetben olyan kevésbé ismert vagy új jelenségek, amelyek intenzívebb elemző, művészetelméleti és interpretációs tevékenységet igényelnek. A kiállításon 50 művész – festők, grafikusok, szobrászok, fényművészek – munkáját mutatják be.


Bejegyzés forrása: FACEBOOK [Vasarely Múzeum Budapest]

A kiállításról bővebben a Vasarely Múzeum honlapján:
Bauhaus 100 – OSAS

 

 

 

Budapest, 2019.04.10.
Tóth Szilvia, kommunikációs gyakornok


Nyitókép: Moholy-Nagy László 2x2 hüvelykes, az amerikai állampolgárságra vonatkozó kérvényéhez csatolt fotója (1938). Kép forrása: WIKIMEDIA COMMONS [ismeretlen szerző]