2019. február 16. Nirvana Silnovic: Josef és Anni Albers kiállítás a VIBE projekt keretében

Kortárs Művészeti Múzeum, Zágráb, Horvátország
2019. január 10. - április 21.

A Bauhaus centenárium alkalmából a zágrábi Kortárs Művészetek Múzeuma Josef és Anni Albers műveiből rendez kiállítást. A minden érzékszervre hatni kívánó műveket Voyage Inside a Blind Experience (Utazás a nem-látó tapasztalatba) címmel mutatják be. A kiállítást Zágrábon kívül Siénában, a Santa Maria della Scala múzeumban és Írországban, Cork-ban, a The Glucksman Gallery University College-ben is lehet majd látni. A VIBE (Voyage Inside a Blind Experience rövidítése, egy EU projekt neve) az Európai Bizottság Creative Europe Programja finanszírozásában valósult meg.


Bejegyzés forrása: FACEBOOK [VIBE. Voyage Inside a Blind Experience]

Josef és Anni Albers a 20. századi modernizmus úttörői közé sorolhatók, az absztrakt művészet alkotóiként és oktatóiként az egész világon számon tartják őket, kulcsfiguráknak tekinthetők. A kiállítás legértékesebb darabjait a Josef és Anni Albers Alapítványtól (Connecticut, USA) kölcsönözték, és a 63 mű lehetővé teszi, hogy életművüket bemutassák a korai olajfestmény tanulmányoktól kezdve a 60-70-es években készült grafikákig. Ez a legnagyobb kiállítás, amelyet e híres házaspárnak szenteltek a régióban. A kiállítás magában foglalja Josef Albers híres Hommage a négyzetnek c. ciklusát és néhány Anni Albers textilt, aki mindig is hangsúlyozta, hogy a textil funkcionális és fal-díszítő szerepe egyszersmind művészi forma.

A kiállítást alkalmassá tették a vakok és gyengénlátók számára is. Mind a 63 kiállított tárgyhoz tapintható reprodukció tartozik, amely hallás és érintés révén teszi a bemutatott művet érzékelhetővé.


Videó forrása: YOUTUBE [Santa Maria della Scala]

„A látási nehézségekkel küzdő látogatók számára olyan didaktikus módszereket választottunk, amely érintés segítségével teszi lehetővé számukra a műtárgy megismerését. Ez teljes mértékben szükséges, ugyanakkor, azáltal, hogy a mű vonalait tárjuk fel, megszabadítva a figurális megközelítéstől, a kompozíciós és stílus megértéshez közelítve, eljuthatunk esztétikainak nevezhető tapasztalatig. Ehhez a multi-érzékeléses módszer segítségével lehet eljutni. A kiállítás személyzetét felkészítjük az ezt igénylő látogatók fogadására. Így minden egyes látogató felfedezheti azt a plusz munkát is, amely a szokványos kiállítás bemutatás mögött van. A kiállításon lehetőség van a sötétség megtapasztalására is egy erre a célra kialakított szobában, tapintás, kognitív felismerés és egyéb, párhuzamos gyakorlatok révén. Ugyancsak szempont, hogy lehetővé váljon a művészet számára kialakított tér és a közösen kifejlesztett érzékenység megtapasztalása. Minden látogató egyszerre élvezheti a kiállító teret. A látogatók reakciói, érzelmi megnyilvánulásai lesznek e projekt legfontosabb elemei."[1]

Kiállítás link:
Josef i Anni Albers - putovanje kroz slijepo iskustvo
Kortárs Művészeti Múzeum, Zágráb, Horvátország
2019. január 10. - április 21.

VIBE projekt:
Voyage Inside a Blind Experience

Budapest, 2019.02.16.
Nirvana Silnović


Nyitókép: Anni Albers (1899. június 12. – 1994. május 9.), német-amerikai textilművész és grafikus. Kép forrása: WIKIPEDIA [Gobonobo]