2017. február 13. Simó Nikolett: I. világháborús emlékművek

A nagy háború már a kirobbanásának évében elkezdte szedni az áldozatait, így sajnos igen hamar felmerült az igény, hogy az elesett katonák méltó emléket állítsunk.

[A teljes cikk, képekkel ITT tölthető le]

„Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért”
Vörösmarty Mihály

A nagy háború már a kirobbanásának évében elkezdte szedni az áldozatait, így sajnos igen hamar felmerült az igény, hogy az elesett katonák méltó emléket állítsunk. E célból alakult meg a háború kitörése után alig fél évvel, 1914 végén, a Hősök Emlékét Megörökítő Országos Bizottság, vagyis a HEMOB. A bizottság célja az volt, hogy a háborúban elesett katonáknak emlékműveket állítsanak.
1917-re elérték, hogy törvény mondja ki a települések emlékmű állítási kötelezettségét.
Magyarországon, az I. világháború alatt emelt emlékművek többsége az ő nevükhöz köthető.
1915-ben a HEMOB pályázatot írt ki falba illeszthető emléktáblákra, és szabadon álló emlékművekre egyaránt. A cél olyan típustervek meghatározása volt, amik országszerte alkalmazhatók, de egyedivé is tehetők. A beérkező pályaműveket vizsgálva átfogó képet kaphatunk a háborús emlékművek néhány alaptípusáról. Jelen voltak a legegyszerűbbek, de akadtak egészen összetett kompozíciók. Megjelennek a domborművek, a kard, és az obeliszkek.

Jellemző volt még a turul, a katona, szentek ábrázolása, és a címer megjelenése. Gyakran olvashatjuk a Pro Patria latin feliratot, ami azt jelenti: Hazáért.

Isten Kardja

Az emlékművek között gyakori volt a kard megjelenése, ami különleges jelentést hordozott. A földből kinövő penge mitológiai jelentést hordoz, a hadak istene fegyverének szimbóluma, emellett utal a hun mítoszra is. Isten Kardja a nemzeti egység, és legyőzhetetlenség jelképeként jelenik meg.
A kor építészei, többek között Vágó László, Vágó József, Málnai Béla, Spiegel Frigyes, és Medgyes Alajos, a háborús évek alatt emlékműveket is terveztek.
1916-ban a Magyar Építőművészek Szövetsége az Isten Kardja- Hősök emléke c. kiadványban gyűjtötte össze a kard témáját feldolgozó emlékművek vázlatait. A kard motívum sokakat megihletett. A háború évei alatt, és az azt követő évekbe, évtizedekben is készültek a mitológiai kardra utaló emlékművek, Budapesten, és országszerte.


Források: