Kísérőprogramok

1. Kő kövön nem maradt… és mi épült a helyén? [*REG]

SZ, V 9:00–11:30 Séta a Várban a háború után épült lakóházak bemutatásával. A nagyon komoly háborús károkat elszenvedett Vár helyreállításának első lépése egy részletes felmérés elkészítése volt. A bontásra ítélt romos épületek eltakarítása után a tervezést követően kezdődött meg a foghíjak beépítése. Kik vettek részt a tervezésben? Milyen szempontok alapján készültek a tervek? Mi a mai kor emberének véleménye az eredményről? Megbecsüljük alkotásaikat? A séta során ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A sétát vezeti: Horváth Edina építész.
Regisztráció: https://forms.gle/XCJtSYiMvkftLw5r5 (max. 20 fő)

2. A Várnegyed névadóinak nyomában [*REG]

SZ, V 10:00–11:30, 14:00–15:30 Minden utcanév egy történetet rejt. A Várnegyed utcái több évszázad történelméről mesélnek, köveit hétköznapi emberek, művészek, politikusok léptei koptatták. Sétánkon a Várbeli utcák elnevezéseit megfejtve tekintünk be a negyed egykori lakóinak hétköznapjaiba és fontos eseményeibe.

A sétát vezeti: Harmath-Gyetvay Enikő építész, a Budapest100 önkéntese.
Regisztráció: https://forms.gle/LALLD7mE8e4KMNQP7 (max 20. fő)

3. Várnegyed egykor és most - közösségi kiállítás a Várnegyed Galériában

SZ, V 10:00–18:00 A Várnegyed Galéria Fortepan klubja a közösségi fotóarchívum Várban készült képein látható, helyszínekhez, helyzetekhez keresett személyes és mai kapcsolódásokat, majd a klub tagjai egy mentorált folyamat során maguk is készítettek képeket. A kiállítás így összeköti a múlt ábrázolásait a kortárs mindennapokkal, megalkotva a Várnegyed szubjektív képgyűjteményét, a jelen archívumát.

Helyszín: Várnegyed Galéria, Batthyány utca 67. (két perc sétára a várfaltól)
Közreműködők: Fodor Fanni, Szabó R. János, Török Tímea, valamint a Fortepan klub tagjai

4. A döntés alternatívája - kiállítás

SZ, V 10:00 -18:00 A Villamos Teherelosztó bontásának bejelentésekor a Megfagyott Muzsikus pályázatára három nap alatt 36-an küldték el terveiket, bebizonyítva, hogy lenne más lehetőség. A hajdani Teherelosztó helyén nyílt köztéri kiállításon mutatjuk be a fejünk felett hozott döntés ellenére érkezett alternatívákat.

Helyszín: Nándor utca 5.
Közreműködő: Építész Szakkollégium

5. Kincses vár

SZ, V 10:00–18:00 Fedezd fel a Várat egy több állomásos séta segítségével! A Várban kisméretű dobozokat rejtettünk el, melyekben egy-egy érdekesség és egy rövid feladvány található. Ezek vezetnek majd el a következő állomásra. A séta minden korosztály számára ideális, játszható csoportokban vagy akár egyedül is.

Kezdőpont: Dísz tér 14.
Közreműködők: A Budapest100 mentorcsapata - Bartal Dávid, Bíró Hajnalka, Béres Kinga Renáta, Krasznai Bora

6. Kié a Budai Várnegyed? Kiállítás egy építészeti-környezetpszichológiai témájú kurzus hallgatóinak munkáiból

SZ, V 10:00–18:00 A Budai Várnegyedben számos érdekes téma van, amelyeken keresztül a városi élet bonyolult rendszere szemléltethető. A Vár ugyanis nemcsak kulturális, igazgatási vagy turisztikai központ, hanem lakó-, szolgáltatási és rekreációs terület is. A Budapest100 alkalmával megrendezett kiállításon egyetemi hallgatók építészeti-környezetpszichológiai témákat dolgoznak fel a Várral kapcsolatban.

Közreműködő: Az ELTE PPK Ember–Környezet Tranzakció Intézete által indított „A város felfedezése: városi séták és terepgyakorlatok építészeti és környezetpszichológiai megközelítésben” című kurzus hallgatói
Helyszín: Országház utca 13. Országház utcai Könyvtár

7. „A városi levegő szabaddá tesz” – élet a középkori Budán [*REG]

SZ, V 10:30–12:00 Mindenkit meghívunk egy képzeletbeli középkori vásári forgatagba, amelynek díszlete a budai Várnegyed utcái és házai lesznek. Megismerjük hajdani lakóinak mindennapi életét és a történelem viharos éveiben vállalt különleges szerepüket. Sőt, a sétán még az is kiderül, hogy jobb volt-e a levegő a középkori városokban, mint a falvakban.

A sétát vezeti: Gyetvai Gabriella, a Budapest100 önkéntese.
Regisztráció: https://forms.gle/HhDY9HUT9y4A1Xnz9 (max. 25 fő)

8. Szobrok és rejtélyek – a budai Várnegyed ismeretlen oldala [*REG]

SZ 10:30–12:00 A várnegyedi séták során sokszor olyan híres szobrok mellett haladunk el, amelyek keletkezéséről és művészeti hátteréről nagyon keveset tudunk. Aki szeretné megtudni, hogy milyen összefüggések és kapcsolódások vannak a Várnegyed múltja és a szobrok között, csatlakozzon a csoporthoz!

A sétát vezeti: Juhász Bálint művészettörténész, a Budapest100 önkéntese.
Regisztráció: https://forms.gle/E4ioB4izhCZLvQWk9 (max. 25. fő)

9. Fától-fáig a Várnegyedben, avagy a zöld örökség nyomában [*REG]

SZ, V 11:00–12:30 Sétánk a Várnegyed zöld örökségéről szól. Mit keresnek a Bécsi kapu mellett törökmogyorók? Melyik udvaron rejtőzik Budapest egyetlen védett szőlőtöve? Milyen fa alatt üldögélt Carl Lutz? No, és hány és hány generáció sétált már a Tóth Árpád sétányon, s mit láthattak eleink a hegyek felé tekintve? Többek között ilyen kérdésekre keressük a válaszokat.

A sétát vezeti: Viczián Zsófia, a Budapesti fák c. könyv szerzője.
Regisztráció: https://forms.gle/Gv3BfdEkko4xivfx6 (max. 25. fő)

10. A valósághoz az út a fikción át vezet [*REG]

SZ 11:00–12:30, 14:00–15:30 Hajnali séták, elpusztult könyvtárak, emberi lexikonok, romos telkeken emberpár és kanyargós utcák. Hogyan visznek bennünket végig irodalmi szövegek a város talán leginkább díszlet szerű helyszínén, a Budai Vár épületein, ahol semmi nem az, aminek látszik? A fikció mellett azt is megtudhatjuk, hogy milyen valós, de regénybe illő történetek bújnak meg a falak mentén.

A sétát vezeti: Csonka Laura történész és Sóki Diána, a PIM múzeumpedagógusa.
Regisztráció: https://forms.gle/51ty4B13vanL5TbY6 (max. 25. fő)

11. Urbanity – a város, ahol te hozod a döntéseket!

SZ, V 11:00–18:00 Van helye a Várnegyedben a graffitinek? Hűsölnél a szökőkútban? Növeli a biztonságérzetedet a térfigyelő kamera? Igen? Nem? Egyértelmű? Vagy mégsem? A Golden Cubes-nyertes Urbanity társasban fiatalok és felnőttek, ismerősök és ismeretlenek osztják meg tapasztalatukat, tudásukat és véleményüket a hétköznapi városi élet alakulásáról. A beszélgetés alapján pedig folyamatosan épül a játékváros!

Regisztráció nem szükséges, a játék maximum létszáma 16 fő. Kezdés félóránként.
A játék 11 éves kortól ajánlott.

Helyszín: Szentháromság tér
Közreműködő: kultúrAktív Egyesület

12. Kórusművek a Bécsi kapu téren

SZ 12:00–13:00 A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola koncertje

Fellépnek még a Vecsési Labdarózsa népdalkör és Citera zenekar tagjai: Fülöp Edit, Hauser Veronika, Sári Tamás, Zsíros Tímea.

13. Fel a Budai Várba! - Installációk a várba vezető lépcsőkön

SZ 13:00–18:00 A BME Építészmérnöki Kar Participation, Simulation, Activism óra nemzetközi hallgatói meglepetés installációkkal, köztéri beavatkozásokkal, place-making aktivitásokkal fogadják a Várba gyalogosan érkezőket a következő útvonalakon:

Víziváros felől: Jégverem utca, Franklin lépcső, Kagyló utca, Linzi lépcső
Krisztinaváros felől: Jávorka Sándor lépcső, Korlát utca, Bugát lépcső, Gránit lépcső

14. „Még egy hetet nem bírunk ki” – Ostrom az Úri utcában, 1944/45 [*REG]

SZ 14:00–16:00, V 11:00–13:00 Túlélési tippek és trükkök Budapest 1944/45-ös ostromából: sétálóinkat az Úri utca háborús mindennapjainak megismerésére invitáljuk. Körkép az utcából, ahol egymás mellett éltek (túl) utcagyerekekkel verekedő nemes kisasszonyok, angol kémek, embermentők – és néhány kósza szellem. Bemutatkozik a csikótűzhelyes légoltalmi konyhák, pincemisék, szükségkórházak „úri” világa.

A sétát vezetik: Tarnai Eszter és Lőrincz Andrea történészek, a Budapest100 önkéntesei.
Regisztráció: https://forms.gle/WAapLDmSDG3fFytP9 (max. 15. fő)

15. Térzene a Szentháromság téren

SZ 14:00–14:30 A Solymári Hunyadi Mátyás Német Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekarának előadása

16. Gyermekmentés a Várnegyedben [*REG]

SZ 15:00–16:30 Tolnainé Kassai Margit banktisztviselő, fotográfus, 1944/45-ben a Jó Pásztor Bizottság Sztehlo Gábor evangélikus lelkész vezette gyermekotthonaiban bujkáló gondozónő memoárnaplója sokáig kéziratban rejtőzött. A séta a napló és a Sztehlo gyermekmentés helyszínein vezet végig.

A sétát vezeti: Szegő János, a Magvető szerkesztője és Laborczi Dóra újságíró.
Regisztráció: https://forms.gle/7dpzao6ySecmhrVUA (max. 25. fő)

17. KvízJáték határok nélkül

SZ 15:00–16:00 A középkorban az itt megrendezett vásárok kapcsán „szombat piacként” emlegették a mai Kapisztrán térig terjedő térséget. Az északi várkaput a török korban kezdték el Bécsi kapunak nevezni. Ez az elnevezés később ráragadt a térre is. Az 1896-ban lebontott kaput csak 1936-ban építették újjá, Buda felszabadulásának 250. évfordulójára.

Közreműködők: Ágoston Boglárka, Kolumbán Zsuzsi, Kovács Katalin, Sibak Julianna, Tóth Villő, Hauenstein Mátyás
Helyszín: Bécsi kapu tér 5-8. előtti tér

18. Jóga a város felett [*REG]

SZ 18:30 Teljes testet átmozgató jógagyakorlás a naplemente első fényeiben, háttérben a budai hegyekre néző Tóth Árpád sétány panorámájával. Kezdők is nyugodtan csatlakozhatnak, a részvételhez saját jógamatrac szükséges. A program az időjárástól függ. Az órát Farsang Luca tartja.

Találkozópont: Tóth Árpád sétány, Pavilon
Regisztráció: https://forms.gle/ZPBoMnZgW8TgEpmq9

19. Ihlet és művelődés – A Várnegyed irodalmi emlékeinek nyomában [*REG]

V 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 Miért költözött Rezeda Kázmér éppen a Várba? Mi mindent köszönhetünk az itt működő egyetemnek és nyomdának? Hol találkozott egymással az irodalmi élet színe-java? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a séta során, miközben irodalmi pletykákat és kísértethistóriákat is felidézünk.

A sétát vezeti: Soós Veronika
Regisztráció: https://forms.gle/mELxTagFxjdqyish7 (max 20. fő/séta)

20. A Dísz tér 10. legendás lakója, Feszty Masa – Sétaműhely [*REG]

V 11:00, 12:30, 14:00, 15:30, 17:00 Feszty Árpádnak, a nagyhírű körkép festőjének egyetlen gyermeke Feszty Masa (Mária) volt, aki évtizedeken keresztül legendás lakója volt a Budai Várnak. A Feszty-családot 10 éve kutató Görbe Márk művészettörténész segítségével a sétán felidézzük ennek a hányatott sorsú hölgynek az alakját, többek közt Masa egykori lakótársaitól származó történetek és tőle származó emléktárgyak segítségével. Megismerjük festőpályafutását és családjának neves tagjait is, így Laborfalvi Róza, Jókai Mór és Feszty Árpád életéből is felvillantunk a Várhoz kötődő epizódokat. A séta fókuszában a barokk korból származó, Dísz tér 10. számú ház áll, mely Feszty Masa néni lakhelyéül szolgált.

A sétát vezeti: Görbe Márk művészettörténész, a Sétaműhely túravezetője
Regisztráció: https://forms.gle/uXhXxfp5ECB1X3aB8 

21. Az Appon zenekar koncertje az Úri utca 46. udvarán

SZ 16:00 - 17:00 

22. A Nublao zenekar koncertje az Úri utca 46. udvarán

V 17:00 - 18:00

23. Séta a Szentháromság téren: Mátyás-templom, Halászbástya, régi Pénzügyminisztérium (mai Hilton) [*REG]

SZ 15:00 - 17:00 A budai polgárváros központjában, a Szentháromság téren áll a budai panorámát is meghatározó Mátyás-templom és Halászbástya, tőlük északra a Hilton szálló tömbje zárja le a látványt. 1867-ben itt koronázták magyar királlyá Ferenc Józsefet, amely esemény újra a templomra irányította a figyelmet. Ekkor még teljesen eltérő környezetben állt az épület, amely közel 30 éves átépítéssel nyerte el mai megjelenését, a régi Pénzügyminisztérium neobarokk átalakításával majd a Halászbástya kiépítésével egy új urbanisztikai központ jött létre.

A sétát vezeti: Farbakyné Deklava Lilla művészettörténész
Regisztráció: https://forms.gle/Xxh5u3ZP2LwmVbgS9