Városi séták

1. A kőbányai otthon, amire szükség volt – A Pongrác út 17. alatti telep története MEGTELT!

SZ, V 11:00 Miért létezik két Pongráctelep Kőbányán? Vajon mi a különbség közöttük? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk ezen a sétán, ahol bejárjuk a trianoni menekültekért elindított lakásépítési program egyik eredményét, a Pongrác út 17. alatti lakótelepet. Megtudjuk, milyen új otthont teremtettek az ide kerülő lakosságnak, vagy hogy milyen nemzeti és szimbolikus jelentőséget szántak a helyi kápolnának és felfedezzük a környéket, ahonnan a „magyar blueskirály”, Deák Bill Gyula is származik.

Sétavezető: Sajni Eszter
Regisztráció: a varosisetak.kek.org.hu/bp100/ honlapon található linken


2. Korrupciós botránytól a sztahanovista rohammunkáig – Albertfalva lakótelepei a XX. században MEGTELT!

SZ 14:00, 16:00, V 11:00, 13:00 Sétálóinkat az állami szociális gondoskodás korszakokon átívelő történetének megismerésére invitáljuk. Utunk során találkozunk a Horthy-korszak mézeskalácsházaival és a Rákosi-korszak házgyári kirakós házaival. Telekpanamázás, légó-szülészet, tutajozás a romokon és gőtevadászat a bombatölcsérekben, 120%-on teljesítő sztahanovista építőmunkások, dunai árvizek, múzeumalapító alsó tagozatosok – ez Albertfalva két legidősebb lakótelepének története.

Sétavezető: Borbély Enikő, Lőrincz Andrea, Tarnai Eszter
Regisztráció: a varosisetak.kek.org.hu/bp100/ honlapon található linken


3. Amikor a csillagok Angyalföldre hullottak - Fiastyúk utcai lakótelepi séta MEGTELT!

SZ, V 10:00 A Fiastyúk csillagképről elnevezett lakótelepen időutazásra indulunk az 50-es évekbe. A házak között sétálva felidézzük a telep történetét, hogyan épült és telt meg élettel, majd hogyan változott az évek során. Megkeressük, hogy mi látható a tereken az 50-es évek építészetének és ideológiájának kapcsolatából, ami hajdanán meghatározta az itt élők életét. Megismerjük, hogy milyen a szocreál stílusú lakóház, miért volt szükség lakótelepre, milyenek voltak a lakások, kik költöztek ide és vajon vannak-e itt csillagok.

Sétavezető: Gyetvai Gabriella
Regisztráció: a varosisetak.kek.org.hu/bp100/ honlapon található linken


4. Kerepesi úti szocreál – KÉK Városi Séták MEGTELT!

V 10:00, 13:00 Milyen szimbólumokat rejt az 50-es évek építészete? Hogyan lehet egy épületegyüttes „tartalmában szocialista, formájában nemzeti” Budapesten? A Kerepesi úti lakótelep épületegyüttese városépítészeti léptékben és építészeti minőségében is a magyar szocialista realizmus egyik legszemléletesebb példája. Cour d’honneur-ök, reliefek, mozaikok, antik utalások és egy kibontakozó szociális program történetét fogjuk bemutatni. Fedezzétek fel velünk a szocreált!

Sétavezető: Böröndy Júlia (KÉK)
Regisztráció: a varosisetak.kek.org.hu/bp100/ honlapon található linken


5. Nyár, Napsütés, Havanna! – KÉK Városi Séták MEGTELT!

SZ 10:00 Tarts velünk, és fedezzük fel együtt a hírhedt Havannát, ahol állítólag lovat is vágtak a harmadikon. A telep az elmúlt években egyre inkább konszolidálódott, a régen rossz hírű környéken ma többek között egy kortárs piacot is találunk. A séta során megismerjük a telep történetét, megidézzük a korábban itt álló lőszergyár és Állami lakótelep emlékét, és beszélgetünk a panelépítések korszakának tanulságairól. Fedezzétek fel velünk a Havannát!

Sétavezető: Klaniczay János (KÉK)
Regisztráció: a varosisetak.kek.org.hu/bp100/ honlapon található linken


6. Zugliget legrégebbi épületei

SZ, V 15:00–17:00 Egy 2 órás sétában 6 régi épületet nézünk meg, végigjárva a 12. kerület azon részét, ahol a város az erdővel találkozik. Utunk az egykori Laszlovszky vendéglőtől a lóvasút gazdagon díszített végállomásán át a számos funkcióváltáson átesett, egykor arisztokraták bálozásától hangos Fácános vendéglőig vezet. Sétánkat a Városkútnál zárjuk, ami a környék legrégebbi álló építménye, hiszen a középkori Budaszentlőrinci Pálos kolostor köveiből épült.

Sétavezető: Szabó Pólika Leontina
Regisztráció: hello@borturak.com (min. 4, max. 20 fő/séta)
Találkozó: Zugligeti Szent Család Templom


7. Újlipóti módi - BP100 séta Újlipótvárosban MEGTELT

SZ 10:00, V 14:00 és 16:00 Tátra utca 15/b indulás

Sétavezető: Döbrentey Dániel, a Sétaműhely tapasztalt sétavezetője, a TASZ munkatársa
Résztvevő házak: Tátra utca 15/b, Pozsonyi út 25., Visegrádi utca 32-34., Pannónia utca 16-20.
Regisztráció: bp100.tatra15b@gmail.com (max. 20 fő/séta)


8. 150 év a Köröndtől a Jászai Mari térig [ELMARAD!]
150 év az Andrássy úttól Újlipótvárosig – várostörténeti séta Kőnig Tamás építész vezetésével

V 10:00–11:30 Találkozó: Kodály körönd, a Vörösmarty tér felé tartó kisföldalatti állomás kijáratánál Zárás: XIII. ker. Katona József utca 27. (nyitva tartó ház)

Programszervező: Kőnig Tamás


9. A margitszigeti Bodor-kút

SZ 13:00–14:00 és 15:00–16:00 #kútbejárás # séta #régiképek #nemmindennapitörténet #legendák
SZ 13:00–14:00 és 15:00­­­–16:00 Vezetett séta, amelynek során régi fotóknak köszönhetően követhetjük a kút történetét, megismerhetjük a Bodor-kút nem mindennapi legendáit

Programszervező: Béres Kinga Renáta
Kutató: Béres Kinga Renáta


10. Ívek, cikcakkok, krikszkrakszok MEGTELT!
A Gombától a Gellért-udvarig – barangolás a Lágymányos két világháború közötti épületei között

SZ, V 9:00–11:30 A Körtértől a Kosztolányi Dezső tér felé új beépítési és tulajdonosi forma jelenik meg a Bartók Béla út első szakaszához képest. A házak nem maradnak díszítetlenül, bár a homlokzatok egyszerűsödnek. Kik laktak ezekben az épületekben? Vannak-e közintézmények vagy csak lakóépülettel találkozunk? A séta során többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk. A program zárásaként megtekinthetők Kós Mihály építész a XI. kerület néhány jellegzetes pontját bemutató akvarelljei a KF&T Galériában (Kosztolányi Dezső tér 11. ).

Sétavezető: Horváth Edina
Regisztráció: korter.kosztolanyi@gmail.com (max. 20 fő/csoport, max. 2 fő/e-mail)
Találkozó: XI. Móricz Zsigmond körtér Gomba előtti „Melegedő kövek”
Útvonal: Móricz Zsigmond körtér – Vásárhelyi Pál utca – Szabolcska Mihály utca – Eszék utca – Fadrusz utca – Bocskai út – Kosztolányi Dezső tér


11. Víg Pogányok (prostituáltak, stricik, betörők)
 Séta Bezsenyi Tamás kriminológussal a háztól indulva

SZ 10:00–11:30, 18:00-19:30
V 10:00-11:30, 14:00-15:30 és 16:00-17:30
A Rákóczi tér környékén élő renitens vagy kiszámíthatatlan személyek segítségével bemutatjuk, hogy a vidékről érkező, magányos emberek vajon miért is vágytak a főváros devianciáját jelképező bosszúszomjra. A két világháború közötti Magyarországon élő fiatalok egyaránt kevéssé bíztak olyan személyekben, akik lehetővé tették a családi és rokoni kapcsolattartás alapján a hírtelen felindulásból elkövetetett emberöléseket. A józsefvárosi házak belső gangjaira, illetve egy-egy ház egyedi építészeti megoldásaira építve magyarázzuk el a sétán, hogy egy revolveres leszámolást követen a lövések füstje miként távozott könnyen az utcafrontra. Az elmúlt évtizedek irodalmi és filmes világát is megihlető emberölésekkel, mint a Jó estét nyár, jó estét szerelem hősével is foglalkozunk, aki magát diplomataként próbálta eladni miközben vasgyári munkásként alig tudta a saját bérházában lévő társbérletét fizetni hónapról hónapra.

Sétavezető: Bezsenyi Tamás
Regisztráció: 22vigutca@gmail.com (max. 50 fő/séta, max. 4 fő/e-mail)
Találkozó: VIII. Víg utca 22.
Útvonal: Víg utca 22. - Rákóczi tér 11. - Rákóczi tér - Salétrom utca 10. - József utca 9. - Víg utca 36. - Víg utca 35. - Víg utca 28. - Víg utca 22. - Víg utca 2.