2022. June 24. A Budavári Általános Iskola is ünnepelt!

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A vendégvárás talán egyidős az emberrel, az életünk része, színesebbé teszi a napjainkat. A családban is izgatottan készülünk a vendégek fogadására, főzünk-sütünk, ajándékot készítünk, kitakarítjuk a házat, megterítünk és várakozunk. A főzés-sütést leszámítva mi is így készültünk a május 14-ei Budapest 100 rendezvényre.

Nagyon örültem a megkeresésnek, hogy az iskolát nyissuk meg a látogatók előtt. Hirtelen arra gondoltam, hogy a sok nagymúltú ház között vajon mit mondhatnánk mi a csupán 52 éves épületről. Nem kellett sokáig gondolkodnom, hiszen a Tárnok utca 9-11. számú épületnek is van története, tanárok és diákok írták, és
napokig tudnánk róla mesélni.

Azonban ez egy olyan programsorozat, ami az építészeti értékekre hívja fel a figyelmet, kevés lett volna csak személyes élményekkel fogadni a vendégeket. Másrészt a Várnegyedben élni, tanulni, oktatni arra is kötelez, hogy tisztában legyünk a helytörténettel, a csodálatos művészeti alkotásokkal, amelyek körbe vesznek minket.

Az iskolatörténeti kiállításban Fekete Dorottya – az iskola volt diákja – segített, az ő kutatási anyagát láthatták a vendégek a földszinti bejárat mellett. A helytörténetet kiegészítve képeket helyeztünk el az első évnyitóról 1969-ből, továbbá farsangokról, nyári táborokról, adventi vásárokról és egyéb iskolai rendezvényekről. Óránként pedig iskolabejárás indult személyes élményekkel és belső információkkal fűszerezve. Az udvaron és az I. emeleti galérián előadásokkal készültünk: tánc, ének, hangszeres előadók. Az egyik osztályteremben iskolai videókat lehetett megtekinteni, itt forgott az iskola 50. évfordulójára készített videóklip/dal is.

A diákjainkra nagyon büszkék vagyunk, akik példamutató magatartással, jókedéllyel, vendégszeretettel fogadták a látogatókat. Búcsúzóul a hozzánk érkezők egy hűtőmágnessel térhettek haza. Természetesen a résztvevő pedagógusok nélkül nem lehetett volna igazi ünnepnap. Lelkesen, a gyereket támogatva garantálták a nap sikerét. Köszönet érte!

Köszönöm a Budapest 100 építészeti-kulturális fesztivál szervezőinek a lehetőséget! A megtiszteltetés és a büszkeség érzése mellett igazi közösségi élmény volt a számunkra. Már a beharangozó újságcikkek is szépeket írtak iskolánkról: varázslatos hely. A program idején pedig végig szeretetben és dicséretben „lubickoltunk”. Közel 300 ember látogatott el iskolánkba, kedves és érdeklődő emberek, akik a vendégkönyvbe írtakkal örökre emlékezetessé tették ezt a napot.

Gratulálok a Budapest 100 kezdeményezéshez, további sikeres programsorozatot kívánok!

Nagy Ildikó, intézményvezető

Budavári Általános Iskola