2017. March 27. Zoboki Gábor

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zoboki Gábor szakmai útja az ország legjelentősebb műhelyeiben (KÖZTI Rt., BUVÁTI Rt.) indult, kiváló építész mesterek társaságában. Saját irodája megalapítása óta jelentős projektek vezető tervezője, az iroda fő designere, ötletadója és vezetője.

Pályáját fiatal kora ellenére nagy léptékű, összetett feladatok jellemzik. BUVÁTI-nál megalakított Városháza műterem volt az első olyan műhely, ahol már önállóan megmutathatta képességeit. Itt formálták meg Budapest történeti Középső Belvárosának, a város szívének tekinthető városközpont új irányokat mutató részletes rendezési tervét. A feladat hatalmas mennyiségű adat feldolgozását jelentette, a szerteágazó hatósági és szakhatósági egyeztetés és kapcsolattartás során.
A 90-es évek vége felé jelentős változások elé nézett a magyar gazdaság és társadalom, így az állami vállalati létforma is megkérdőjeleződött. Lehetőség nyílt arra, hogy Zoboki Gábor néhány társával megalakítsa a jelenlegi cég jogelődjét, a Zoboki és Társai Építészirodát, melynek a Városháza projekt befejezése lett az első feladata. Később további megbízások érkeztek, melyek igazolták munkájuk sikerét. Ezt követően Demeter Nóra csatlakozása után, a már Zoboki-Demeter és Társaik Építésziroda Kft. nyerte el a Kormányzati Negyed elhelyezésére vonatkozó megbízást. A munka eredménye az államhatalmi intézmények hosszú távú elhelyezési koncepciója és a végrehajtás megvalósítási terve. A szerzők kilenc kötetes tanulmányban 136 ingatlan és 36 központi intézmény átvilágítását dokumentálták, alkotmányjogi, építészeti, városrendezési és közgazdasági elemeket ötvöző szempontrendszer alapján. A munkában feldolgozták a legfőbb államhatalmi intézmények és épületeik történetét, kapcsolatháló elemzési módszerrel vizsgálták az intézmények közötti együttműködést és javaslatot tettek az intézmények tartós és méltó elhelyezésére. A koncepció sikerét az idő igazolta, a javasolt lépések fokozatosan a gyakorlatban is érvényre jutnak.
Eddigi legösszetettebb szakmai feladata a budapesti Művészetek Palotája megtervezése volt, ahol építészeti és technológiai szempontból is sikerült példaértékű épületegyüttest létrehoznia.
Ezzel a beruházással Budapest a legkorszerűbb, világszerte az elsők között számon tartott hangverseny helyszínek sorába lépett. Az itt megszerzett építészeti, technológiai és szervezési tapasztalat révén olyan egyedülálló tudásra tett szert a Zoboki-Demeter és Társaik Építésziroda, melyet a további nagy volumenű projektek lebonyolítása során tovább kamatoztat. Így az iroda számos más helyről is kapott felkérést hasonló létesítmények tervezésére (Surgut - Szibéria, Pécs, Shenzhen - Kína, Zeneakadémia Budapest). A MÜPÁ-val való együttműködés azóta is folyamatos: állandó a kapcsolatok bővítésében Zoboki Gábor részvétele, hiszen a térségben egyedülálló tudású ház kiterjedt kapcsolatrendszert ápol mind Európában mind a tengeren túl.
Zoboki Gábor a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építész Szövetség aktív tagja, számos fővárosi és kerületi tervzsűrin mint résztvevő és mint zsűror is szerepel. Jelentős tervpályázatok díjnyertes tervezője, vagy tervező team tagja, munkásságát a magyar és nemzetközi építész szakma legjelentősebb díjaival jutalmazta. Publikációi szakmai folyóiratokban jelennek meg, recenziókat és kritikákat kapott e folyóiratokon kívül napilapokban is.