Zárt ház

Palatinus házak (Pozsonyi út 2-18.)

+18
 • Architect:

  Vidor Emil
 • Built:

  1912, 1913
 • Build by:

  Palatinus Ingatlanforgalmi Rt.
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  Palatinus-ház
 • Opening hours:

  *reg
 • Researched:

  2015
 • Second address:

  Pozsonyi út 2-18.
 • Photo:

  Garancsi Katalin
 • Research:

  Hutter Katalin Cecília

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Jászai Mari térről elindulva, a Pozsonyi út páros oldalának méltó nyitányaként sorakoznak a Palatinus-házak. Az együttes összesen öt háztömbből áll. Az Újpesti rakpartra is terjeszkedő három háztömbnyi, nagyjából egységesnek mondható homlokzatot leginkább a Margitsziget délnyugati csúcsáról csodálhatjuk meg. A Palatinus név kétféle kapcsolatra utal; egyrészt József nádor a Margitszigetért cserébe (ami a saját tulajdona volt) kapta az egykor fővárosi tulajdonban álló telkeket.[1] Másrészt viszont a valódi névadó maga az építést megrendelő és kivitelező cég, a Palatinus Építő és Ingatlanforgalmi Részvénytársaság volt.[2] A Grünwald testvérek és Schiffer Miksa gyümölcsöző társulásából létrejött cég [3] Vidor Emilt kérte fel az épületek tervezésére, és a tervek 1912–1913 között meg is valósultak.[4] Az együttműködésből származó építkezés záródarabjaként is lehet említeni a Pozsonyi úti házakat, ugyanis az ezt megelőző években Vidor a Falk Miksa utca 5., 6–8. és az Alkotmány utca 4. számú telkekre is tervezett épületeket,[5] amelyek együtt mind Palatinus-házakként váltak ismertté. Schiffer Miksa a híres Munkácsy utcai Schiffer-villa építtetője, tulajdonosa.

A Pozsonyi úton álló, ötemeletes Palatinus-házak homlokzata nagyjából egységes, vakolt, síkszerűségüket a szegmensívben előreugró zárterkélyek, a trapéz végződésű oromzatok és az ötödik emelet sarokerkélyei törik meg. Jellegzetességük a lekerekített sarok élek és a boglyaszerű kupolában végződő saroktornyok, valamint az első tömb homlokzatán ismétlődő, geometrikus elemekkel tarkított, pávákat ábrázoló vakolatdíszek. A központi porszívóval és a Margitszigetről átvezetett termálvízzel ellátott egykori hatalmas luxuslakásokat[6] mára feldarabolták.

--

FORRÁSOK


1 Bächer Iván – Teknős Miklós: Újlipócia, Ulpius-ház Könyvkiadó, Budapest, 2009, 32.
2 Kovács Dániel – Batár Zsolt: Szecessziós Budapest, Andron Könyv Kft., Budapest, 2012, 124. o.
3 Gábor Eszter: Az Andrássy út körül, Osiris Kiadó, 2010, 290. o.
4 Gerle János – Kovács Attila – Makovecz Imre: A századforduló magyar építészete, Szépirodalmi könyvkiadó, Kner Nyomda, Békéscsaba, 1990, 211-215. o.
5 Gerle János – Kovács Attila – Makovecz Imre: A századforduló magyar építészete, Szépirodalmi könyvkiadó, Kner Nyomda, Békéscsaba, 1990, 211-215. o.
6 Kovács Dániel – Batár Zsolt: Szecessziós Budapest, Andron Könyv Kft., Budapest, 2012, 124. o.

Events of the house