Zárt ház

Frankel Leó utca 1.

 • Built:

  1902
 • Build by:

  Dunagőzhajózási Társaság
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2017
 • Parcel Number:

  13485
 • Second address:

  Bem József tér 2., Lipthay utca 2.
 • Research:

  Tasi Brigitta

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az épület helyén korábban a Clark Ádám által tervezett vízemelő szerkezet volt, amely Várszínház melletti víztartályba hajtott fel a vizet. A szűrőberendezést Hofbauer János városi kútmester tervezte 1855-ben és 1882-ig működött. A ma álló épület Máltás Hugó tervei szerint készült 1861 és 1866 között. A szivattyú- illetve kazánház és a bérház egyesítése nem kis nehézségeket okozott, hiszen a szűk telken álló kémény köré kellett építeni a lakóházat. Máltás Hugó 1829-ben született Rozsnyón kilenc gyermek közül hatodikként. Középiskolai tanulmányai után Feigl János építőmesternél inaskodott. 1844-től egy évig a bécsi Polytechnikumban, majd utána ugyanitt három évig a Képzőművészeti Akadémián tanult. Tanárai August Sicard van Siccardsburg (1813-1868) és Eduard van der Nüll (1812-1868) voltak. 1848-ban haza jött és Zitterbarth Mátyás irodájában helyezkedett el, ahol 1851-ig dolgozott. 1853 után a budai városi rajziskolánál kapott rajztanári állást. Emellett emeletráépítéseket végzett, felújításokban segédkezett. Az 1860-as évekre tehető építészetének romantikus stílusa. Ekkor építette a Masjon-házat (Bp., I. kerület, Jégverem u. 2.) és főművét, a Kovács-Sebestyén házat (Bp., V. kerület, József nádor tér 5.). A budai vízhajtó gép- és bérház (Bp., I. kerület, Fő u. 3.) utolsó ismert romantikus műve. Hozzá kötődik még a krisztinavárosi tanítóképző (1869) és a medve utcai iskola (1873), továbbá a kerepesi temető ravatalozójának építése (1878). 1922-ben halt meg Budapesten. Az épület (a homlokzaton található tábla szerint) 1888-tól 1957-ig a Vízivárosi Elöljáróság, majd az I. kerületi Tanács székháza volt. 1912-ben tulajdonos volt a Budapest II. kerületi Általános Jótékonysági Egyesület is. 1956-ban pedig itt működött a Kerületi Forradalmi Bizottság. A két utcára néző, kétemeletes romantikus lakóház zárt sorban álló, zárt belső udvarral. Fő utcai főhomlokzata kilenctengelyes, a középső öt tengelyt átfogó rizalittal. A lábazat egyszintes, a két szélső tengelyben egy-egy kétszárnyú kapu nyílik. A földszinten és az első emeleten a nyílások félkörívesek, a középrizalitot széles lizénák keretezik. A két-két szélső tengely falsíkja sávozott. A földszinti ablakok körülötti ívek egymásba metsződnek, gazdag levéldíszes fejezetekkel, ezt a szintet övpárkány zárja. Az első emeleti ablakok ornamentális keretelésűek, a középső ablak könyöklőjében a főváros domborművű címere. A második emeleti nyílások egyenes záródásúak, ornementális díszítésű a keretük, a középrizalitban félköríves pártázat fut felettük. A homlokzatot konzolos párkány zárja. Bem rakparti homlokzata héttengelyes, a Fő utcaival azonos kialakítású, azzal a különbséggel, hogy a második emeleti ablakok pillérekkel osztottak, a bejárat a bal szélső tengelyben nyílik. A belsőben a keskeny, hosszú kapualjat két hosszirányú csehsüvegboltozat fedi. Lépcsőháza félköríves alaprajzú, öntöttvas korláttal. Az udvari homlokzatai előtt kőkonzolos függőfolyosók húzódnak egyszerű pálcaráccsal.

JEGYZETEK:

Adalékok a Víziváros történetéhez. szerk. Mészáros György, Mészárosné Herczog Magdolna, Budapesti Városvédő Egyesület, Budapest, 1991, 391. o. Zakariás G. Sándor: Budapest. Genthon István: Magyarország művészeti emlékei 3. kötet, Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata, Budapest, 1961, 24. o. Komárik Dénes: Máltás Hugó. In: Műemlékvédelem 1970 4. sz., 223. o. Adalékok a Víziváros történetéhez. szerk. Mészáros György, Mészárosné Herczog Magdolna, Budapesti Városvédő Egyesület, Budapest, 1991, 391. o. A belső leírása Horler Miklós: Budapest Műemlékei (Akadémia Kiadó, Budapest, 1955) c. kötetének 634. o. alapján készült.

Events of the house