Háttér

A Budapest100 egy civil esemény, amely 2011-ben indult az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) kezdeményezésére.

OSA - Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum

2011-ben ünnepelte 100. születésnapját a Goldberger-ház, az OSA Archívumának épülete az V. kerületben. Ez adta az ötletet, hogy minden, akkor százéves ház ünnepeljen együtt az év századik napjához közeli hétvégén.

A Közép-Európai Egyetemen működő Nyílt Társadalom Archívum (OSA Archívum) összetett funkciójú levéltár. Egyrészt fontos, elsősorban hidegháborús és emberi jogi gyűjtemények repozitóriuma, másrészt egy olyan laboratórium, ahol a levéltári anyagok értékelésének, kontextualizálásának és bemutatásának új módjaival kísérleteznek.

 KÉK – Kortárs Építészeti Központ

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ független és nyitott kulturális központ és szakmai műhely, amely az építészet oktatását, megismerését és fejlesztését kívánja előremozdítani a lehető legszélesebb szakmai és szakmán kívüli környezetben.

Célja, hogy megteremtse a városról való közös gondolkodás és vita nyílt fórumát, és a széleskörű nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tegye az építészet, városfejlesztés kortárs kérdéseit.

Programjai folyamatos, kiemelt hazai és nemzetközi figyelmet kapnak. Működése első 10 évében közel 500 eseményt szervezett, köztük hazai és nemzetközi kiállításokat, konferenciákat, vitaesteket, workshopokat, építészeti túrákat és fesztiválokat - ezeken több, mint 400 000 látogató fordult meg.

Tevékenységének szerves része az a kutatói és tanácsadói munka, amelyet önkormányzatok és a piaci szféra számára végez, elsősorban városrehabilitációs, ingatlanfejlesztési, illetve turisztikai és környezetvédelmi témákban. Mindemellett különböző szakmai hálózatokban, nemzetközi együttműködésekben vállal szerepet; kurátorai publikációin keresztül pedig számos hazai és nemzetközi szakmai médiumban nyilvánít véleményt.