2017. January 31. Vedres György

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Budapest, 1934. október 13. – Budapest, 1987. január 22.

A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett diplomát 1958-ban. Tanulmányai befejezése után a Budapesti Városépítési Tervező Vállalatnál helyezkedett el: szakosztályvezető volt, később műteremvezető, osztályvezető, majd 1984-től főmunkatárs. 1966-1967 között London Város Tanácsának tervezőirodájában dolgozott. 1985-ben vonult nyugdíjba.

Meghatározó szerepet játszott Budapest belvárosának fejlesztésében, az épületek, passzázsok, üzletek kialakításában. Úgy formálta át a Felszabadulás tér (ma: Ferenciek tere) környékét, hogy közben régit és újat ötvözött egymással az építészet és a képzőművészet segítségével. Ennek jó példája a Kígyó-udvar, amely modern passzázsok segítségével kapcsolja össze a késő eklektikus stílusú Párisi udvart a környező utcákkal, illetve a Kossuth Lajos utca árkádos indítása, melynek kialakításakor gondoskodott az ott található szecessziós gyógyszertár megőrzéséről is.

Az általa tervezett Fontana Divatház, amely a Váci utca központi részén, a Régiposta utca sarkán áll, ma is az utcakép meghatározó eleme (jelenleg irodaház és áruház).

1960-tól haláláig docensként tanított a Budapesti Műszaki Egyetem Lakóépülettervezési Tanszékén. 1987. január 22-én hunyt el tragikus hirtelenséggel.