Programs of the house

Csaba utca 7/A.

 • Architect:

  Kaszab Miklós
 • Built:

  1911, 1912, 1913, 1914
 • Build by:

  nincs adat
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóépület
 • Researched:

  2014
 • Parcel Number:

  6868, 6867/1
 • Second address:

  Maros utca 30.
 • Research:

  Frankó Mona, Balassa János
 • Volunteers:

  Frankó Mónika

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

1910 és 1920 között, közel egy időben épült be a Csaba utca felől három telek, amelyet a Maros utca és a Városmajor utca határol. A bérház-csoport terveit Kaszab Miklós építész készítette, aki oklevelét a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte 1904-ben. Tanulmányainak befejezését követően hosszabb időt töltött Párizsban, Londonban, Münchenben, ahol festőművészként is tevékenykedett. 1920-ban New York-ban telepedett le. Az épület megrendelője Fáji Fáy Béla királyi kamarás úr volt, Fáy Gusztáv, Gömörmegyei főispán fia. Később, feltehetően az 1930-as években az Ocskay család tulajdonában volt az ingatlan, akik belső átalakításokat végeztettek. 1930-ban a Városmajor utcai front földszintjén Soltész József tervezte gyógyszertár és laboratórium épült Tánczos József gyógyszerész számára.

Az együttes tagjai zárt belső udvaros, négy és ötszintes, függőfolyosós, szecessziós jellegű lakóházak, amelyek az utca felé udvaros kialakításúak, és az utcától távol eső telekhatáron többnyire alacsonyabb épületszárnyakkal kötötték össze őket. Az épületek az egymáshoz közeli építési idő, a beépítés hasonlósága, a vissza-visszatérő részletképzésük ellenére különböző építészeti kialakításúak és nívójúak.

A bérház-csoport építészetileg talán legizgalmasabb, leginkább megformált tagja a Csaba utca és Maros utca sarkán elhelyezkedő tömb. Alaprajzi szerkesztése szabálytalan, alagsor, földszint+háromemeletes, manzárd-beépítéses épület. Az egymásra merőleges utcai homlokzatok köríves sarok- lekerekítésben találkoznak, amit a második emelet kovácsoltvas korlátú nyitott erkélye zár. Az íves motívum az erkély fölött hátralépő, tömör attikafalas záródású saroképítményben folytatódik. A Maros utcára néző homlokzata öt tengelyes, két szélén az első emeleten nyitott erkélyekkel, kőbábos mellvéddel, míg Csaba utcai homlokzata 1+3+1+3+1 tengely-osztású. Az épület kapuzata felett ívesen kilépő, három szintet átfogó lépcsőházi ablaksor húzódik, íves, konzolos alátámasztással. Az eredeti tervek szerint a saroképítmény mellvédjének sarkain kő virágtartók, faragott kődíszek voltak, de mára már elpusztultak. Az épületet bombatalálat érte, több kárt szenvedett. Az Ipari Épülettervező Vállalat 1983-ban felújítási terveket készített az épületre vonatkozóan, ez meg is valósult. Több lakásleválasztás történt, a tetőtér beépítése 2001-es tervek alapján készült.

Az épület jelenleg helyi védelem alatt áll, és a szomszédos Árkay Aladár tervezte templom-együttes műemléki környezetébe tartozik.

Events of the house