Zárt ház

Ipar utca 13.

 • Architect:

  Himmler Miksa
 • Built:

  1911, 1913
 • Build by:

  nincs adat
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóépület
 • Opening hours:

  Nyitva: SZ 14:00-16:00, V 16:00-18:00
 • Researched:

  2012
 • Parcel Number:

  37870
 • Second address:

  Vaskapu utca 8.
 • Research:

  Lelkes Szilvia

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az épület terveit Himmler Miksa műépítész készítette Schiffer Vilmos és neje számára, 1911-ben. Az egyes alaprajzokon rendre találkozunk a Melocco Péter Cementárugyár és Építési Vállalat Részvénytársaság pecsétjével, így minden bizonnyal ők végezték a kivitelezési munkákat. A Melocco művek ekkor az egyik legmagasabb műszaki és művészi színvonalon működő, nemzetközileg ismert cementlap gyár, a magyar ipar egyik fellegvára.[1] (A vállalatot egyébként az 1948. évi XXV. törvény értelmében állami tulajdonba vették.[2])
Az tervek[3] szerint a négyemeletes, belsőudvaros bérház pincéjében üzlethelyiségeket, raktárakat, gépházat és egy borospincét kívántak kialakítani. A tervezőn kívül egy gépészmérnöktől, Pintér Sándortól is származnak alaprajzok: a pincében két motort helyeztek üzembe, egyet egy cukordarálóhoz, egyet pedig egy kávépörkölő géphez.
Az alagsorra vonatkozó rajzon - az utcafronti oldalakon L alakban – üzlethelyiségek, fás pincék és gépház kiképzése látszik. A souterrain műhely- és raktárhelyiségeit 1927-ben osztották ketté, egyik részén Löffler Simon kötő-szövő üzeme működött, másik Schwarcz Vilmos és Sándor Győző csokoládéüzeme. Az átalakítási terveket Schiffer Miksa készítette. A Löffler-féle üzem külön kötő- és orsóterem, anyagraktár, kikészítő helyiség, iroda, ruhatár és mellékhelyiség kialakítását követelte meg, Schwarcz és Sándor üzeme számára megfelelő motor és csokoládéipari gépek elhelyezését kellett megoldani. Schiffer Miksa nevéhez a fentieken kívül több átalakítási munka köthető: 1933-ban az alagsorra, a padlásra és a földszintre; 1936-ban ugyancsak az alagsorra és a földszintre vonatkozóan.
Földszinti alaprajzok közül kettőt találunk a Tervtárban, az egyik szerint a szint beosztása a következő: 12 szoba, 5 fürdőszoba, 5 mellékhelyiség, 1 közös cseléd mellékhelyiség, 7 konyha, 1 cselédszoba, házfelügyelő szobája és számos kamrahelyiség. A szobák kizárólag a sarokház hosszú utcai homlokzatai mentén vannak elhelyezve, ez a tervezők egyik közkedvelt megoldása volt a századfordulót követően.[4] Az emeletek beosztása szinte megegyezik a földszinti beosztással. A másik földszinti alaprajz szerint egy irodát és ahhoz kapcsolódó raktárakat alakítottak (volna) ki ezen a szinten. 1924-ben kisebb átalakítási munkálatokat végzett bizonyos Szathmáry Géza kőműves mester.
Mint általában minden bérház esetében, a padlást jelölték ki a közös mosó-szárító feladatok helyszínéül: a mosókonyha, a vasalószoba és a mángorló is ide került.
--
JEGYZETEK
[1] Az újra felfedezett cementlap.
[2] 1948. évi XXV. törvény egyes ipari vállalatok állami tulajdonba vételéről. Online elérhető ITT
[3] Budapest Főváros Levéltára Tervtár
[4] Körner Zsuzsa: Városias beépítési formák, bérház- és lakástípusok. Terc, Budapest, 2010. 186. o.

Events of the house