Zárt ház

Szent István körút 22.

+6
 • Építés éve:

  1894
 • Építtető:

  Budapesti Közúti Vaspálya Társaság
 • Építő:

  nincs adat
 • Épület funkciója:

  lakóépület
 • Kutatva:

  2016
 • Helyrajzi szám:

  25077
 • Fotó:

  Dési Kriszti
 • Kutatás:

  Bede-Fazekas Janka

Leírás

 

Az 1894-ben épült lakóházra a Budapesti Közúti Vaspálya Társaság adta a megbízást. 1895-ben az Országos Központi Községi Nyomda Rt. alakította ki magának a pincehelyiséget. Ugyanebben az évben a Budapesti Közúti Vaspálya Társaság felhúzógépet építtetett be a bécsi A. Freissler mérnökkel. 1908-ban Tamás József építőmester átalakította az eső emeletet. Weisz Mór és neje 1915-ben üzletportált alakíttatott ki. Weisz Mariska virág és fenyőfa üzletének portálját 1926-ban a Kellermann és Köpfler portál- és üzletberendező vállalat készítette. 1927-ben Steinitz Gábor üzletportálja készült el, 1928-ban pedig a Közlekedési Nyomda alakította át a pincét.

A "Nova" Közlekedési és Ipar Rt. az 1930-as évek elején ide helyezte székhelyét, így 1938-ra szinte minden szinten végeztek átalakításokat. 1957-ben Körösi Gábor cipészmester műhelye nyílt meg, 1980-ban pedig Andrási Láslóné kötöttáru üzlete. Az óvóhely feletti pincefödémet és a légoltalmi födémet az 1980-as években készítette dr. Székely Hugó és Breuer Imre. A főlépcső és a negyedik emeleti pilléres folyosó sérüléseinek helyreállítását a Magyar Általános Hitelbank végeztette Wolf Elekkel. 1995-ben a City Panzió Ring bontást és átalakítást végzett a földszinttől a második emeletig.

A hatszintes saroképület egy zárt udvarral rendelkezik. A körúti, délnyugati homlokzat héttengelyes, a Visegrádi utcára néző, délkeleti pedig tizenhat tengelyes. A sarokrész és a körúti homlokzat szélső tengelye rizalittal van kiemelve. Az egyszintes lábazat felett rusztikusan sávozott a felület. Az oldalhomlokzaton láthatóak a pinceszint vízszintes záródású ablakai. A többi nyílás nagyméretű, félköríves, az oldalhomlokzaton is félkörívesek a földszinti ablakok. A főbejárat a körúti homlokzat középső tengelyében nyílik, a kaput két sávozott oszlop kereteli, félköríves a záródása, az építmény fogazatos párkányú, félköríves nyitott aediculás, amin puttófigurák ülnek.

A sarkon harangformájú kupola helyezkedik el, aminek két oldalán körablakok nyílnak. Az előtér pilaszteres tagolású, délkeleti oldalán félköríves üveggel áttört, innen nyílik a lépcsőház. A belső udvar rövidebb oldalán lépcső vezet fel a földszintre, itt félköríves nyílásokkal áttört a homlokzat. A pinceszint és a hosszabb oldalak nyílásai egyenes záródásúak és függőfolyosó fut rajtuk. A homlokzatok sávozottak, a rövidebb oldal harmadik emeletén hermás pilaszterek díszítik a felületet. A lépcsőház lefedése is keresztboltozatos.

 

A ház programjai