A Budapest100 bemutatja: ’70-es évek

1/1
Tartalom

  Részletek

  2024-ben újra születésnapos házakat köszöntünk, ezúttal az 50 a legújabb száz! A május 9-12. között megvalósuló Budapest100 a város késő modern örökségét mutatja be és annak megítéléséről, lehetséges jövőjéről indít diskurzust. Folytatva a hagyományt, a négynapos hétvége ezúttal is szakmai nappal indul. A város épületei ebből az időszakból is rengeteg érdekes történetet, felfedeznivalót rejtenek, amelyeket a sétanapon és a kétnapos nyitott házak hétvégéjén ismerhetnek meg a város épületeinek és történeteinek rajongói.

  A Budapest100 2024-ben a ‘70-es évek változatos épített örökségét tárja fel, keresve az ekkor épült házak értékeit és lehetséges jövőjét. Az évtized az építészeti útkeresés sokszínű korszaka volt, azonban ismeretlensége miatt még nem foglalja el megérdemelt helyét az építészetről való közgondolkodásban. A közvélemény sokszor negatívan és rossz előképekkel fordul ehhez az időszakhoz, nemzetközi szinten azonban egyre több projekt foglalkozik a késő modern építészet értékeivel és az örökség feldolgozásával a közép-európai régióban. Ezekhez a törekvésekhez is csatlakozik a program, amely egyben a KÉK “Modern évadának” egyik kiemelt eseménye.

  Az ünnepelt házak korából adódik a különleges lehetőség, hogy ezúttal minél több olyan építész, tervező, kivitelező, lakó és intézményi dolgozó ossza meg személyes történeteit, akik jelen voltak az épületek születésénél, amelyek egy egészen közeli perspektívát nyújthatnak ezekről a házakról, és alakíthatják a korszakról szóló közös gondolkodást.

  Az eseményt megelőző több mint féléves kutatási folyamat és a programok során olyan izgalmas kérdésekre keressük majd a válaszokat, mint például:

  • Milyen épített környezetben éltek a város lakói a hetvenes években? Mi maradt ebből mára? Milyen alternatív megoldásokkal lehetett volna élni akkor?
  • Hogyan tudjuk történeti kontextusában, de előítéletek nélkül vizsgálni a késő modern épületeket és örökségként kezelni őket? 
  • A modernizációs törekvések mellett hogyan viszonyultak a szakmabeliek a történeti örökséghez? Hogyan alakult az örökségvédelem ebben az évtizedben? 
  • Milyen kortárs válaszokat, megoldásokat látunk az egyes épületek vagy városrészek esetén ezekre a kérdésekre, kihívásokra?

  2024. május 11-12-én bemutatjuk a korszak épületeit a lakótelepektől a szabadidőközpontokon át a korabeli kereskedelem ikonikus helyszíneiig. Egyúttal azt is feltérképezhetjük, hogyan változott egy-egy ház, utca, vagy környék, és hogyan alakul a sorsuk a bennük egykor és most élő közösségekkel együtt.

  Megvalósult a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.